P&C Automotive: Efikasna proizvodnja zahvaljujući 3D merenju

Komentari: 0

P&C Automotive, evropska grupacija kompanija u industriji za oblikovanje lima, optimizuje svoje proizvodne procese pomoću 3D merenja i na taj način ostvaruje kompetitivne prednosti.

Lokacija kompanije: Italija

GOM sistem: ATOS Triple Scan
GOM softver: ATOS Professional, GOM Inspect Professional, GOM Inspect
Delatnost kompanije: oblikovanje lima

Kao rezultat rastuće potražnje za kompletnim merenjima alata za oblikovanje i limenih delova, P&C Automotive Group odlučili su da koriste GOM optičke merne tehnologije. U početku, pojedini merni zadaci obavljani su kao servis, ali ubrzo je instaliran prvi optički 3D skener. Danas, P&C Automotive Group koristi Atos sisteme na svim svojim lokacijama, kako u alatničarstvu i izradi kalupa, tako i ravnomerno u prešaonicama.

Zahvaljujući tehnološkim mogućnostima koje nude optički merni sistemi, značajno su olakšani postupci razvoja, proizvodnje i izrade alata. Kao rezultat toga, P&C Automotive je u stanju zadovoljiti promenjene zahteve tržišta u domenu industrije oblikovanja lima zbog sve kraćeg vremena radnih ciklusa. Inspekcijski postupci tokom kontrole dimenzija, posebno složenih struktura i kompletnih merenja, kao i digitalizacije delova, znatno su ubrzani 3D mernom tehnologijom.

U tom kontekstu, proveravaju se posebno relevantne funkcije za metalne limove, kao što su obrezivanje, uzorci opruga i provrta.

Gian Luca Colombo, vođa razvoja proizvoda u P&C Automotive, objašnjava razlog za tu saradnju na sledeći način: “Odlučili smo se za ATOS Triple Scan i GOM kao partnera, jer naša kompanija kontinuirano radi na unapređenju svojih proizvoda. Osim toga, GOM osigurava brzu i pouzdanu tehničku podršku, ako je ona potrebna. Naše radnike obučava GOM u najnovijim tehnologijama, posebno kada je novi GOM softver dostupan na tržištu. Zadaci održavanja uvek se obrađuju na vreme. Stoga smo izuzetno zadovoljni našom odlukom.”

3D skeneri koji se koriste u P&C Automotive

P&C Automotive koristi sistem ATOS Triple Scan uglavnom za inspekciju dimenzija alata i alatno izrađenih limenih delova. Optički 3D merni sistem meri alate i delove beskontaktno i trodimenzionalno. On se temelji na načelu trostrukog skeniranja koji se sastoji od leve i desne kamere koje se koriste pojedinačno u kombinaciji s projektorom. Kao rezultat toga, tri različite senzorske perspektive dela omogućuju tri pogleda u jednom skeniranju umesto samo jednog pogleda.

Čak i pri skeniranju složenih delova, merni postupak se ubrzava zbog manje pojedinačnih skeniranja. Osim toga, skeneri koriste tehnologiju plavog svetla (Blue Light Technology). Zbog uskog talasnog pojasa plavog svetla LED projekcijskog uređaja, merenja se mogu obaviti bez obzira na okolne uslove osvetljenja i površinske strukture merenog objekta. Na temelju skenova, GOM softver automatski izračunava 3D koordinate u obliku oblaka tačaka visoke razlučivosti (ASCII/STL).

Računarska poligonska mreža opisuje slobodne površine i geometrijske elemente koji mogu biti usklađeni s crtežom ili jednako sa setom CAD podataka u analizi oblika i dimenzija. Komparativni rezultati su prikazani u bojama i tako lako razumljivi.

ATOS Triple Scan je mobilni 3D merni sistem kojim se može lako upravljati i koristiti za različite primene. Ovaj merni sistem razvio je i proizveo GOM za korišćenje u industrijskim aplikacijama, kao što su kontrola kvaliteta, povratno inženjerstvo (Reverse Engineering) i brza izrada prototipova (Rapid Prototyping).

Merenje za oblikovanje alata uz pomoć ATOS (Blue Light Technology)

Prednosti optičkog merenja

Za razliku od konvencionalnih taktilnih mernih uređaja koji mere svaku površinsku tačku pojedinačno, optički merni sistem meri do 16 miliona slikovnih tačaka po skeniranju. Kao posledica toga, optički merni sistemi nude prednosti u smislu brzine, preciznosti i celovitosti podataka.

Kako sistem radi jednako u CAD okruženju s kompletnom površinom, precizno predstavljajući oblik i geometriju delova i alata, proizvodne greške u odnosu na CAD mogu se identifikovati brzo i precizno. Pojedinačni koraci za izradu alata, kao i razvoj proizvoda, značajno su ubrzani i optimizovani.

