Moguća saradnja sa Rusijom u razvoju avio-kosmičkih tehnologija

Komentari: 0
Fotografija od: pixabay.com

Budućnost avio-industrije je u bespilotnim letelicama i primeni veštačke inteligencije u avijaciji, a to su oblasti u kojima srpski instituti mogu da daju značajan doprinos, rekao je ministar bez portfelja zadužen za inovacije i tehnološki razvoj i predsednik Međuvladinog komiteta za saradnju sa Rusijom Nenad Popović prilikom posete Međunarodnom avio-kosmičkom sajmu MAKS 2021, koji se održava u gradu Žukovski nedaleko od Moskve.

Popović je, kako je saopšteno iz Vlade razgovarao sa predstavnicima Vlade Ruske Federacije i ruske Državne korporacije Roskosmos o mogućnosti bliže saradnje Srbije i Rusije u razvoju novih avijacionih i kosmičkih tehnologija u kojima srpski inženjeri imaju značajno znanje i iskustvo.

- Kroz stratešku saradnju sa ruskim institutima, srpski instituti mogu da osvoje nova znanja i tehnologije koje će doneti višestruku korist srpskoj industriji i društvu u budućnosti - naglasio je ministar.

Prema njegovim rečima, saradnja srpskih i ruskih naučno-istraživačkih organizacija mogla bi da se odvija u proizvodnji delova, pribora, instrumenata, senzora, kao i u primeni informacionih tehnologija i veštačke inteligencije u avio-kosmičkoj industriji.

Ministru su predstavljena i najnovija dostignuća ruske civilne avijacije, kao što su putnički avion za srednje distance MS-21-310, regionalni putnički avion Il-114-300, kao i najnovije verzije korporacijskih i državnih aviona Suhoj biznis džet.

Organizatori sajma MAKS 2021 su Ministarstvo odbrane Ruske Federacije i Državna korporacija Rosteh.

 

Izvor: eKapija

0 Komentara o ovom članku
Ostavi komentar

Ostavi komentar

Klijenti