Od žetve do pekare sa zenon-om - Mlinovi za budućnost

Komentari: 0

Mlinovi u GoodMills Austrija samelju 200 000 tona žita za brašno, griz i mešavine za tamni hleb. Na dve lokacije, kontrolni sistemi koji su bazirani na zenon HMI/SCADA softveru iz COPA-DATA, osiguravaju ergonomiju, robusnost i energetsku efikasnost u radu. Sistem instaliran još 2003. godine, traje i dalje, zahvaljujući neprekidnom razvoju. Takođe, omogućava korisnicima da obezbede i povećaju svoju konkurentnost.

Organska hrana je danas popularna. Ovo već dugo nije slučaj samo u prodavnicama zdrave hrane, nego i u vodećim lancima supermarketa. Zbog toga je procenat organske hrane, od ukupne proizvodnje u Austriji, dostigao dvocifren broj - i nastavlja da raste.

Rannersdorfer Bio-Mühle, jugoistočno od Beča, obrađuje samo organsko zrno od 2012. godine sa kamenim mlinom. To je vodeći austrijski prerađivač organskog zrna i deo GoodMills Austria, najveće mlinarske grupe u zemlji, sa 125 zaposlenih. Ona uključuje i veliki mlin u Schvechatu i Farina mlin u Raabi, Grac, koji pored brašna proizvodi i durum pšenično krupno brašno za proizvodnju testenina.

Osnovana 1879. godine, pod priznatim pekarskim brendovima, GoodMills Austria obezbeđuje brašno, griz i mešavine za tamni hleb pekarama, proizvođačima zamrznutih proizvoda i maloprodajnim lancima.

Proizvodnja brašna - efikasno i kvalitetno

"Brašno i griz su, kao prirodni proizvodi, zavisni od kvaliteta sirovina, ali kupci uvek očekuju isti nivo kvaliteta, često u skladu sa specifičnim zahtevima", objašnjava Peter Stallberger, koji je preko 20 godina bio tehničar prehrambenih proizvoda, a sada direktor kompanije GoodMills Austria.

"Ovaj kvalitet - za razliku od drugih proizvoda – teško je uočljiv na prvi pogled, a pošto su ovi proizvodi veoma brojni na tržištu, njihove marže su niske."

Stoga je važno da su operacije visoko efikasne i automatizovane, uz mogućnost garantovanja dosledno visokog kvaliteta proizvoda tokom cele godine. "Oprema je, u Bio-Mühle Rannersdorfu, u upotrebi u sve tri smene, od šest do šest i po dana nedeljno, a pred Božić i svih sedam dana nedeljno", objašnjava Stallberger.

"Mi obezbeđujemo kvalitet putem strogih provera ulaznih sirovina, odstranjivanjem neželjenih zrna vizuelnom metodom i kontrolisanjem sastava posebno skladištenih pojedinačnih brašna."

Sa zenon-om, mlinar može na prvi pogled videti nivo napunjenosti i kretanja materijala kao i arhivu podataka o praćenju.

Transparentni, pouzdani procesi

Kompletno praćenje svih procesa je izuzetno značajno u proizvodnji glavnih proizvoda od brašna i griza. Kada je u pitanju proizvodnja organske hrane, praćenje obuhvata čak i poljoprivrednike. "Mogućnost isporuke je jednako važna kao i standardi kvaliteta", kaže Stallberger. "Samo jedan dan zastoja proizvodnje bi bilo teško nadoknaditi, a više od toga bi bila katastrofa."

U normalnom radu, mlinar na poslu prati kompletnu operaciju mlina. Ovo uključuje sve procese pre i posle mlevenja – od istovara kamiona prilikom isporuke do skladištenja, čišćenja i sortiranja prema bojama, kao i od sušenja zrna do pravljenja različitih miksova, pakovanja i paletiranja i/ili utovara kamiona.

Pouzdanost tokom mnogo godina

Za efikasan nadzor i upravljanje, mlinovi u Rannersdorfu i Raabi su opremljeni sveobuhvatnom instalacijom zenon HMI/SCADA sistema iz COPA-DATA od 2003. godine. Implementiran je od strane KPS Automatisierungstechnik GmbH iz Lannacha, Austrija, koji servisiraju mlinove u Rannersdorfu i Raabi još od 1983. "Softverski sistem COPA-DATA nas je impresionirao svojom otvorenošću koja omogućava jednostavnu integraciju različitih podsistema", rekao je generalni direktor KPS-a Valter Pummer. "Pošto zenon ostaje na čelu tehnoloških inovacija zahvaljujući konstantnom razvoju, HMI/SCADA sistem sada je postao standard."

