Po 23. put u Riminiju održan je Ecomondo - sajam koji postaje nezaobilazna stanica u svetu energije i ekologije

Komentari: 0

I ove godine direktno iz Riminija, tačnije sa sajma u ovom popularnom turističkom mestu na severu Italije, imamo to zadovoljstvo da uživo ispratimo još jedan već nama dobro poznat sajam pod nazivom Ecomondo.

I opet su vrata otvorena za veliki broj posetilaca iz svih delova sveta, naročito iz Evrope, a pre svega Italije.

Od 05. do 08. novembra, Rimini Ekspo Centar ponovo je otvorio svoja vrata za Ecomondo, vodeći evropski događaj o kružnoj i zelenoj ekonomiji, a gde se uporedo održavao i Key Energy - izložba o obnovljivim izvorima energije, kao i dvogodišnja izložba vozila za komunalne potrebe Sal.Ve.

Ove godine premijerno je postavljeno i prvo izdanje DPE - Distributed Power Europe, a to je događaj posvećen proizvodnji električne energije.

Ecomondo ili u prevodu “svet ekologije” je puna četiri dana ispunjavao izložbeni centar u Riminiju, gde je zabeležena do sada najveća poseta. Ovaj događaj potvrdio se kao neophodan skup za efikasnije poslovanje iz oblasti ekologije, energetike i komunalne opreme, uz nesporne prednosti za kompanije koje učestvuju.

Na ovogodišnjem skupu izlagalo je 1.300 kompanija na 129.000 m2 izložbenog prostora u Riminiju, koje je između ostalog posetilo preko 7.000 profesionalnih kupaca koji su došli na sajam na poziv organizatora, a pri registraciji na internet platformi objavljeno je da su se posetioci registrovali iz čak 130 zemalja.

Za nas, na veoma interesantan način, organizovano je zakazivanje sastanaka zainteresovanih kupaca i izlagača. Ako postoji jedna stvar koja ostavlja senku na ovaj odličan poslovni događaj, to je slabo poznavanje drugih jezika osim italijanskog, gotovo na svim štandovima, tako da je od velike koristi da povedete osobu koja poznaje jezik domaćina. 

Italijanska izložbena grupa - IEG izveštava o porastu od 24% u učešću međunarodnih članova iz industrijskog sektora u poređenju sa 2018. godinom.

„Izuzetno, čak iznenađujuće izdanje“ bilo je jednoglasno mišljenje izlagača. IEG time potvrđuje svoju ulogu u svetu sajamske industrije, koji je u stanju da poveća domaću saradnju sa inostranim kompanijama. Izlaganje, koje je na svečanom otvaranju saopštio ministar za zaštitu životne sredine Sergio Costa, počelo je elaborirajućim mišljenjem: „Ovo je najvažnija izložba za zelenu ekonomiju na svetu. Ecomondo Italiji donosi mnogo korisnog, kao što su nove tehnologije i nova znanja potrebna za proizvodnju i procese."

Uporedo sa ministrom, na otvaranju je učestvovala i delegacija Vlade, kao i parlamenta koja se sastala sa preduzećima, uz diskusije koje su bile profitabilne i sa političkog i sa operativnog stanovišta.
Vredno je naglasiti da je Evropska komisija odabrala sajam Ecomondo da predstavi svoje linije finansiranja i projekte koji su povezani sa njima. 

Bilo je mnogobrojnih delegacija inostranih industrijskih sektora, posebno iz Tunisa, Španije, Egipta, Ukrajine i Rusije, i grupna učešća koja su proizišla iz 34 sporazuma potpisanih sa međunarodnim asocijacijama, a koji su stigli uglavnom iz zemalja sa pogledom na Mediteran, ali i iz Finske, Čilea, Brazila, Rumunije i Poljske.

Koliko se o očuvanju životne sredine vodi računa, organizator je pokazao i nekim konkretnim stvarima, kao što su stolovi i stolice od čvrstog kartona, mesta za B2B sastanke koji imaju drvene palete umesto radne površine, i mnogim drugim stvarima, kako bi nam bilo jasno da se sve može reciklirati i koristiti iznova, što i jeste ukratko poruka o kružnoj ekonomiji.

Kada je umor sustigao izlagače i posetioce, u centralnom holu zasvirao je bend hitove Bob Marley-a, na instrumentima sastavljenim od plastičnih kanti, starih kutija, metalnog otpada i slično. Zvuk je bio autentičan, a atmosfera se značajno poboljšala. Očigledno da više nije dovoljno da samo organizujete sajam - morate biti originalni. U svakom segmentu sajma se vidi tematika i problematika sajma Ecomondo

Instrumenti od otpada i recikliranog materijala

Uz snažan utisak koji je ovaj sajam i ove godine ostavio na nas, odlazimo iz Riminija, ali već sada planiramo posetu i naredne godine.

Svi zainteresovani za izlaganje ili samo posetu iz naše regije, mogu se obratiti i organizatoru sa sedištem u Ljubljani, a više podataka o svemu možete videti na sajtu: www.mz-consulting.org
 

0 Komentara o ovom članku
Ostavi komentar

Ostavi komentar

Klijenti