Microsoft Ignite 2023: transformacija veštačke inteligencije i tehnologije podstiču promene

Komentari: 0

Kako se bližimo kraju 2023. godine, industrije širom sveta duboko su u procesu transformacije, otkrivajući potpuno nove načine rada zahvaljujući napretku veštačke inteligencije.

Microsoft Ignite predvodi tu promenu, pokazujući inovacije koje osnažuju korisnike, partnere i programere da iskoriste puni potencijal Microsoft tehnologije, menjajući način na koji radimo.

Revolucionarni novi način rada uz Copilot

Microsoft Copilot, predstavljen pre osam meseci sa vizijom da smanji digitalni dug i poboljša produktivnost, pokazao se kao istinski generator promena.

Prema najnovijem Microsoft Work Trend Index izveštaju, korisnici Copilota dostigli su povećanje produktivnosti od 70%, sa značajnim poboljšanjima u kvaliteta rada (68%) i kreativnim procesima (68%).

Učinak Copilota se proteže i na sastanke, jer njegovi korisnici sada mogu nadoknaditi propušteni sastanak gotovo četiri puta brže. Pogodnosti uključuju i provođenje manje vremena u rešavanju e-mailova (64%) ili pripremi prve verzije e-maila (87%).

Tokom Ignite konferencije Microsoft je najavio da Copilot za Microsoft 365, transformativni alat kojeg su već prihvatili industrijski giganti kao što su Visa, BP, Honda i Pfizer, te Microsoft partneri kao što su Accenture, EY, KPMG, Kyndryl i PwC, postaje generalno dostupan.

Novi Microsoft Copilot Dashboard organizacijama nudi uvid u svoju učinkovitost, a Copilot Profile oblikuje odgovore na temelju individualnih preferencija i uloga.

Nove funkcionalnosti u Copilotu u Outlooku pomažu u pripremi sastanaka, a, uz nove opcije pisanja beleški i korišćenja whiteboarda koje nudi Copilot u Microsoft Teams-u, svi mogu lakše pratiti sadržaj sastanaka. To čini Copilot nezamenjivim članom tima jer nadilazi ulogu ličnog asistenta i pomaže celom timu.

Proširujući Copilot eko-sistem, Microsoft predstavlja Copilot Studio, low-code alat koji organizacijama omogućava da prilagode Microsoft Copilot za Microsoft 365 integrišući ključne poslovne podatke i kreirajući prilagođene kopilote za razne svrhe.

Uticaj Copilota proteže se i na službu za korisnike. Microsoft Copilot for Service je najnoviji kopilot koji pruža podršku temeljenu na specifičnim ulogama i pomaže poslovnim sistemima da ubrzaju transformaciju službe za korisnike pomoću veštačke inteligencije.

Microsoft Dynamics 365 Guides pomaže zaposlenima u direktnom kontaktu sa korisnicima da obave kompleksne zadatke i brže reše probleme ne prekidajući tok rada.

Microsoft Copilot za Azure pojednostavljuje svakodnevnu IT administraciju, jer nudi uniformno iskustvo chata uzimajući u obzir ulogu i ciljeve korisnika. Poboljšava sposobnost dizajniranja, upravljanja i rešavanja problema sa aplikacijama i infrastrukturom.

Microsoft nastavlja da korisničko iskustvo učini što jednostavnijim i učini Copilot pristupačnijim svima počinje sa web pretraživačem Bing. Bing Chat i Bing Chat Enterprise sada jednostavno postaju Copilot, koji će biti generalno dostupan počevši od 1. decembra.

Ponovno osmišljavanje infrastrukture u Cloud-u

Microsoft je vodeći kada je reč o revolucionarnim tehnološkim napredovanjima, kao što su partnerstvo sa OpenAI-em i integracija ChatGPT mogućnosti u alate koji se koriste za pretraživanje, saradnju, posao i učenje.

Kako ubrzavamo razvoj pomoću veštačke inteligencije, Microsoft ponovo osmišljava infrastrukturu u Cloud-u da bi osigurao optimizaciju u svakom segmentu hardvera i softvera.

