Strategija industrijske politike

Komentari: 0
Fotografija od: PKS

U organizaciji PKS i Ministarstva privrede Srbije održan je 12. javno-privatni dijalog u okviru procesa izrade nove Strategije industrijske politike Republike Srbije koju pokreće Vlada Srbije.

Privreda je kroz proces javno-privatnog dijaloga na samom početku uključena u izradu strategije, čime je napravljen veliki iskorak i omogućeno poslovnoj zajednici da aktivno učestvuje u kreiranju mera, propisa i politika važnih za poslovanje.

"Celim procesom javno-privatnog dijaloga u kontekstu nove industrijske politike Srbije napravili smo veliki iskorak prilikom izrade same strategije, gde se privreda pita na početku, a ne na samom kraju procesa.

Na ovaj način data je mogućnost poslovnoj zajednici da aktivno učestvuju u kreiranju mera i politika države, koje najviše imaju efekat na poslovanje privrede" rekao je Mihailo Vesović, direktor Sektora za strateške analize, analitiku, usluge, servise i pakete proizvoda PKS.

Sam proces je od izuzetnog značaja za poboljšanje industrijske konkurentnosti, održivog rasta i razvoja ekonomije, kao i novog zapošljavanja u Republici Srbiji.

Na skupu su analizirane strateške teme u oblasti industrijskog razvoja u narednom periodu: osnaživanje ljudskih resursa, digitalizacija i inovativnost, investicije i međunarodno poslovanje, životna sredina i cirkularna ekonomija.

Kompanije koje su učestvovale u radu foruma su svojim znanjem i iskustvom doprinele kvalitetu procesa, izradi i realizaciji strategije.

Izrada strategije će preporučiti mere, instrumente i akcioni plan za prevazilaženje barijera i aktiviranje potencijala koji su identifikovani kroz javno-privatni dijalog i stručne analize ekspertskog tima.

U uvodnom obraćanju učesnicima dijaloga obratili su se i Tamara Ivković, direktor RPK Braničevskog i Podunavskog upravnog okruga, Snežana Nikolić, Open Regional Fund (ORF) - Foreign Trade Promotion, Project Manager i Slobodan Mijailovć iz konsultantske kuće Peterhof.

Na jučerašnjem skupu učestvovale su kompanije iz braničevskog, sremskog, podunavskog okruga, kao i firme iz Beograda.

 

Izvor: PKS

0 Komentara o ovom članku
Ostavi komentar

Ostavi komentar

Klijenti