Konferencija o tehnološkim inovacijama u poljoprivredi „Agri-TechFuture“ u Privrednoj komori Vojvodine

Komentari: 0
Fotografija od: PKV

Konferencija o tehnološkim inovacijama u poljoprivredi „Agri-TechFuture“, u organizaciji kompanije „Color Media Communications“pod pokroviteljstvom Kabineta ministra za inovacije i tehnološki razvoj Vlade Republike Srbije (RS) u saradnji sa Privrednom komorom Vojvodine (PKV) održana je u petak, 1. marta 2019. godine u PKV, u cilju edukacije poljoprivrednika na koji način mogu da dođu do korisnih informacija i uz pomoć najsavremenijih IT metoda unaprede svoje poslovanje. 

Ministar za inovacije i tehnološki razvoj RS Nenad Popović otvorio je današnju konferenciju i na samom početku svog obraćanja, istakao da je tema konferencije jedan od najvažnijih elemenata za budući razvoj RS i dodao da je Novi Sad na evropskoj mapi jedan od glavnih centara za primenu najnovijih tehnologija, IT tehnologija, digitalizacije u sferi poljoprivrede.

„Srbija kao zemlja koja tradicionalno ima veliki izvozni potencijal u poljoprivredi, a to je jedina grana u kojoj imamo suficit danas u RS, predstavlja najveću šansu za ostvarivanje našeg cilja – privrednog rasta zasnovanog na znanju, na onome u čemu je Srbija najbogatija“, rekao je ministar Popović i dodao da se, prema poslednjim statističkim podacima, predviđa da će vrednost globalnog tržišta pametne poljoprivrede u periodu od 2017. do 2022. godine porasti sa manje od 10 na skoro 24milijarde dolara, što je rast od skoro 140 procenata. Ministar Popović je istakao da će u Srbiji u osam gradova koji nemaju univerzitete, biti otvoreni inovacioni startap centri.

Pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo dr Vuk Radojević rekao je da poljoprivreda svakako treba da bude zasnovana na znanju, kao najvećoj vrednosti, na primeni inovacionih tehnologija utemeljenih na naučnim istraživanjima, digitalizaciji.

„To su ključni elementi za efikasniju, produktivniju, konkurentniju i na kraju, održivu poljoprivrednu proizvodnju na našim poljoprivrednim gazdinstvima“, rekao je Radojević i dodao da agrarni sektor mora da bude tehnološki napredniji, kako bi naši poljoprivrednici, ali i privreda u celini, postigla što bolje rezultate, i doprineli celokupnom privrednom rastu RS.

Tom prilikom, predsednik PKV Boško Vučurevićistakao je da je kroz primenu novih tehnologija, danas proizvođačima omogućeno planiranje i lakši pristup radu uz, kako je rekao, optimizaciju troškova u svakom segmentu sprovođenja agrotehničkih mera. 

„Uz korišćenje pametnih telefona ili računara moguće je pratiti i optimizovati sve operacije u proizvodnji.Svim poljoprivrednim proizvođačima kroz najsavremenije satelitske tehnologije biće omogućen detaljan uvid u praćenje stanja useva i celokupnu biljnu proizvodnju.

Na ovaj način biće moguće pratiti sve podatke u proizvodnji“, rekao je Vučurević i dodao da PKV,kao mesto okupljanja privrednika, prati trendove i aktuelne teme ipruža podršku događajima koji imaju za cilj da edukuju poljoprivredne proizvođače kroz prikaze praktičnih primera.

Institut „Biosens“ predstavio je na konferenciji digitalnu platforma „Agrosens“, a predstavljena je i prva Digitalna farma u Srbiji u Krivaji, koju je osmislio Institut „Biosens“ u saradnji sa poljoprivrednim proizvođačem „Krivaja“, u okviru projekta „ANTARES“, koji zajednički finansiraju EU i Vlada Republike Srbije.Kompanija „Dunavnet“ predstavila je svoju „Agronet“ digitalnu platformu „u oblaku“, namenjenu unapređenju poljoprivredne proizvodnje, smanjenju troškova i istovremenom povećanju prinosa i kvaliteta proizvoda, a time i profita, a kompanija „Mainflux“ predstavila je „InternetofThings“ rešenja za pametna polja i održivu poljoprivredu.

 

Izvor: PKV

0 Komentara o ovom članku
Ostavi komentar

Ostavi komentar

Klijenti