Održan austrijsko – srpski poslovni susret u Beču

Komentari: 0
Fotografija od: Industrija

Više od 70 austrijskih i srpskih kompanija okupilo se danas u Beču na konferenciji „Serbia meets Austria – Explore Serbia's industrial hub Vojvodina“, na kojoj su predstavljeni potencijali za ulaganje u Vojvodini.

Organizator konferencije jekonsalting kuća „GrimexConsult“ iz Beča, uz podršku Pokrajinske vlade i Privredne komore Vojvodine (PKV).Delegaciju AP Vojvodine predvodili su predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović i predsednik PKV Boško Vučurević.

Predsednik Pokrajinske vladetom prilikom rekao je da je današnje okupljanje privrednika još jedan važan korak u produbljivanju dobre saradnjekoja postoji između Srbije i Austrije. Dodao je da je Austrija među zemljama koje prednjače po broju investicija u Srbiji, gde trenutno posluje preko 500 austrijskih kompanija, s uloženim kapitalom preko tri milijarde evra.

Mirović je istakao da međusobna robna razmena između Srbije i Austrije beleži kontinuirani rast, te da značajnu ulogu u tome imaju i kompanije koje posluju u Vojvodini.

Predsednik PKV Boško Vučurević istakao je da je današnji susret jedan od koraka ka unapređenju saradnje privrednika Austrije i Vojvodine.

„Želeo bih da istaknem da se privredna aktivnost Vojvodine počev od septembra 2014. godine nalazi na putanji kontinuiranog rasta. Prerađivačka industrija predstavlja vodeći sektor srpske privrede koji kreira oko 15 odsto BDP i upošljava oko 37 odsto zaposlenih u Vojvodini u 2016. godini.

O značaju ovog sektora govore i podaci koji se odnose na uvoz i izvoz Vojvođanskog regiona sa Austrijom. U strukturi izvoza i uvoza, posmatrano po sektorima, uočava se da prerađivačka industrija čini 90 odsto ukupnog izvoza, odnosno 73 odsto ukupnog uvoza iz Austrije. Trgovina na veliko i malo čini 3,4 odsto izvoza, odnosno 23 odsto uvoza iz Austrije.Sektor poljoprivrede čini 3,3 odsto izvoza, odnosno 1,4 odsto uvoza iz Austrije“, rekao je Vučurević.

Dodao je da se u ukupnoj spoljnotrgovinskoj robnoj razmeni Vojvodine sa svetom, Austrija nalazi na osmom mestu i čini 3,4 odsto vojvođanske ukupne razmene.

Prisutnim se obratio i potpredsednik Pokrajinske vlade Đorđe Milićević koji se osvrnuo na mogućnosti unapređenja ekonomske saradnje pokrajine Vojvodine i Austrije. On je naveo da je u novoj ekonomskoj politici u Vojvodini, poseban akcenat stavljen na industriju.

„U ukupnom bruto domaćem proizvodu Vojvodine, koji se kreće oko 10 milijardi dolara, industrija učestvuje sa nešto više od 45 odsto“, rekao je potpredsednik Milićević dodajući da Vojvodina trenutno ima 24 kompletno opremljene industrijske zone i 32 industrijske zone čija izgradnja je u toku.

Delegacija iz AP Vojvodine, u kojoj je bio i direktor Razvojne agencije Vojvodine Nikola Žeželj, u okviru dvodnevne posete Austriji, posetila je kompaniju Dunapackpackaging, koja proizvodi papirnu ambalažu, i zainteresovana je da svoje poslovanje proširi na teritoriju Vojvodine.

 

Izvor: PKV

0 Komentara o ovom članku
Ostavi komentar

Ostavi komentar

Klijenti