Na Ignite-u predstavljamo inovacije u svim našim data centrima, uključujući najnoviji koji su naši industrijski partneri optimizovali za veštačku inteligenciju i dva nova čipa koje je dizajnirao Microsoft.

· Microsoft Azure Maia, AI Accelerator čip dizajniran za pokretanje treninga u Cloud-u i zaključivanje AI workloada kao što su OpenAI modeli, Bing, GitHub Copilot i ChatGPT.

· Microsoft Azure Cobalt, izvorni čip za Cloud baziran na Arm arhitekturi, koji je optimizovan za performanse, energetsku učinkovitost i isplativost workloada opšte namene.

· Dodatno najavljujemo generalnu dostupnost Azure Boosta, suistema koji čini pohranjivanje i umreživanje bržim premeštanjem tih procesa sa servera na namenski napravljen hardver i softver.

Nadopunjujući naš prilagođeni silicijum, proširujemo partnerstva sa našim dobavljačima silicijuma kako bismo korisnicima pružili različite opcije infrastrukture.

• Dodat ćemo AMD MI300X ubrzane virtualne strojeve u Azure. ND MI300 virtualni strojevi dizajnirani su za ubrzavanje obrade AI workloada za treninge AI modela i generativno zaključivanje, a sadržavaće AMD-ov najnoviji GPU, AMD Instinct MI300X.

• Preview nove serije virtualnih strojeva NC H100 v5, napravljene za NVIDIA H100 Tensor Core GPU-e – nudi bolje performanse, pouzdanost i učinkovitost za AI treninge i generativno AI zaključivanje. Takođe, najavljujemo planove za seriju virtualnih strojeva ND H200 v5 – reč je o virtualnom stroju optimizovanom za veštačku inteligenciju, koji sadrži nadolazeći NVIDIA H200 Tensor Core GPU

Integracija podataka i veštačke inteligencije uz Microsoft Fabric

Prepoznajući da učinkovitost veštačke inteligencije zavisi o kvalitetnim podacima, Microsoft prestavlja Microsoft Fabric— platformu pokretanu veštačkom inteligencijom koja objedinjuje grupe podataka na nivou kompanije.

Integracija Copilota sa Microsoft Fabricom preoblikuje način na koji timovi rade sa podacima, okupljajući sve članove tima na jednoj platformi pokrenutoj veštačkom inteligencijom koja objedinjava sve te grupe podataka na nivou kompanije.

Neguje kulturu podataka, omogućavajući da više od 25 000 organizacija kao što su Milliman, Zeiss, London Stock Exchange i EY skalira snagu stvaranja vrednosti iz podataka u celoj organizaciji

Više vrednosti za developere uz Azure AI

Nastavljamo širiti izbor i fleksibilnost u generativnim AI modelima da developerima ponudimo najsveobuhvatniju selekciju.

Uz Model-as-a-Service, novu karakteristiku u katalogu modela, koji smo predstavili na Build-u, profesionalni developeri moći će jednostavno integrisati najnovije AI modele kao što su Llama 2 iz Mete i vrhunski modeli koji dolaze iz Mistrala i Jais iz G42 kao API krajnje tačke za njihove aplikacije.

Takođe, mogu prilagoditi te modele pomoću sopstvenih podataka bez potrebe za brigom o postavljanju i upravljanju GPU infrastrukture, čime se eliminiše složenost pružanja resursa i upravljanja hostingom.

Uz preview Azure AI Studija, sada postoji unififormna i pouzdana platforma da pomogne organizacijama da lakše istraže, naprave, testiraju i predstave AI aplikacije – sve na jednom mestu- Uz Azure AI Studio, možete dizajnirati vlastite kopilote, trenirati ih ili uspostaviti druge temeljne ili open-source modele pomoću podataka koji sami unesete.

Vector Search, funkcionalnost Azure AI Searcha, sada je generalno dostupan pa organizacije mogu generisati visoko precizna iskustva za svakog korisnika u svojim generativnim AI aplikacijama.

