Tajvan istočnoj Evropi ukazao je na mogućnost saradnje u proizvodnji čipova

Komentari: 0
Fotografija od: pixabay.com

Tajvan planira da razmotri saradnju sa Slovačkom, Češkom Republikom i Litvanijom u proizvodnji čipova, rekao je zvaničnik iz Tajpeja, iako vodeći proizvođač TSMC trenutno planira da izgradi fabrike samo u SAD i matičnoj zemlji.

Tajvan je sedište vodećeg svetskog proizvođača čipova Taivan Semiconductor Manufacturing (TSMC), a nedostatak ovih komponenti obezbedio mu je status važnog sagovornika u rešavanju problema.

TSMC već gradi fabriku čipova vrednu 12 milijardi dolara u SAD, ali do sada nije pokazao da je zainteresovan za pokretanje sličnih projekata u Evropi, uprkos naporima Brisela da privuče domaću proizvodnju.

Ranije ovog meseca su takođe najavili da će izgraditi fabriku čipova u svojoj zemlji, ne navodeći vrednost investicije. U naredne tri godine planiraju da potroše 100 milijardi dolara na proširenje proizvodnih kapaciteta.

Šef Tajvanskog Nacionalnog saveta za razvoj Kung Ming-hsin posetio je u oktobru Slovačku, Češku Republiku i Litvaniju i rekao novinarima u četvrtak da su sve tri zemlje zainteresovane za saradnju sa Tajvanom u proizvodnji čipova.

Tajvan planira da uspostavi radne grupe sa Slovačkom, Češkom Republikom i Litvanijom kako bi identifikovali mogućnosti za saradnju u proizvodnji čipova i namerava da dodeli stipendije, dodao je Kung.

„Ceo lanac snabdevanja u proizvodnji poluprovodnika je ogroman i mnoge zemlje mogu igrati različite uloge“, rekao je tajvanski zvaničnik.

Evropska komisija je predložila zakon koji ima za cilj povećanje proizvodnje čipova u Evropi i pokušaj da privuče tajvanske investicije.

Evropi će biti teško da to uradi sama, naglasio je Kung.

„Zato se nadaju da će raditi sa Tajvanom“, dodao je on.

Istovremeno, Tajvan želi da izrazi zahvalnost trima istočnoevropskim zemljama na doniranju vakcina protiv kovida-19, a Češka i Litvanija su zadužile Tajpej podrškom tokom perioda napetosti u odnosima sa Kinom, objašnjava Rojters.

Ni EU ni njene države članice nemaju formalne diplomatske veze sa Tajvanom, ali Tajpej pokušava da ojača odnose sa Unijom, naglašavajući zajedničke vrednosti slobode i demokratije.

Izvor: SEEbiz

0 Komentara o ovom članku
Ostavi komentar

Ostavi komentar

Klijenti