PKV i FTN potpisali sporazum o poslovno-tehničkoj saradnji

Komentari: 0

Predsednik Privredne komore Vojvodine (PKV) Boško Vučurević i dekan Fakulteta tehničkih nauka (FTN), Univerziteta u Novom Sadu prof. dr Rade Doroslovački potpisali su u četvrtak, 15. juna 2017. godine u PKV Sporazum o poslovno-tehničkoj saradnjiradi uspostavljanja dugoročne poslovne saradnje.

– Cilj današnjeg potpisivanja je povezivanje visokog obrazovanja, nauke i privrede, kao i intenziviranje primene naučno-istraživačkih rezultata u poslovanju subjekata koji obavljaju privrednu delatnost i javnu funkciju. Smatram da je obrazovanje od primarne važnosti za pametan privredni rast i zbog toga PKV radi na uvezivanju nauke i privrede na teritoriji AP Vojvodine, rekao je predsednik PKV Boško Vučurević.

FTN je, prema rečima dekana Fakulteta, najveći ne samo u Srbiji, već i u Jugoistočnoj Evropi sa 1200 zaposlenih i preko 14 000 studenata.

– Ove školske godine upisali smo 2420 i mi smo formalno fakultet, a suštinski smo tehnički univerzitet, što ćemo uskoro i biti. Mi imamo 13 departmana koji formiraju 10 fakulteta – Elektrotehnički, mašinski, Građevinski, Saobraćaji, Arhitektura, Industrijsko inženjerstvo, Zaštita životne sredine, Mehatronika, Robotika. Fakulteti tehničkih nauka treba da forsiraju nauku radi primeni, a ne nauka radi nauke i sveto trojstvo FTN-a je obrazovanje, nauka i saradnja sa privredom, rekao je Doroslovački.

Kako kaže, iz FTN-a izniklo je preko stotinu kompanija, uglavnom u IT sektoru, koji zapošljavaju preko 4000 inženjera u Novom Sadu.

– Mi sada želimo, zahvaljujući PKV da proširimo to i na ostale domene – mašinstvo, građevina, saobraćaj i time postignemo što veću saradnju sa privredom. Nadam se da ćemo sada i u ostalim oblastima, kao što smo uspeli u IT sektoru, poboljšati tu simbiozu između privrede, nauke i obrazovanja i u ostalim segmentima, naglasio je Doroslovački.

Koliko je uvezivanje privrede i nauke važno kako za PKV, tako i za privredu uopšte, prepoznala je i Pokrajinska vlada, koja je napravila organizacioni odbor za formiranje sajma privrede i nauke. U tom smislu, mi sada institucionalizujemo odnose između PKV i nauke i nastavljamo dalje kontinuiranu saradnju, a prvi korak je formiranje akcionog plana, istakao je Vučurević.

Na radnom sastanku održanom nakon potpisivanja Sporazuma, pored potpisnika, prisustvovali su i prodekan FTN-a za nauku i međunarodnu saradnju prof. dr Dragan Šešlija, prodekan FTN-a za nastavu prof. dr Dragiša Vilotić, koordinator rada udruženja PKV Dragomir Đukić, a tema sastanka bio je akcioni plan.

FTN i PKV zajedno će realizovati različite projekte, u planu su i zajednički nastupi na tržištu, primena naučnih dostignuća, zajednička istraživanja, specijalizacija inženjerskog kadra, organizacija stručnih i naučnih skupova, sertifikacija istraživačkog kadra.

 

Izvor: PKV

0 Komentara o ovom članku
Ostavi komentar

Ostavi komentar

Klijenti