Najveći broj ekoloških taksi vozila u Srbiji nalazi se u Nišu

Komentari: 0
Fotografija od: pixabay.com

Najveći broj ekoloških taksi vozila u Srbiji nalazi se u Nišu, te svake godine Grad pokazuje da je tehnološki lider Srbije, tvrdi direktorka Fonda za razvoj Republike Srbije Tatjana Mitić.

Novica Stojiljković iz Eko taksija kaže da nedostatak punjača u gradu sprečava i građane i taksiste da kupe električne automobile i da bi za 100.000 vozila bio potreban "još jedan Đerdap".

Gostujući na panel diskusiji u Naučno-tehnološkom parku posvećenoj tranziciji Srbije ka poslovanju koje neće uticati negativno na klimatske promene, Tatjana Matić rekla je da je Niš ima najveći broj ekoloških taksi vozila u Srbiji, te na taj način aktivno učestvuju u očuvanju životne sredine.

- Ne čude nas neki rezultati koje je Grad Niš, kao regionalni centar sa dugom tradicijom tehnološkog lidera, uspeo da postigne i to se vidi u nekim rekordima.

U Nišu se nalazi najveći broj električnih automobila u taksi službama, što je implementacija najvrednijeg projekta u Srbiji, a to je zaštita životne sredine - rekla je Tatjana Matić.

Bivši predsednik Sindikata i taksi asocijacije Niša Novica Stojiljković rekao je da je prvi u Srbiji krenuo sa kupovinom hibridnih automobila, koji danas čine 90% voznih parkova svih taksi udruženja u Nišu.

- Mi smo samovoljno krenuli sa ekološkim vozilima još 2014. godine.

Jedna od ideja 2014. godine kada smo krenuli sa hibridima, bila je inovacija u saobraćaju, zaštita životne sredine, ali i ušteda goriva.

Da bi taksi službe prešle skroz na električna vozila, potrebno nam je mnogo mesta u gradu gde možemo napuniti vozila.

Punjači ne pune brzo vozila, pre svega, a brzi punjači ne mogu da se postave bilo gde jer su potrebni su veliki kapaciteti struje od 50 ampera, kako bi to bilo brže - rekao je Stojiljković.

Prema Stojiljkovićevim rečima, trenutno se u Nišu na svega tri mesta mogu napuniti automobili na naplatnoj rampi Nais, Delta Planet-u i u Duvaništu, ali da je samo na Naisu moguće brzim punjačima napuniti automobile, dok na preostalim punjenje traje mnogo duže.

Izvor: eKapija

0 Komentara o ovom članku
Ostavi komentar

Ostavi komentar

Klijenti