Novi GPT-3.5 Turbo model sa 16K dužinom odziva tokena biće generalno dostupan, a GPT-4 Turbo biće dostupan putem javnog previewa u Azure OpenAI Servicea krajem studenog 2023. GPT-4 Turbo omogućiće korisnicima da produže dužinu odziva i daju još više kontrole i učinkovitosti svojim generativnim AI aplikacijama.

GPT-4 Turbo with Vision uskoro stiže u preview verziji, a DALLE·3 je sada dostupan kao javni preview u Azure Open AI Serviceu, pomažući podstaknuti sledeću generaciju poslovnih rešenja zajedno sa GPT-4, tako da organizacije mogu ići ka naprednim funkcionalnostima sa slikama.

Kada se koristi sa Microsoft Azure AI Vision uslugom, GPT-4 Turbo sa Visionom razume čak i video za generisanje tekstualnog sadržaja, podstičući ljudsku kreativnost.

Odgovorna implementacija veštačke inteligencije i Windows inovacija

Microsoft naglašava odgovornu implementaciju veštačke inteligencije putem inicijativa kao što su Copilot Copyright Commitment (CCC), nove dokumentacije koja će pomoći Azure OpenAI Service korisnicima da implementiraju tehničke mere za smanjenje rizika od sadržaja koji krši autorska prava.

Azure AI Content Safety pomaže organizacijama u otkrivanju i izbegavanju štetnog sadržaja i stvaranju boljeg online iskustava.

Nova iskustva u Windows 11 i Windows 365, zajedno sa alatima temeljenim na veštačkoj inteligenciji, kao što je Windows AI Studio, dodatno jačaju Microsoft predanost da Windows učini domom za programere.

Najava NVIDIA AI foundry usluge

Da bi pomogla kompanijama i startupima da pojačaju razvoj, usavršavanje i implementaciju vlastito prilagođenih AI modela na Microsoft Azure, NVIDIA će predstaviti svoju AI foundry uslugu koja radi na Azure-u.

NVIDIA AI foundry usluga objedinjava tri elementa – kolekciju NVIDIA AI Foundation modela, NVIDIA NeMo framework i alate, NVIDIA DGX Cloud AI usluge – koji kompanijama pružaju end-to-end rešenje za stvaranje prilagođenih generativnih AI modela.

Kompanije zatim mogu implementirati svoje modele sa NVIDIA AI Enterprise softverom na Azure-u za pokretanje generativnih AI aplikacija, uključujući inteligentno pretraživanje, sumiranje i generisanje sadržaja.

Jačanje odbrane u eri veštačke inteligencije

Kao odgovor na rastuće sigurnosne pretnje na Microsoft Ignite-u su predstavljene nove tehnologije unutar Microsoft paketa sigurnosnih rešenja kako bi pomogli onima koji učestvuju u odbrani od kibernetičkih napada da učine svet boljim mestom.

Microsoft kombinuje Sentinel i Defender XDR kako bi stvorio prvu Unified Security Operations platformu u industriji. Sa ugrađenom generativnom veštačkom inteligencijom, to je jedinstveno, moćno iskustvo fokusirano na zaštitu od pretnji i pomaže stručnjacima za sigurnost čineći složeno okruženje jednostavnijim za rad.

Dodatno, proširenje Security Copilota ugrađeno u Intune, Purview i Entru pomoći će IT administratorima, onima koji brinu o usklađenosti, omogućujući timovima za identitet da pojednostave složene scenarije.

Dok se Microsoft Ignite 2023 privodi kraju, sve je jasnije da veštačka inteligencija nije samo tehnološka evolucija, već i katalizator za neviđene promene, preoblikujući način na koji radimo, sarađujemo i inoviramo.

Microsoft-ova predanost osnaživanju pojedinaca, organizacija i developera pomoću transformativnih tehnologija temeljenih na veštačkoj inteligenciji naglašavaju njegovu viziju budućnosti u kojoj će AI poboljšati svaki aspekt naših života.

0 Komentara o ovom članku
Ostavi komentar

Ostavi komentar

Klijenti