Predstavljanje regionalne investicione platforme u februaru

Komentari: 0

Zajednička privredna komora Zapadnog Balkana sa sedištem u Trstu, predstaviće krajem februara u Londonu svoj prvi proizvod - regionalnu investicionu platformu, namenjenu potencijalnim investitorima u ekonomije regiona, najavio je predsednik Privredne komore Srbije (PKS) Marko Čadež.

Zahvaljući online investicionoj platformi, po rečima Čadeža, koji je i predsednik Upravnog odbora Komorskog investicionog foruma zapadnobalkanske šestorke (KIF ZB6), investitorima će na jednom mestu biti dostupni ključni makroekonomski pokazatelji, informacije o važećim zakonima i propisima, finansijskim i drugim podsticajima za ulaganja, potencijalnim dobavljačima na koje mogu da računaju kompanije koje se odluče za poslovanje u regionu...

Ovogodišnji Investicioni forum u Londonu posvećen je zemljama Zapadnog Balkana, a održaće se 26. februara pod pokroviteljstvom Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) i deo je "koncepta" Berlinskog procesa o pristupanju zemlja zapadnog Balkana u EU.

"U proteklih pola godine od osnivanja Stalnog sekretarijata Komorskog investicionog foruma, kompletiran je tim kancelarije u Trstu koji će operativno raditi na zajedničkim projekatima koji se realizuju uz podršku Evropske unije, a u okviru Berlinskog procesa", rekao je Čadež za Tanjug.

Berlinski proces, objašnjava Cadež, osim političke dimenzije u čijoj osnovi je "revitalizacija" međuvladinih odnosa i rešavanje preostalih otvorenih pitanja u regionu, ima i sve snažniju ekonomsku dimenziju.
"Cilj je da, kroz regionalne ekonomske integracije, čvršće infrastrukturno i poslovno povezivanje, otklanjanje prepreka za poslovanje i investiranje i unapređenje konkurentnosti naših privreda, stvorimo uslove za više trgovine, investicija i novih radnih mesta u regionu", istakao je Čadež.

Tome će, napominje, doprineti realizacija Višegodišnjeg akcionog plana za regionalni ekonomski prostor sa 115 mera, na čije su se sprovođene obavezale sve vlade regiona.

"Za naše male ekonomije važno je da harmonizujemo propise, fitosanitarne i veterinarske sertifikate, da inspekcijski nadzori budu sinhronizovani, da formiramo zajedničko tržište bez barijera, da regionalni ekonomski prostor učinimo podsticajnim za poslovanje naših kompanija i ulaganja investitora iz sveta", objašnjava Čadež.

Napominje da je potrebno vreme da se rezultati složenih procesa usklađivanja procedura i praktično osete na terenu.

Usklađivanje procesa je, ističe, nešto što može da se uradi i što ni u političkim razmerama nikome ne može da šteti, a kako ocenjuje, od čega će sve ekonomije regiona imati korist kroz dvostruko veći privredni rast.

"Ukoliko to ne učinimo, ceo region će biti na gubitku", upozorio je Čadež.

O efektima jačanja regionalne saradnje najbolje, kako je rekao, govori primer saradnje Srbije i Albanije.

"Srbija i Albanija su dve ekonomije regiona koji su u proteklih godinu dana, koristeći mehanizme za jačanje i regionalne i bilateralne saradnje, napravile najveći pomak u poveživanju svojih poslovnih zajednica. Za godinu dana od prvog foruma u Nišu, posvečeno smo radili na umrežavanju naših kompanija. Rezultat je da je međusobna trgovina obostrano povećanja za više od trećine, za gotovo 40 odsto, i da već imamo potpisane ugovore o formiranju zajedničkih kompanija i drugim poslovnim aranžmanima", rekao je Čadež.


Izvor: PKS

0 Komentara o ovom članku
Ostavi komentar

Ostavi komentar

Klijenti