Srbija pouzdan partner afričkim zemljama

Komentari: 0
Fotografija od: pixabay.com

Afričke države zainteresovane su da učvrste i unaprede ekonomsku saradnju sa Srbijom koju vide kao stabilnog i pouzdanog partnera na Zapadnom Balkanu, a perspektivni sektori su poljoprivreda i prehrambena industrija, građevinarstvo i tretman voda, IT, trgovina i turizam, ocenjeno je u Dubaiju u razgovorima tokom Globalnog biznis foruma (Global Business Forum), koji su organizovali Privredna komora Dubaija i Ekonomist grupa. 

Fokus ovogodišnjeg Globalnog biznis foruma, koji je okupio više stotina šefova država, ministara, diplomata i privrednika iz čitavog sveta, bio je na poslovanju sa Afrikom.

Privrednu komoru Srbije na skupu je predstavljao Marko Selaković, rukovodilac Kancelarije PKS Dubaiju, koji je razgovarao sa visokim predstavnicima Ruande, Angole, Etiopije, Ugande, Zimbabvea, Južnoafričke Republike, Malavija i Liberije o potencijalu za jačanje privrednih veza srpskih, ali i kompanija iz celog regiona Zapadnog Balkana, sa privrednicima iz Afrike. 

Kako je istaknuto tokom razgovora, organizovanje poslovnih foruma i susreta privrednika najbolji je način da se razmotre mogućnosti realizacije konkretnih poslovnih aranžmana, a Dubai je globalni centar iz kojeg se uspešno mogu voditi poslovi prema Africi.

„Veliko je zadovoljstvo realizovati značajan broj sastanaka sa predstavnicima afričkih država. Afrika je u snažnom razvoju, a Srbija i naše kompanije, imaju izuzetno dobru reputaciju. Fokus čitavog sveta je na Africi i ovu priliku treba iskoristiti za što bolje pozicioniranje naše privrede“, istakao je Selaković. Podsetio je da je sporazum koji je predsednik PKS Marko Čadež nedavno potpisao sa Savetom slobodnih zona Dubaija otvorio mogućnost za uspostavljanje centara iz kojih će roba i usluge ići dalje prema afričkim tržištima. 

„Uveren sam da će srpske kompanije prepoznati šansu i da ćemo već u narednoj godini, koristeći Dubai kao globalni centar poslovanja sa Afrikom, uvećati prisustvo naših kompanija, pre svega iz domena poljoprivrede, tretmana voda, građevine, informacionih tehnologija, trgovine i turizma”, naglasio je Selaković.

Osim sastanaka sa predstavnicima afričkih država, Selaković se na marginama Globalnog biznis foruma sastao i sa predsednikom Privredne komore Dubaija Hamadom Buamimom, kao i sa rukovodiocem Strateškog komiteta Saveta slobodnih zona Dubaija Džumom Al Matrušijem. Izraženo je uzajamno zadovoljstvo do sada realizovanim aktivnostima i iskazana spremnost da se nastavi jačanje uspešne ekonomske saradnje Srbije i Ujedinjenih Arapskih Emirata.

0 Komentara o ovom članku
Ostavi komentar

Ostavi komentar

Klijenti