PLUG & WORK ZAPOČNITE AUTOMATIZACIJU SA LAKOĆOM

Komentari: 0
Fotografija od: Schunk

Plug & Work – jednostavno krenite sa automatizacijom kako je to uradila i kompanija JUNG u nemačkom gradu Lünen u pokrajini Westfalen. Vodeći proizvođač građevinske tehnike unapredio je proizvodnju spajanjem uređaja za lasersko označavanje sa EGP 40 hvatačkim uređajem za hvatanje malih delova postavljenom na UR lakom robotu kompanije SCHUNK čime je ostvario visoku preciznost i povećao proizvodni kapacitet.

Ova Pick & Place jedinica u sistemu sa pametnom radio komunikacijom najbolji je primer jednostavnog uvođenja automatizacije.

U montaži komponenti građevinske tehnologije kao što su razni prekidači, dizajnerski poklopci ili pametni radio sistemi, u kompaniji JUNG je do sada prevladavalo ručno rukovanje delovima. Visokokvalitetni sklopovi i proizvodi nagrađivanog dizajna spajaju se, označavaju i pakuju na mnogim klasičnim, ali i savremenim radnim mestima.

“2014. godine koristili smo istraživački projekt Manuserv za vlastite potrebe“ navodi dr. Ing. André Hengstebeck, viši projektni menadžer za upravljanje operacijama u kompaniji JUNG.

Sadržaj ovog zajedničkog projekta, kojeg je finansiralo Federalno ministarstvo privrede i energetike, bila je podrška planiranju i odlučivanju o primeni robotike za automatizovanje prethodno ručnih procesa na tehnološko i finansijski razuman način.

“Centralnu ulogu u razvoju projekta predstavlja saradnja sa konzorcijumom, kako kroz istraživački doprinos Instituta za istraživanje i transfer u Dortmundu RIF-a e. V., tako i kroz razmenu iskustava sa drugim partnerima i IT stručnjacima“, naglašava André Hengstebeck.

Tako je robotska ruka UR5 kompanije Universal Robots pronašla svoj put do proizvodnih hala u Lunenu kao novi radnik – opremljena električnom hvataljkom za male delove EGP 40 kompanije SCHUNK. “Zbog toga je bilo vrlo lako krenuti sa robotikom“, kaže Carsten Meise, vođa tima za proizvodnu opremu u kompaniju JUNG.

“Automatizovanje uređaja za lasersko obeležavanje na našoj pametnoj radio stanici i opremanje ove radne stanice saradničkim robotom (kobotom) bio je logičan izbor. LWR-roboti i hvataljke sada su ovde osnovna tehnologija. Uspeli smo da sve instaliramo bez bilo kakvih problema i odmah smo započeli sa radom.“

Automatizovano punjenje laserske ćelije

Sa Plug & Work konceptom automatizacije, SCHUNK korisnicima olakšava početak rada sa aplikacijama koje podržava robot. To omogućava realizaciju velikog broja scenarija automatizacije u kratkom vremenu.

Sada postoji široki spektar standardizovanih komponenti za hvatanje, zamenu i merenje sila i obrtnih momenata za različite saradničke robote (kobote) i LWR-robote – Universal Robots, Doosan Robotics, Techman Robot, FANUC i OMRON.

Saradnja LWR-robota sa radnikom na uređaju za lasersko obeležavanje u kompaniji JUNG je skladna, bez smetnji i sigurna. Pre svega, oslobađa radnike obavljanja dosadnog i repetitivnog posla.

Radnik postavlja potpuno sastavljeno kućište sa jedinicom za napajanje u jedan od dva držača radnog dela i pokreće UR5 pritiskom na okidač. SCHUNK EGP 40 preuzima komponentu i stavlja je u Rofin lasersku ćeliju, gde se prvo obeležava jedna strana kućišta.

Nakon ovog koraka, hvataljka ponovno preuzima komponentu, ruka robota rotira hvataljku skupa sa radnim delom za 180 stepeni oko uzdužne ose, a zatim obeležava drugu stranu kućišta. Na kraju EGP 40 stavlja komponentu u drugih držač, iz kojeg je radnik ponovno uzima za pakovanje.

Tokom automatizovanog laserskog procesa, radnik priprema kutije za otpremu, čisti sastavljene delove krpom, stavlja ih u kutije, sastavlja novu jedinicu za napajanje i postavlja je ispred robota u jedan od dva držača radnog dela.

Štednja vremena sa saradničkim robotima (kobotima)

“Ova kooperativna Pick & Place aplikacija pomogla je da se dizajnira efikasna pametna stanica“, naglašava André Hengstebeck. “Tokom automatskog punjenja laserske ćelije, radnik može da obavlja i druge poslove, čime dobijamo na vremenu“. Tome značajno doprinosi SCHUNK EGP mehatronička 24-hvataljka za male delove.

Odlikuje se gustinom snage, velikom brzinom i velikom silom stiskanja. Servo motori bez četkica kojima nije potrebno održavanje i snažna vodilica sa poprečnim valjcima osiguravaju visoku efikasnost i čine je idealnom komponentom za rukovanje za dinamične, zahtevne Pick & Place aplikacije.

Dinamiku i energetsku efikasnost povećava kućište ručke izrađeno od posebnog aluminijuma visokih performansi. SCHUNK je dosledno izbegavao korišćenje suvišnog materijala u dizajnu hvataljke. Korisnik zadržava fleksibilnost u dizajniranju sistema, jer se EGP može pričvrstiti zavrtnjima i bočno i sa donje strane.

SCHUNK nudi ovu vrstu hvataljke u četiri veličine – rasponi pokreta prstima EGP 40 kreću se u rasponu od šest milimetara. U kompaniji JUNG hvataljkom se upravlja preko digitalnog I/O. Pored toga, sila stezanja može se podešavati direktno na hvataljci u četiri koraka na 100, 75, 50 i 25 odsto.

“Primenom saradničkim robota (kobota) mi u JUNGU nesumnjivo imamo koristi od SCHUNKOVE stručnosti na području aplikacija“, potvrđuje Carsten Meise. “Uostalom, proizvodnu liniju i radnu opremu uvek sami sastavljamo, pa nam je to bilo prilično jednostavno. Sada ćemo da pripremimo još pogodnije radne stanice za automatizovane procese“.

www.schunk.com0 Komentara o ovom članku
Ostavi komentar

Ostavi komentar

Klijenti