Kruševac dobija naučno-tehnološki park za više od 200 korisnika

Komentari: 0
Fotografija od: Print screen / Google Earth

U Kruševcu je položen kamen temeljac, čime je ozvaničen početak radova na gradnji naučno-tehnološkog parka.

U taj projekat će biti uloženo 16 mil EUR, a radovi će biti završeni u oktobru 2025. godine, preneo je sajt Vlade Srbije.

Nalaziće se na lokaciji bivše upravne zgrade Hemijske industrije Župa u Dedini.

Zauzeće površinu od 1,6 ha, na kojoj će se nalaziti glavna zgrada, konferencijske sale i 39 poslovnih modula namenjenih za rad tehnološko i istraživački orijentisanih kompanija sa više od 200 korisnika.

U drugom delu je planirano 14 proizvodnih modula od po 280 metara kvadratnih, a ukupna površina hala je oko 4.000 metara kvadratnih.

- Jako je lepo što smo počeli da čuvamo naše industrijsko nasleđe, jer nećemo rušiti staru zgradu Župe nego ćemo je rekontruisati - rekla je premijerka Srbije Ana Brnabić, koja je prisustvovala polaganju kamena temeljca, a prenele su Novosti.

Kako je dodala, "uvek je važan dan kada se počinje nešto novo, a Srbija počinje da gradi projekat koji je obećala u okviru projekta Srbija 2027 - Skok u budućnost".

- Ovde sam bila na molbu mog prijatelja Bratislava Gašića na Vidovdan 2022, a na Vidovdan 2021. prvi put smo razgovarali o tome koje potencijale ima Kruševac i kako mladima da obezedimo da imaju bolje uslove, da ostanu ovde i ovde grade svoje porodice i karijere. Tako smo taj da doneli odluku da gradimo ovde jednu vrstu NTP i industrijsko-razvojni regionalni park, a dve i po godine nakon toga ovde i postavljamo kamen temeljac - istakla je premijerka.

Dodala je i da je na Kruševcu možda još veća obaveza i još veća odgovornost u odnosu na druge gradeove, a to je "da ovo bude regionalni centar za napredne tehnologije, za naprednu industriju, za čitav razvojni okrug pa i šire".

Gradonačelnik Kruševca Ivan Manojlović izjavio je da je gradnja Regionalnog naučno-tehnološkog parka u Kruševcu ogromna stvar za čitav Rasinski okrug:

- I ono što je posebno važno, što je zaista višedecenijska potreba Rasinskog okruga, Kruševac i Rasinski okrug će dobiti prvi put poluotvoreni sajamski prostor kako bismo mogli da na adekvatan i savremen način predstavimo privredu, proizvode i usluge našeg okruga.

Direktor Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) za Zapadni Balkan Mateo Kolanđeli rekao je da je otvaranje novog naučno-tehnološkog parka važno dostignuće za inovacioni eko-sistem u Srbiji.

- Ponosni smo što smo deo ovog projekta. Kroz zajam od 18 mil EUR uložili smo u tri naučno-tehnološka parka u Nišu, Čačku i Kruševcu, kao i finansiranje BIO 4 kampusa u Beogradu - naveo je Kolanđeli i istakao da će EBRD podržati eko-sistem za inovacije u Srbiji, kao i razvoj mladih talenata, sa akcentom na ženske inovatore.

Izvor: eKapija

0 Komentara o ovom članku
Ostavi komentar

Ostavi komentar

Klijenti