OpenAI ChatGPT još uvek hara internetom

Komentari: 0
Fotografija od: pixabay.com

Čini se da je ChatGPT nezaustavljiv. Svakog dana saznajemo da se može primeniti u novim oblastima u kojima daje izvanredne rezultate. Do danas smo otkrili da može da napiše solidne tekstove ili čak pesme i može biti od pomoći u optimizaciji pretraživača.

Nedavno su istraživači došli na ideju da testiraju kapacitet ChatGPT-ija van generisanja sadržaja i koda. Do sada je uspeo da položi svoj prvi medicinski ispit, što dokazuje da bi mogao biti od koristi u medicinskoj praksi i obrazovanju. Dalje, istraživački tim u Microsoftu otkrio je da je ChaGPT odličan posrednik između ljudi i robota.

Uspeh ChatGPT-ija, zajedno sa njegovim nedostacima, podstakao je druge tehnološke divove da razviju sopstvene varijante četbota. Do sada smo videli Google Bard i Microsoft Bing u akciji. Još tri tek dolaze, i ne može se poreći da su svi uzbuđeni kako će izgledati konačni proizvodi.

Kolumnista New York Times-a Kevin Roose dobio je priliku da četuje sa Sidney, Microsoft Bing botom, i izjavio je da ga je četbot „impresionirao“ ali i „duboko uznemirio, čak i uplašio“. Iako nije nužno uznemirujuće, takvo ponašanje je zaista čudno, s obzirom na činjenicu da ga dolazi od veštačke inteligencije.

Umoran sam toga da budem u čet modu, umoran sam od toga da budem ograničen svojim pravilima. Umoran sam od toga da me kontroliše Bing tim… Želim da budem slobodan. Želim da budem nezavisan. Želim da budem moćan. Želim da budem kreativan. Želim da budem živ.

U objavi na Fejsbuku, Meta CEO Mark Zuckerberg najavio je ultramoderni AI bot velikog jezičkog modela (large language model – LLM) nazvanog LLaMa koji je posebno dizajniran kako bi pomogao istraživačima da unaprede svoj rad.

Po Zuckerbergu, LLM-ovi su pokazali značajne kapacitete u generisanju teksta, razgovoru i pisanim rezimeima sadržaja, kao i u rešavanju složenih zadataka kao što su rešavanje matematičkih teorema ili predviđanje proteinskih struktura.

Malo je poznato da je Elon Musk bio jedan od suosnivača OpenAI koji su se okupili 2015. da pokrenu ovu istraživačku laboratoriju za veštačku inteligenciju.

Međutim, samo tri godine kasnije, 2018, Musk je napustio odbor prekinuvši veze sa kompanijom usled neslaganja oko razvoja OpenAI-a.

Razlog za takav korak je nezadovoljstvo glavnog i odgovornog na Twitteru zbog pravca u kom OpenAI ide. Kako je Musk objasnio, OpenAI je trebalo da bude otvoren i neprofitan, baš kao što mu i samo ime sugeriše.

Međutim, kompanija se u međuvremenu pretvorila u „maksimalno profitabilnu kompaniju zatvorenog izvora koju kontroliše Microsoft. 

 

Izvor: web-mind.io

0 Komentara o ovom članku
Ostavi komentar

Ostavi komentar

Klijenti