Još jedna prednost optičkih mernih tehnika u odnosu na taktilne merne tehnike je da kompletno merenje površine omogućuje računarsku obradu gornjih i donjih stranica delova, a time se određuje i debljina zida. Gian Luca Colombo, vođa razvoja proizvoda u P&C Automotive, navodi: “Debljina zida ima ključnu ulogu u pogledu mehaničke otpornosti delova, posebno kada su izloženi toplotnim naprezanjima, kao što je slučaj s motorima s unutrašnjim sagorevanjem.

Poznavanje tačne debljine zida s preciznošću od 1/100 mm, omogućuje vernu i ciljanu simulaciju procesa oblikovanja.” Merni podaci generisani sistemom ATOS Triple Scan mogu se koristiti za procenu i optimizovanje odgovarajućeg simulacijskog softvera. Kao rezultat, razvojni procesi su ubrzani i poboljšani, posebno za proizvode koji se sastoje od zahtevanih materijala i složenih površinskih oblika.

Povratno inženjerstvo i kontrola trošenja

Neke alate treba izmeniti ili ručno namestiti u odnosu na specifične zahteve kupaca. Ove izmene obavljaju se nakon izrade alata i ne prikazuju, niti arhiviraju u CAD. Korišćenjem optičkih mernih tehnika, svaka površina može se digitalno meriti i ponovljiva je. “ATOS Triple Scan nam omogućuje digitalno arhiviranje svih izmena oblika, kao i ručna prilagođavanja”, objašnjava Colombo.

Kao posledicu imamo CAD svakog tekućeg oblika, koji se može reprodukovati kad god je to potrebno našim kupcima. Osim toga, izmene oblika i odgovarajućeg dela se mogu spremiti na početku projekta, uključujući pojedinačna odstupanja pojedinih parametara i izmena.

Proizvodna linija u P&C Automotive

GOM merni sistem igra i ključnu ulogu u serijskoj proizvodnji. Redovna merenja delova mogu se koristiti kao osnova trend analiza za predviđanje trošenja alata i osigurati da se proizvodnja odvija uvek unutar relevantnih tolerancija i zahteva kvaliteta.

Inspekcijski softver olakšava kontrolu kvaliteta

Osim metrološkog hardvera, GOM takođe razvija softverska rešenja za kontrolu kvaliteta i upravljanje kvalitetom. Integrisanje GOM inspekcijskog softvera za 3D merne podatke u postojeću IT infrastrukturu kompanije P&C Automotive, bilo je vrlo jednostavno. Senzor ATOS Triple Scan upravljan je putem ATOS Professional i GOM Inspect Professional softvera za efikasno generisanje preciznih podataka površine i za obradu tih podataka u skladu s važećim pravilima sigurnosti.

Softver podržava i vodi korisnika kroz ceo postupak merenja i različite merne zadatke, koji nude unapred definisana merna načela.

S GOM Inspect Professional, moguće je obraditi STL mreže, bez obzira na senzor i analizirati podatke na temelju oblaka tačaka visoke rezolucije. Osim toga, prikupljene informacije i dovršena merenja se mogu pratiti, a ceo merni postupak se može kontrolisati i planirati unutar sistema kompanije P&C Automotive Group.

Merenja i analitički rezultati koje daje slobodno dostupan GOM Inspect softver nisu dostupna samo unutar mreže, već ih je moguće deliti sa sektorom prodaje i kupcima. Kupci grupacije P&C Automotive Group posebno su iskoristili činjenicu da su merni rezultati vidljivi u lako razumljivim 3D grafikonima, umesto u obliku zbunjujućih tabela i dugih inspekcijskih izveštaja.


P&C Automotive Group: Evropska grupacija kompanija

P&C Automotive Group je integracija nekoliko kompanija iz industrije za oblikovanje lima koja je osnovana da uspostavi efikasnu i visoko specijalizovanu organizaciju u domenu oblikovanja lima.

GOM – Precizno industrijsko 3D merenje

GOM razvija, proizvodi i distribuira softver, mašine i sisteme za 3D koordinatnu mernu tehnologiju i 3D testiranje na temelju najnovijih rezultata istraživanja i inovativnih tehnologija. Na više od 60 lokaliteta i s mrežom zaposlenih koja obuhvata više od 1 000 stručnjaka iz oblasti merenja, GOM garantuje pružanje pouzdanih saveta, kao i stručnu podršku i pomoć operatorima na licu mesta, na njihovim lokalnim jezicima.

Više od 10 000 instalacija sistema unapređuje kvalitet proizvoda i njihovu izradu u automobilskoj i aero industriji, kao i proizvodnji robe široke potrošnje.

www.topomatika.rs

info@topomatika.rs

0 Komentara o ovom članku
Ostavi komentar

Ostavi komentar

Klijenti