Tehnologija – industrija 4.0 - Osiguranje kvaliteta za modernu industriju

Komentari: 0

Budućnost pripada automatizaciji. Kada je Henri Ford pre više od 100 godina prvi put opremio svoju fabriku transportnim trakama, nije mogao zamisliti da će samo nekoliko generacija kasnije biti pojedinačno konfigurisani automobili koji dolaze sa linija – rezultat potpuno automatizovanog postupka.

Ovaj napredak delimično je zasnovan na tehnologiji merenja koji se uvek poboljšava, pošto četvrta industrijska revolucija (Industry 4.0) zahteva merne instrumente koji mogu učiniti više od samog merenja.

Bez obzira da li u automobilskoj, elektronskoj ili galvanskoj industriji, roboti se sve više koriste u područjima gde se repetitivne sekvence moraju izvoditi preciznošću i brzinom. Ovo ne samo da podiže kvalitet, već i smanjuje troškove, jer se procesi mogu kontinuirano optimizovati u stalnim uslovima.

Isto važi i za kontrolu kvaliteta: pošto se stope ciklusa povećavaju i postrojenja za proizvodnju postaju sve umreženija, merna tehnologija mora biti u korak sa boljim performansama i mogućnostima integracije.

High-tech strategija

Industrija 4.0 takođe znači povećanje međusobne veze između proizvodnih procesa i informacionih tehnologija: u "pametnoj fabrici" internet povezuje mašine, merne sisteme, komponente i proizvode.

Na svakom koraku u lancu vrednosti, roboti komuniciraju sa mernim uređajima i proizvodima. Nemačka savezna vlada podržava takav razvoj kroz svoju visokotehnološku strategiju.

U 2014. godini proglašena je digitalizacija privrede prioritetnim zadatkom za budućnost.

Veličina serije: 1

Jedna od karakteristika industrije 4.0 je decentralizacija. Kroz Internet, svaka jedinica ima pristup svim podacima na datom radnom predmetu. To omogućava decentralizovano donošenje odluka, a proces proizvodnje postaje modularizovan.

U idealnom svetu to bi omogućilo kupcu da prilagodi svoj proizvod. Na primer, mobilni telefon može biti obojen u željenoj boji kupca i ugraviran pojedinačno - upravo kao normalan korak u proizvodnoj liniji. Pa ipak, uprkos većoj proizvodnoj i procesnoj raznolikosti, svaki pojedinačni komad će i dalje koštati više od onih proizvedenih u masovnoj proizvodnji.

Obezbeđenje kvaliteta u realnom vremenu

Individualizovana proizvodnja omogućila bi potpuno transparentnu proizvodnju: kada su dostupni sveobuhvatni podaci na svakom koraku, gotov proizvod se može pratiti do sirovina, ako je potrebno.

Da bi ova vizija postala stvarnost, potreban je moćan i potpuno integrisan sistem testiranja sa interfejsima za sve kontrolne jedinice. Osiguranje kvaliteta mora se obaviti u realnom vremenu bez zadržavanja procesa; senzori i merni sistemi postaju oči i uši pametne fabrike.

Fischer razvija i proizvodi visoko napredne merne instrumente već više od 60 godina. Sada, koristimo naše iskustvo u tehnologiji merenja u oblasti automatizacije. Sa preko 300 instaliranih inline sistema širom sveta, nudimo sofisticiranu, automatizovanu mernu tehniku - od standardne jedinice do prilagođenih rešenja.

Merenje debljine taktilnog sloja

Posebno u automobilskoj industriji, upravljanje kvalitetom je već visoko automatizovano. Sa FISCHERSCOPE MMS PC2, Fischer nudi veoma fleksibilan sistem koji koristi različite metode merenja za upotrebu u različitim fazama proizvodnje.

Za ispitivanje krupnih delova, proces merenja se može automatizovati pomoću višekorisne robotske ruke. Na primer, debljina galvanskih prevlaka na telima automobila može se brzo i precizno odrediti koristeći fazno osetljivu metodu. Korišćenjem sonde, robot brzo skenira niz tačaka, locirajući tačnu poziciju preko prepoznavanja slike.

Za razliku od ručnog testiranja, robot će uvek postaviti sondu savršeno vertikalno, čak i na zakrivljene delove kao što su bokobrani. Ovi stalni uslovi merenja omogućavaju otkrivanje vrlo finih razlika u kvalitetu premaza i time poboljšavaju proces farbanja.

Automatizacija u elektronskoj industriji

Nisu svi industrijski roboti veliki i narandžasti! U elektronskoj industriji, automatizovani sistemi za rukovanje se često koriste za zaštitu krhkih delova, kao što su pločice od nepotrebnih uticaja na životnu sredinu.

Iako je proizvodnja čipova znatno drugačija od stvaranja automobila: sistemi za osiguranje kvaliteta i dalje se moraju uklopiti u proizvodni proces. Zbog toga smo opremili i naše X-ray fluorescentne uređaje sa interfejsima podataka za povezivanje sa PC-om.

Fischerov X-RAY XDV-µ SEMI je specijalno dizajniran za rad pod uslovima čistog prostora u proizvodnji čipova. Robot automatski prenosi oblake sa kasete u unutrašnjost mernog instrumenta sa najvećom pažnjom i preciznošću. Opremljen detektorom visokih performansi i mikrokapilarnim crevima, uređaj za rendgensku fluorescenciju može izvesti vrlo finu analizu kao što je određivanje sastava materijala lemljenja ili debljine zlatnog premaza na kontaktnim spojevima.

Efikasna upotreba zlata u galvanizaciji

Mnogi konektori koji se koriste u modernoj elektronici imaju galvaniziranu završnu obradu. Generalno, konektori visoke vrednosti su obloženi zlatom, što ih čini posebno otpornim na koroziju.

Da bi se sprečilo trošenje skupih materijala kao što je zlato, potrebno je pažljivo pratiti debljinu sloja tokom postupka galvanizacije.

Fischer ima više od 30 godina iskustva u ovoj oblasti automatizacije i, sa FISCHERSCOPE X-RAY 4000, stvorio je sistem koji je savršeno pogodan za ovu industriju.

Na primer, mi smo jedini proizvođač koji nudi razne funkcije statističke evaluacije koje mogu znatno smanjiti količinu konzumiranog zlata i osigurati isti kvalitet premaza. To je jedinstveno na tržištu.

Od prve diskusije do rešenja

Osim ovih primera, Fischer mnogim drugim industrijama služi svojim automatskim rešenjima za merenje. Veliki naglasak stavljamo na servis tokom čitavog životnog ciklusa mernog sistema.

Od prvog prodajnog poziva do puštanja u rad instrumenta, Fischer servis je prilagođen potrebama kupca.

To omogućava modernim fabrikama proizvodnju pojedinačnih proizvoda, uz kontinuirano praćenje kvaliteta.

Za dodatne informacije obratite se lokalnom partneru za FISCHER proizvode:

Labsys SRB d.o.o. ▪ Tel: 011 4 300 200 ▪ 060 6772 652 ▪ Web: www.labsys.rs


O Autoru

Samo Đuzič / CEO Labsys Grupa

0 Komentara o ovom članku
Ostavi komentar

Ostavi komentar

Klijenti