Otvorena kancelarija DFC u Beogradu

Komentari: 0
Fotografija od: pixabay.com

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić i izvršni direktor američke Međunarodne razvojne finansijske korporacije (DFC) Adam Boler potpisali su Zajedničku izjavu kojom je ozvaničeno otvaranje regionalne kancelarije DFC u Beogradu.

Ovo je dokaz da je Beograd u fokusu regionalne saradnje i razvoja, da tu postoji najveći ekonomski interes, a takođe i snažan strateški interes američke administracije da sa "reči pređe na dela". To se pre svega ogleda u ekonomji i stvaranju uslova za bolji život svih regionu, kaže direktor Sektora za strateške analize, usluge i internacionalizaciju u PKS Mihailo Vesović.

Izjava je potpisana u Palati Srbija, u prisustvu predsednika Srbije Aleksandra Vučića i specijalnog savetnika predsednika SAD Ričarda Grenela.

"Ovo je prva kancelarija koja se otvara u Evropi i svakako će dati podsticaj ekonomiji i stvaranju uslova za bolji život svih u regionu, stvaranju uslova za mlade, preduzetnike, inovativne brzorastuće kompanije, da mogu da posluju ovde, a samim tim da se tako spreči negativan demografski trend i da se u region "ulije nova energija", ističe Mihailo Vesović.

Brnabić i Boler "otvorili" su kancelariju DFC onlajn, tako što su otkrili monitor na kojem je pušten snimak prostorija kancelarije u Beogradu, a kojom je prošetao američki ambasador u Srbiji Entoni Godfri, preneo je Tanjug.

Izvršni direktor američke Međunarodne razvojne finansijske korporacije, DFC Adam Boler rekao je da je ta korporacija odvojila milijarde dolara za projekte, ali da su najznačajniji novi, jaki i snažni odnosi Srbije i SAD. On je ukazao i na to da predstavnici šest agencija koji su prisutni u delegaciji SAD upućuju na novu eru u odnosima Srbije i SAD.

Vesović za Tanjug kaže da je važno što predstavnici DFC sve više posmatraju region kao celinu i da infrastrukturni državni projekti treba da omoguće što lakše funkcionisanje, olakšaju transport ljudi i robe i doprinesu stvaranju atmosfere da ne postoje administrativne prepreke.

Jedan deo američke delegacije razgovarao je sa kompanijama koje posluju u Srbiji o konkretnim projektima, koji bi mogli biti realizovani preko DFC. Vesović je podsetio da su u Beogradu počeli zvanični razgovori sa predstavnicima DFC i EXIM banke i da su zadovoljni susretima sa privatnim kompanijama.

"Bilo je reči o mogućnostima investicija u kompanije u Srbiji i njihove razvojne projekte i bitno je da postoji interesovanje za mogućnost uvođenja američkih tehnologija u određene projeke što bi podržavala i EXIM banka, a DFC bi bio instrument koji bi plasirao sredstva prema privatnim pojektima u zavisnosti od teme", objasnio je Vesović.

Na sastancima je bilo reči o tehnologijama vezanim za zaštitu životne sredine, potom i drugim u prehrambenoj industriji, IT... Predstavnici DFC i EXIM banke sastali su se i sa predstavnicima američkih kompanija koje već posluju u Srbiji zahvaljujući čemu su mogli da steknu sliku o trenutnim potrebama srpske privrede za novim investicijama, dodatnim sredstvima, da vide gde su u problemi, zašto je potreban njihov dolazak i gde njihova ekspertiza može sa bude dobra... "Važno je stvaranje dobre poslovne klime za ekonomski razvoj, kako Srbije, tako i celog regiona i današnji sastanak bio je dobra prilika da se sagledaju mogućnosti investiranja i saradnje u regionu, kao i za realizaciju zajedničkih projekata" rekao je Vesović.

Direktor kancelarije DFC u Beogradu je Džon Jovanović, srpskog je porekla i ima 34 godine. Jovanović je diplomirao na Univerzitetu Prinston, a na Univerzitetu u Pensilvaniji magistrirao poslovnu administraciju za finansije i preduzetnički menadžment.

Ima bogatu poslovnu biografiju, bio je direktor Mercuria energy group, a radio je u još nekoliko jakih, svetski poznatih, kompanija kao što su Dojce banka, zatim Berenson, Noble group, Cadent energy partners.

 

Izvor: PKS

0 Komentara o ovom članku
Ostavi komentar

Ostavi komentar

Klijenti