Sledeće godine kreće izgradnja regionalnih centara za upravljanje otpadom

Komentari: 0
Fotografija od: pixabay.com

U prvoj polovini 2023. godine počeće izgradnja regionalnih sanitarnih deponija i prateće infrastrukture za tretman otpada u Valjevu, Užicu i Pirotu, dok će druga faza obuhvatiti Sombor, Novu Varoš, Sremsku Mitrovicu i Rašku, rekla je ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović prilikom susreta sa regionalnim direktorom Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) za Zapadni Balkan Mateom Kolanđelijem (Matteo Colangeli).

- Očekujemo da će regionalni centri za upravljanje čvrstim otpadom u skladu sa najvišim ekološkim standardima doprineti i jačanju svesti o značaju recikliranja, kao i povećanju procenta reciklaže otpada u našoj zemlji, čemu i težimo - istakla je ministarka, stoji na sajtu Vlade.

Kako je istakla Vujović, infrastrukturni projekti u domenu upravljanja otpadom, finasiraće se iz kreditne linije EBRD i Francuske razvojne agencije (AFD).

Sagovornici su izrazili zadovoljstvo projektom u Kragujevcu, kojim je omogućen kompletan prelazak gradske toplane sa uglja i mazuta na ekološki prihvatljiviji energent, ocenivši da je to jedan od najuspešnijih projekata realizovan u saradnji EBRD.

Na sastanku je dogovoreno da se u narednom periodu razmatraju i mogućnosti za unapređenje saradnje i zajedničko učešće u drugim zelenim programima ove finansijske institucije, koji se odnose na klimatske promene i druge oblasti usmerene na očuvanje i zaštitu životne sredine, navodi se u saopštenju Ministarstva zaštite životne sredine.

Izvor: eKapija

0 Komentara o ovom članku
Ostavi komentar

Ostavi komentar

Klijenti