ZAŠTO ODABRATI TEHNOLOGIJU BINDER JETTING ZA 3D ŠTAMPANJE METALA

Komentari: 0

Kao prvi sistemi aditivne proizvodnje koji nude prednosti kao što su masovna proizvodnja proizvoda za krajnju upotrebu, masovno prilagođavanje proizvoda, proizvodnja bez alata i još mnogo toga, Shop System I Production System spremni su da revolucionišu proizvodnju, ono što Desktop Metal naziva Aditivna proizvodnja 2.0.

Prednost oba sistema je binder jetting tehnologija 3D štampanja, tehnologija koja omogućava aditivnoj proizvodnji da se takmiči sa tradicionalnim metodama masovne proizvodnje pružajući mnoštvo prednosti - među kojima je glavna brzina.

Pošto je glavna komponenta ovih štampača glava za inkjet štampač – isti tip glave za štampanje koji se nalazi u milionima kućnih štampača – binder jetting štampači mogu da proizvode delove čak 100 puta brže od sistema za lasersko pretapanje u prahu.

Iako ova brzina omogućava štampačima sa binder jetting tehnologijom da isporučuju proizvode po ceni koja može da parira tradicionalnim procesima kao što su livenje i kovanje, brzina je samo jedna od mnogih prednosti.

Tehnologija binder jetting takođe nudi mnoge prednosti u odnosu na tradicionalno 3D štampanje – od mogućnosti kreiranja složene geometrije, uključujući unutrašnje karakteristike i kanale, do prilagođenog oblika za smanjenje mase proizvoda ili smanjenja broja delova i još mnogo toga.

Kombinacija ovih prednosti sa brzinom štampe zaista omogućava potencijal aditivne proizvodnje 2.0. Pored toga što su brzi i sposobni da proizvedu složene oblike, sistemi binder jetting su takođe neverovatno precizni.

Shop System, sa izvornom rezolucijom od 1200 dpi, je binder jetting sistem za 3D štampanje sa najvećom rezolucijom koji je trenutno dostupan na tržištu, sposoban da proizvede čak 670 miliona kapi veziva svake sekunde.

Ova preciznost olakšava pravljenje proizvoda - kao što je sečivo za šišanje - koji imaju neverovatno fine detalje koji bi inače zahtevali veoma skup alat.

Production System, u međuvremenu, kombinuje rezoluciju od 1200 dpi i visinu sloja od 50 µm sa jedinstvenim sistemom ubrizgavanja u jednom prolazu koji koristi svaki pokret glave štampača za kreiranje proizvoda.

Rezultat je sistem koji, ne samo da je dovoljno precizan da odštampa okvir sata sa preciznim detaljima oko ivice, već i dovoljno brz da proizvede čak 1.200 njih u radnoj zapremini jednog 3D štampača po ceni ispod 2 evra.

Kao i drugi procesi 3D štampanja, proces binder jetting omogućava lako prilagođavanje dizajna, jer za proizvodnju nisu potrebni prilagođeni alati.

Za razliku od drugih pristupa, binder jetting omogućava serijsku proizvodnju, što znači da proizvođači mogu proizvesti više verzija jednog proizvoda u jednom otisku, što pomaže da se smanje troškovi delova.

Jedna od ključnih oblasti gde se binder jetting odlikuju je vezano za ono što se dešava nakon što proizvodi završe štampanje.

Za mnoge sisteme zasnovane na laseru, prvi korak nakon štampanja je nekoliko sati naknadne obrade kako bi se uklonile potporne strukture i labavi delovi koji su zavareni na ploču za izgradnju 3D štampača tokom proizvodnje.

Poređenje radi, proizvodi iz sistema binder jetting su podržani rastresitim prahom u radnoj komori, eliminišući potrebu za dugotrajnom naknadnom obradom.

Nekorišćenje potporne strukture takođe omogućava da delovi budu veoma gusto ugnežđeni, što povećava broj proizvoda proizvedenih po izgradnji i na kraju pomaže u smanjenju cene po komadu.

Sistemi binder jetting mogu u potpunosti ponovo da iskoriste nestvrdnuti prah jer nije bio termički opterećen – Proizvodni sistem omogućava recikliranje do 99% neiskorišćenog praha – što rezultira manjim otpadom i većom ekonomičnošću.

Sa parametrima obrade praha i stonog metala, Shop System je dizajniran da bude rešenje za ubrizgavanje veziva po principu “ključ u ruke” koje omogućava korisnicima jednostavan prelaz od dizajna do gotovog posla.

Među najvažnijim karakteristikama ovih proizvoda je činjenica da su proizvodi napravljeni binder jetting tehnologijom izotropni, odnosno imaju ista mehanička svojstva u svim pravcima.

Ovo nije uvek bio slučaj sa 3D štampanim delovima. Pošto su izgrađeni sloj po sloj, neki proizvodi - u zavisnosti od metode štampanja - mogu biti jači u jednom pravcu od drugog.

Kako bi nadoknadili razliku, dizajneri su bili prisiljeni prilagoditi 3D modele proizvoda za štampanje kako bi osigurali mehanička naprezanja duž njihove najjače osi.

Proizvodi napravljeni tehnologijom binder jetting izlaze iz pećnice potpuno zgusnuti, što znači da su podjednako jaki u svim pravcima, dajući dizajnerima i inženjerima više slobode da dizajniraju i štampaju proizvode na način koji najbolje odgovara njihovim potrebama.

Proizvodnja binder jetting tehnologijom takođe menja jednačinu troškova u poređenju sa tradicionalnom proizvodnjom, gde su u velikoj meri dominirali troškovi rada i materijala.

Za poređenje, tehnologija binder jetting koristi jeftinije materijale, ali ima veće troškove opreme, stavljajući veći naglasak na opremu i troškove rada povezane sa uklanjanjem prašine.

Budući da su brži i produktivniji, binder jetting sistemi mogu pomoći u smanjenju ovih troškova opreme omogućavajući proizvođačima da brže amortizuju troškove opreme sa većim obimom proizvodnje.

Na strani troškova rada očekuje se smanjenje troškova sa razvojem automatizacije. Ulaganjem u binder jetting sisteme, proizvođači metalnih delova mogu na kraju da očekuju različite uštede – početne uštede zbog nižih troškova materijala, kao i efikasnosti i brzine proizvodnje, a kasnije uštede od smanjenih troškova rada.

Međutim, čini se da će uticaj binder jetting tehnologije verovatno doseći i dalje od proizvodnog prostora.

Ključna tehnologija - binder jetting, koja pokreće pojavu aditivne proizvodnje 2.0, danas je na ivici revolucije koja će transformisati način na koji pravimo mnoge stvari koje svakodnevno koristimo.

Kompanija Solid World d.o.o. je postala zastupnik za Desktop Metal 3D štampače koji omogućavaju proizvodnju metalnih delova tehnologijom binder jetting.

Osim zastupništva, Solid World pruža i uslugu 3D štampanja metalnih proizvoda.

Za dodatna pitanja, kontaktirajte nas na e-mail additive@solidworld.si ili na telefon +386 031 817 038.

Za više informacija pozovite +386 1 422 49 00 ili posetite www.solidworld.si

 

0 Komentara o ovom članku
Ostavi komentar

Ostavi komentar

Klijenti