Ministar Trivan sa parlamentarcima Ujedinjenog Kraljevstva: Životna sredina jedan od prioriteta u saradnji dve zemlje

Komentari: 0
Fotografija od: Ministarstvo zaštite životne sredine

Ministar zaštite životne sredine Goran Trivan primio je danas visoku delegaciju oba doma Parlamenta Ujedinjenog Kraljevstva i tom prilikom istakao da oblast zaštite životne sredine, neopterećena političkim hipotekama, predstavlja veliku mogućnost sa unapređenje bilateralne saradnje dve zemlje.

On je upoznao sagovornike sa prioritetima ministarstva, navodeći da je reč o prečišćavanju otpadnih voda, upravljanju komunalnim otpadom, remedijaciji zemljišta, borbi protiv klimatskih promena uz pošumljavanje kao najjeftiniji i najkorisniji metod. Posebno je naglasio da je koncept javno-privatnog partnerstva, kakav je primenjen u rešavanju upravljanja otpadom za beogradsku deponiju „Vinča“, dobar primer koji može poslužiti kao model za buduće investicije.

Predstavnici delegacije Parlamenta Ujedinjenog Kraljevstva konstatovali su da postoji zainteresovanost za unapređenje bilateralne saradnje dve države i saglasili se da oblast zaštite životne sredine ima veliki potencijal za investicije.

Ministar Trivan je precizirao da Srbiju u narednih 15-20 godina očekuju velika ulaganja u sektor zaštite životne sredine od oko 15 milijardi evra, od čega oko 5 milijardi evra samo za oblast otpadnih voda.

U ministarstvu je formiran poseban Sektor za upravljanje projektima, pa će u narednom periodu sredstva biti tražena iz raspoloživih fondova Evropske unije, kroz bilateralnu saradnju sa svim zainteresovanim državama, a deo će Srbija obezbediti i iz sopstvenih sredstava. On je podvukao da je za Srbiju od ključne važnosti razmena iskustava, kao i preuzimanje novih i čistih tehnologija u oblasti zaštite životne sredine.

Sagovornici su se složili da je unapređenje saradnje u zaštiti životne sredine veoma značajno za obe zemlje i da će to predstavljati jedan od prioriteta razvoja bilateralne saradnje.

 

Izvor: Ministarstvo zaštite životne sredine Republike Srbije

0 Komentara o ovom članku
Ostavi komentar

Ostavi komentar

Klijenti