Srpske IT tehnologije u korak sa svetom

Komentari: 0
Fotografija od: PKS

Srpske IT tehnologije idu u korak sa svetom, a dokaz tome je uspešan nastup srpskih kompanija iz sektora integrisanih tehnolgija na upravo završenom sajmu Embedded World 2023.

Da je veliko interesovanje za srpskim IT rešenjima i proizvodima potvrđuje preko 400 održanih sastanaka naših kompanija na nacionalnom štandu Srbije u Nirnbergu, a najviše zainteresovanih partnera je bilo iz Francuske, Švajcarske, SAD i Nemačke.

Profesor Dr Nikola Teslić , direktor kompanije OBLO Living iz Novog Sada koja je specijalizovana za izradu komletnih sistema za pametne kuće, kaže da su na sajmu vodili razgovore o primeni softverskih i hardverskih rešenja sa najvećim proizvođačima UWB čipova poput NXP, Qorvo, STMicroelectronics, kao i sa velikim distributerima poput kompanije Arrow.

„Sa više od osam godina iskustva u ovoj oblasti redovno nastupamo na ovom sajmu kao izlagač, a ovoga puta smo iskoristili i mogućnost da se predstavimo u okviru nacionalnog paviljona i na taj način obezbedimo dobro pozicioniranje na sajmu i pristup velikom broju novih klijenata i partnera“, kaže Teslić.

Dodaje da je fokus nastupa na predstavljanju prikaza rešenja za lokalizaciju lica i predmeta unutar kuće i poslovnog prostora koje je bazirano na tehnologiji širokopojasnih radio signala koja je doživela veliku ekspanziju u poslednjih 2-3 godine kada se počelo sa primenom ove tehnologije za korišćenje mobilnih telefona kao ključeva za automobile.

OBLO Living ove godine pokazuje rešenja za upravljanje pametnom kućom na bazi lokacije korisnika preko mobilnog telefona i usmeravanjem mobilnog uređaja. U narednom periodu ostaje da se inicijalni razgovori sa sajma pretoče u dogovore i ugovore za prodaju ove tehnologije, poručuje Teslić.

Nebojša Matić, direktor firme Mikroelektronika ističe da ova kompanija na sajmu Embedded World nastupa već šesnaestu godinu za redom. „Imali smo veliku podršku od Privredne komore Srbije u pripremi za nastup i do sada smo imali oko 40 susreta sa potencijalnim partnerima, kako sa starim tako i sa novim klijentima. Predstavili smo naš novi koncept –Planet Debug prvi servisni hardver koji je izazvao veliku medijsku pažnju“,ističe Matić.

Ivan Popović iz kompanije HTEC Group kaže da je Embedded World 2023 pravi sajam za ovu kompaniju čije su premium usluge namenjene upravo kompanijama i industrijama koje se predstavljaju na ovom sajmu.

„ Ovo je prilika za sastanke sa partnerima iz celog sveta, kao i da se upoznamo sa aktuelnim trendovima u različitim industrijskim domenima u kojima kompanija HTEC Group već ima projekte ili planira da ih pokrene“, kaže Popović.

Svoje proizvode ,u okviru srpskog nacionalnog paviljona, pod sloganom „Powered by Intellect, Driven by Values“, uz podršku Privredne komore Srbije i Razvojne agencije Srbije predstavilo je deset naših kompanija OBLO Living i SYRMIA iz Novog Sada i osam kompanija iz Beograda -NOVELIC, BITGEAR Wireless Design Services, HTEC GROUP, ELSYS Eastern Europe, MERAXES Solutions & Services, MIKROELEKTRONIKA, DECODE i VERIEST Venture Serbia.

Izvor: PKS

0 Komentara o ovom članku
Ostavi komentar

Ostavi komentar

Klijenti