"Pre uvođenja zenon HMI/SCADA sistema, u GoodMill-u postojali su samo mimik dijagrami, što je pružalo tek grubi pregled električne sklopke", priseća se Stallberger. "Najvažniji cilj ovog softvera bio je da mlinarima olakša praćenje i kontrolu svih procesa u mlinu."

Jednostavno upravljanje, integrisano skladištenje podataka

"zenon je u potpunosti ispunio ova očekivanja, uz vizuelizaciju koja je lako razumljiva i operacije koje su lake za učenje", potvrdio je Andreas Seidl, menadžer operacija u Farina-Muhle u Raabi. "Štaviše, kao rezultat skladištenja podataka u pozadini - zenon Historian već je implementiran u Raabi – sva snimanja podataka, poput praćenja proizvodnih serija, koje su naše kolege ranije morali ručno raditi, sada obavlja sistem."

Softverski sistem zenon nastavlja da se razvija. Od kada je prvi put pokrenut, promenio je metode rada mlinara i dostigao ogromno poboljšanje u odnosu na prethodno stanje i znatno povećao robusnost procesa. Danas se čak i vrlo složeni procesi kontrolišu jednostavnim odabirom receptura. One pružaju odgovarajuće parametre pojedinačnim stavkama opreme, povezanim preko Profibus-a.

Optimizovani troškovi uz sigurnost 

Pošto sistem stalno prati propisane vrednosti tokom rada, moguće je kontrolisati interakcije pojedinačnih delova opreme i izbeći blokade ili zastoje. "Kao rezultat optimizacije svih faza procesa, uz kvalitet kontrole koji bi veoma teško mogao biti manuelan, HMI/SCADA sistem nam omogućava da postignemo visok kvalitet i visok prinos", rekao je Stallberger. "Ovo značajno doprinosi ekonomičnoj ceni opreme u celini."

Jednostavno praćenje i upravljanje: potpuna reprezentacija mlinova durum pšenice u fabrici Raaba u zenon-u.

Isto važi i za smanjenje troškova energije. Na primer, sistem je omogućio kontrolu selekcije veličine zrna koja je smanjila potrošnju energije vakuumske transportne opreme za oko 20%. Automatizacija zasnovana na zenon-u proširena je u postojeću hidroelektranu u Rannersdorfu i na fotonaponsku opremu izgrađenu u Raabi 2009. godine, kao i na postrojenje za spaljivanje prašine.

Rešenje ne samo da smanjuje količinu kupljene električne energije, već daje GoodMills-u mogućnost generisanja toplote koja je potrebna u postrojenju i prenos viškova na mrežu daljinskog grejanja.

Ergonomija u svim situacijama rada

Kontrolni sistem potpuno je promenio svakodnevni rad mlinara. Sada prate i kontrolišu opremu iz centralne kontrolne sobe na svakoj lokaciji. U slučaju velikih problema, koje mlinar na dužnosti ne može da reši, glavni mlinar interveniše u svojstvu menadžera operacija. Sa računara na svom radnom prostoru ili sa mobilnog uređaja, on može pratiti situaciju u postrojenju i intervenisati direktno.

"Ovo omogućava našim mlinarima da intervenišu, koristeći tablet računar, čak i kada nisu u smeni", objašnjava Franz Egert, glavni mlinar i menadžer operacija u Rannersdorfer Bio-Mühle, ističući prednosti web korisničkog interfejsa u zenon-u. "To vam daje mogućnost da obavljate određene dužnosti i procedure od kuće i time doprinosite kvalitetu života i motivaciji."

zenon kao kontrolni sistem u GoodMills-u:

• Jedna centralna kontrolna soba po mlinu

• Kompletno povezivanje postrojenja pomoću Profibus-a

• Skladištenje podataka u zenon Historian-u

• Kontrola parametara pomoću Recipegroup menadžera u zenon-u

• Smanjeni troškovi energije zbog kontrole zasnovane na potrebama

• Nezavisnost lokacije i mogućnost reagovanja pomoću mobilnih web klijenata

Peter Stallberger, izvršni direktor GoodMills Austria: "Sveobuhvatni sistem zasnovan na zenon-u obezbedio je ergonomiju i ekonomičnost na dva naša mlina."

Vaš kontakt:
Dalibor Bobić
EXOR ETI d.o.o.
11000 Beograd
Radoja Domanovića 16
tel: +381 11 4063 414
      +381 11 4077 165
fax: +381 11 4063 414
mob: +381 60 5553 788
e-mail: dalibor.bobic@exor-eti.rs

sales.cee@copadata.com

web: www.exor-eti.rs
         www.copadata.com

 



0 Komentara o ovom članku
Ostavi komentar

Ostavi komentar

Klijenti