Najveći sindikat nemačkih industrijskih radnika traži povećanje plata za 7%

Komentari: 0
Fotografija od: pixabay.com

Najveći sindikat industrijskih radnika u Nemačkoj saopštio je da će u predstojećim pregovorima sa poslodavcima tražiti uvećanje plata za 7% za milione radnika, tvrdeći da su kompanije, uključujući proizvođače automobila, u poziciji da to omoguće.

Rukovodstvo sindikata IG Metal reklo je da preporučuje ovakav rast plata za 3,9 miliona radnika, s obzirom na "uporno visok nivo cena" u Nemačkoj.

Prema ovim sindikalcima, kompanijama posao dobro ide, i mada cene više ne skaču tako brzo kao ranije, povećanja plata iz prethodnog kolektivnog sporazuma krajem 2022. godine pojela je inflacija.

Tom prilikom, dogovoreno je da plate u naredne dve godine porastu za 8,5%, uz jednokratne isplate do 3.000 EUR kako bi se ublažili efekti visoke inflacije.

Vlada je tada odobrila ove isplate, koje nisu oporezovane.

IG Metal sada traži povećanje od 7%, ali tokom perioda od godinu dana, i smatra da industrija sada generalno dobro stoji i da su se ekonomski izgledi popravili.

Prethodni kolektivni ugovor ističe u septembru.

Inflacija u Nemačkoj, najjačoj ekonomiji Evrope, na godišnjem nivou sada iznosi 2,4 odsto, dok je početkom prošle godine iznosila čak devet odsto.

Izvor: Beta

0 Komentara o ovom članku
Ostavi komentar

Ostavi komentar

Klijenti