Tesla Auto Pilot

Komentari: 0
Fotografija od: Elektro Balkan

Tesla, Tesla, Tesla... Uh, postaje pomalo i dosadno njegovo stalno pominjanje. No, objektivno gledano, zaista ima puno pravih povoda za pominjanje ovog imena. Ne prođe ni mesec dana a da iz automobilske kompanije Tesla ne dođe pregršt vesti.

Da li se radi o nekim novinama koje pomeraju autoindustriju (a i šire) iz temelja, novom rekordu u prodaju njihovih modela ili najavi novih. Jedna takva stvar je njihova sposobnost samoupravljanja, odnosno kako je oni zovu Auto Pilot.

Za sada je funkcija na nivou 2,5, dakle njihova vozila opremljena Auto Pilotom su u mogućnosti da sami upravljaju na auto putu (menjaju trake, uđu na i sa auto puta), od skora da se zaustave na znak stop i semaforu gde je uključeno crveno svetlo, kao i da generalno vode računa o okolini i drugim vozilima i izbegnu sudar ukoliko to sam vozač ne učini.

Takođe, u mogućnosti su i da se do izvesne mere samostalno parkiraju. Do kraja godine se očekuje da definitivno dođu na nivo 3, tj. da upravljaju i na gradskim ulicama, prolaze raskrsnice, kružne tokove i sl. Sve gore je već u funkciji u Sjedinjenim Američkim Državama, dok situacija nije tako dobra u Evropi jer je u mnogim evropskim državama regulativa u zaostatku.

Ima i puno drugih proizvođača koji razvijaju svoje varijante ove funkcije ali definitivno niko od njih nije toliko daleko odmakao, niti ih faktički primenjuje na vozilima koja su u realnoj eksploataciji, tako da se Tesla ni po ovom pitanju neće još dugo skidati sa naslovnih strana magazina koja se bave elektromobilnošću i/ili primenom veštačke inteligencije.

Dugo smo očekivali da isprobamo ove mogućnosti, tj. one koje su moguće koristiti u ovom trenutku u Evropi (u suštini samostalno upravljanje autoputem) i konačno je Elektro Balkan došao do Tesla Model 3 primerka koji ima otključanu funkciju Auto Pilota za Evropu.

Pogledajte kakvi su utisci vožnje sa uključenom funkcijom Auto Pilota auto putem u okolini Beograda.

0 Komentara o ovom članku
Ostavi komentar

Ostavi komentar

Klijenti