Od 2014. švedske firme u Srbiji uložile oko 37 miliona evra

Komentari: 0

Iz Švedske se u Srbiju, od 2014. do kraja marta ove godine slilo direktnih investicija u iznosu od 36,9 miliona evra, a u aprilu ove godine kamen temeljac za svoju prvu robnu kuću u našoj zemlji postavila je i švedska IKEA koja planira da uloži 70 mil EUR i zaposli 300 ljudi.

Da li će takvih investicija biti još, biće izvesnije posle posete švedskog premijera Stefana Levena.

IKEA je 14. aprila ove godine postavila kamen temeljac za izgradnju svoje prve robne kuće, a otvaranje ovog objekta najavljeno je za kraj godine. Kako navode u PKS, dolazak IKEA je šansa je i za srpska preduzeća koja mogu da postanu njeni dobavljači.

PKS je, zato, kako bi u taj posao uključila i domaće firme, organizovala u svojim prostorijama "Dane dobavljača".

U Srbiji je registrovano više od 70 kompanija sa švedskim kapitalom, među kojima su poznatije Volvo Trucks, Scania, Oriflame, Tetra Pak, La fontana, Absolut Vodka, ABB, Lindex, H&M, Securitas, Ericsson, Medicon, SKF, Atlas Copco, Volvo Cars, Scania Credit, Cream of Scandinavia, Duni, Bačina Vino, LK armatur...

Prema podacima koje je iznela PKS pozivajući se na evidenciju Narodne banke Srbije, po staroj metodologiji primenjivanoj do 2014 godine,ukupni neto priliv u novcu iz Švedske u periodu od 2005. do 2013. iznosi 36,4 mil EUR, što Švedsku svrtava na 27. mesto među zemljama iz kojih su stizale investicije.

Po novoj metodologiji, švedske direktne investicije u Srbiju u 2014. godini su iznosile 16,2 mil EUR, a u 2015. je to bilo 15,9 mil EUR.

 

Izvor: Tanjug

0 Komentara o ovom članku
Ostavi komentar

Ostavi komentar

Klijenti