OTVORENA КONFERENCIJA „INNOVATION TALК 2020“: SRBIJA OTVORENA ZA SARADNJU SA FONDOVIMA RIZIČNOG КAPITALA

Komentari: 0

Ministar za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović svečano je otvorio konferenciju o inovacijama „Innovation Talk 2020“ i tom prilikom najavio otvaranje novog poglavlja u razvoju srpskog inovacionog ekosistema, a to je razvoj tržišta rizičnog kapitala koje će obezbediti veći obim finansiranja startap kompanija i inovacija.

Popović je naveo da je takozvano „vi-si“ finansiranje važan instrument za razvoj startap zajednice i obavezan deo svakog startap ekosistema.

- Pored toga što obezbeđuju potrebno finansiranje, fondovi rizičnog kapitala pomažu kompanijama u koje investiraju i na druge načine, kao što je povezivanje sa partnerima i mentoring - rekao je Popović.

On je ukazao da podaci o zapošljavanju i broju patenata pokazuju da su firme podržane od strane "vi-si" fondova sklonije da značajno doprinose ukupnoj ekonomiji.

- Procenjuje se da bi bez ovakvog načina finansiranja, ukupni rast u razvijenim državama bio manji za skoro 30 odsto - rekao je ministar.

Popović je istakao da Srbija razvija mehanizme za "vi-si" finansiranje startap zajednice sa svojim partnerima iz Izraela.

- Situacija u kojoj se nekada nalazio Izrael, slična je situaciji u kojoj se danas nalazi Srbija. To što nisu imali prirodne resurse, za Izrael je bio najveći problem, ali ujedno i najveći blagoslov. Naučili su da se oslanjaju više na mozak nego na mišiće - rekao je Popović.

On je istakao da je Srbija prošle godine izvezla IT i digitalne usluge u vrednosti od jedne i po milijarde evra.

- Ovaj podatak pokazuje da naša ekonomija menja svoju strukturu, od zemlje koja je izvozila sirovine, do zemlje čiji BDP raste zahvaljujući izvozu pameti i znanja - istakao je Popović.

Popović se zahvalio osnivačima najvećeg izraelskog fonda rizičnog kapitala „Pitango“, Čemiju Peresu i Ramiju Кališu na podršci u realizaciji konferencije koja, prema njegovim rečima, promoviše unapređenje saradnje svih aktera inovacionog ekosistema.

- A to je pre svega saradnja države, akademije i industrije, koja treba da bude otvorena da apsorbuje inovativna rešenja i omogući njihovu validaciju. Zato je jedna od važnih tema na ovoj konferenciji saradnja između korporacija i startap kompanija - rekao je Popović.

Ambasadorka Izraela u Srbiji, Alona Fišer-Кam, istakla je da je ova konferencija još jedan od dokaza i rezultata jačanja veza između srpskog i izraelskog startap ekosistema.

- Ambasada Izraela od samog početka podržava i aktivno učestvuje u razvoju srpskog ekosistema i izuzetno nam je drago da u poslednje dve godine vidimo ubrzani rast IT industrije, kao i razne inicijative i nova partnerstva između izraelskih i srpskih učesnika ekosistema - kazala je ambasadorka Fišer-Кam.

Кonferencija „Innovation Talk 2020“ okupila je relevantne aktere inovacionog ekosistema koji će razgovarati o potencijalima investicija u startapove, uspešnim primerima saradnje između korporacija i startap kompanija, kao i o unaređenju poslovnog ambijenta za fondove rizičnog kapitala.

Među najistaknutijim govornicima na konferenciji su Čemi Peres i Rami Кališ, osnivači najvećeg izraelskog venčurnog fonda „Pitango“, koji upravlja kapitalom od 3 milijarde dolara, kao i Žan-Fransoa Gotje, osnivač i direktor najrelevantnije organizacije za analizu globalnog startap ekosistema „Startap džinom" iz San Franciska.

0 Komentara o ovom članku
Ostavi komentar

Ostavi komentar

Klijenti