Najveća pasivna kuća

Komentari: 0
Fotografija od: © WienerNetze/ChristianHoudek

U septembru 2016. godine preduzeće „WienerNetze“, najveći austrijski operater energetskih mreža, pustilo je u rad novu centralu i time objedinilo sve usluge na jednom mestu za svoje potrošače u Beču i okolini. Ovo preduzeće snabdeva 2,1 milion građana energijom, i to strujom, gasom i daljinskim grejanjem. Kompleks se u potpunosti snabdeva energijom korišćenjem solarnih panela, podzemnih voda i solarne termalne energije, čime predstavlja najveći objekat na svetu koji funkcioniše po principima pasivne kuće.

Otvaranju centrale prisustvovala je i članica gradske vlade Beča za životnu sredinu Uli Zima i tom prilikom izjavila da životna energija grada velikim delom leži u rukama preduzeća „WienerNetze“. „Kako bi i u budućnosti snabdevanje grada strujom, gasom i grejanjem bilo pouzdano, Beč i dalje nema nameru da privatizuje komunalnu infrastrukturu i komunalne usluge“, dodala je Zima.

Sa ovim kompleksom „Wiener Netze“ je koncentrisala svoju snagu u jednom novom, inovativnom i inteligentnom sedištu. Kompleks obuhvata 1 400 radnih mesta, proizvodnju, skladište i centrale za struju, gas i daljinsko grejanje na površini od 96.000 m2.

„Nova centrala nudi zaposlenima moderno opremljeno radno mesto, ekološki i energetski efikasan način rada, i mogućnost da odgovorimo na buduće tehnološke izazove. Infrastrukturno povezivanje oblasti gasa, struje i daljinskog grejanja je bio veliki i važan korak za budućnost“, rekao je Gerhard Fida, direktor preduzeća „WienerNetze“.

Izgradnja kompleksa sprovedena je u skladu sa predviđenim rokovima, ali i uz minimalne ekološke posledice po okolinu. Izgradnja je trajala dve godine, a upotrebljeno je 78 000 m3 armiranog betona, 9 400 tona čelika i 270 000 tona iskopanog materijala koji je nastao u toku pripreme terena.

Kada je logistika u pitanju, takođe se vodilo računa o životnoj sredini, pa je železnički transport zamenio drumski. Na taj način sprečena je emisija 55 tona ugljendioksida koliko bi proizvelo 2 790 transportnih vožnji kamionima.

Kompleks se 100% snabdeva neophodnom energijom iz obnovljivih izvora, pa ušteda energije iznosi 70%. Klimatizacija prostorija se vrši upotrebom podzemnih voda, solarne termalne energije i uz pomoć zelenih površina i zelenih krovova.

Novi kompleks je odgovoran za energetsko snabdevanje grada Beča kao i delova Donje Austrije i Burgenlanda. Uz pomoć moderne tehnologije energetska mreža se prati, kontroliše i njome se upravlja iz ove centrale. Potrošačima je i podrška dostupna na jednom mestu.

0 Komentara o ovom članku
Ostavi komentar

Ostavi komentar

Klijenti