Otvoren 62. Sajam tehnike i tehničkih dostignuća

Komentari: 0

Otvoren 62. Sajam tehnike i tehničkih dostignuća (UFI). Sajam je otvoren danas 21. maja a trajaće do 25. maja 2018. godine pod kupolama Beogradskog sajma.

Ovaj sajam ima trajan zadatak da opravda epitet najznačajnije regionalne sajamske manifestacije posvećene tehnici, tehničko-tehnološkim dostignućima i inovacijama, najvećeg, reprezentativnog regionalnog razvojno-tehnološkog događaja, te jednog od pokretača, katalizatora i indikatora međunarodne privredne saradnje u oblastima koje pokriva.

Ovakvu svoju "obavezu" Sajam tehnike ima i zahvaljujući činjenici da je priliku da se na ovom sajmu predstavi svojim tehničko-tehnološkim dostignućima i inovacijama ove godine iskoristilo skoro 600 direktnih ili zastupljenih izlagača i drugih učesnika, od proizvodnih ili projektantskih kompanija, preko naučno-istraživačkih i obrazovnih institucija i strukovnih organizacija, pa do start-up projekata i inovativnih pojedinaca, i to iz 30 zemalja.

Časopis Industrija se nalazi sa svojim štandom na međunarodnom sajmu tehnike i tehničkih dostignuća u hali 1a. Posetite nas i preuzmite svoj primerak časopisa.

Za realizaciju obimnog izlagačkog, izložbenog i pratećeg programa na raspolaganju je 20 000 kvm zatvorenog izlagačkog prostora i kompletan otvoreni prostor Beogradskog sajma, a manifestacija je prošle godine privukla blizu 25 hiljada posetilaca, ponajviše poslovnih, uključujući i veliki broj inostranih. Značajan rast broja kolektivnih poseta iz regiona očekuje se i ove godine.

Okosnicu sajamskih postavki sistemski čine izložba alata, procesne tehnike, robota, softvera i komunikacionih linija neophodnih u proizvodnim procesima svojstvenim Industriji 4.0 i industrijskoj automatizaciji, potom mašine, alati i pribori za obradu metala, zavarivanje, kompresori.

Sektor elektroenergetike i termotehnike podrazumeva opremu i uređaje za proizvodnju, prenos i distribuciju električne energije, te telekomunikacije, merenje i izvore napajanja, instalacije, rasvetu za poslovne i stambene prostore, energetsku, industrijsku i kućnu elektroniku, KGH klimatizaciju, transport i logistiku, metalurgiju i livarstvo itd.

Koncepcijski akcenat Sajma tehnike 2018. nezaobilazno je na promociji inovacija i novih tehnologija. Reč je, pre svega, o dosadašnjim reprezentativnim dometima četvrte industrijske revolucije i pametnim fabrikama, o digitalizaciji koja je revolucionarnim promenama u razvoju i načinu poslovanja kompanija omogućila radikalno povećanje produktivnosti i unapređenje konkurentnosti. 

Ne manje značajna uloga pripašće investicijama u nove tehnologije, istraživanja i ljudski kapital, a u "lokalizovanim" razmerama predmet sajamskog interesovanja biće i digitalizacija energetskog sektora, razvoj transportnih mreža, otvaranje logističkih centara i uvođenje intermodalnog transporta - što se smatra veoma bitnim faktorom ekonomskog i socijalnog razvoja celokupne regije.

Sajam tehnike želi da trajno naglasi snagu inovativnosti, kao sistema i merila vrednosti i kao osnovne pretpostavke da tehnika i tehnologija budu, baš kao i dosad, pokretačka snaga civilizacije. 

0 Komentara o ovom članku
Ostavi komentar

Ostavi komentar

Klijenti