Kompletan paket mera za pomoć privredi Srbije

Komentari: 0
Fotografija od: pixabay.com

Na održanoj konferencija za novinare predstavljene su mere Vlade Republike Srbije, koje će pomoći privrednicima za vreme vanrednog stanja, kao i nakon završetka. Mere Vlade Republike Srbije privrednicima i javnosti predstavili su ministar Siniša Mali i predsednik Privredne komore Marko Čadež.

Mnogi su se pitali zašto je država čekala sa ovim merama do danas, ali ministar finansija je odgovorio da se čekalo kako bi se videlo kakve su posledice ove krize na ekonomiju i našu privredu.

On je potom izneo kompletan paket mera koje, kako je rekao, imaju dva cilja. Jedan je očuvanje i borba za svako radno mesto, i drugi cilj je pomoć onim preduzećima koja su najviše pogođena ovom krizom, prevashodno misleći na preduzetnike, mikro, mala i srednja preduzeća u privatnom sektoru.

Pre nego što je prešao na donete mere, ministar Mali je rekao da je Vlada Republike Srbije dobila veliki broj sugestija, predloga od strane ekonomista, privrednika, privrednih udruženja, na koji način treba pomoći našoj privredi. Pošto se zahvalio svima na predlozima, energiji i vremenu koje su uložili, napomenuo je da je Vlada većinu predloga i saveta uvrstila u mere koje su donete.

„Paket mera koje predlažemo danas je u vrednosti od 5,1 milijardu evra. Poređenja radi, to je polovina našeg godišnjeg budžeta, ili 11% našeg BDP-a.“ rekao je Mali.

Ceo program je podeljen u četiri dela:

1. Mere poreske politike

2. Direktna pomoć zaposlenima (prevashodno u privatnom sektoru)

3. Direktna podrška likvidnosti

4. Direktna pomoć svakom punoletnom građaninu u novcu, nakon krize

„Po pitanju prve mere, mere poreske politike, tu smo na tri načina planirali pomoć. Odlaganje poreza na zarade i doprinose za sva privatna preduzeća, u periodu trajanja vanrednog stanja, a najmanje za period od tri meseca. Odlaganje plaćanja poreza na dobit za drugi kvartal 2020. godine i oslobađanje od plaćanja PDV za sve one koji doniraju i bave se donacijama na teritoriji Republike Srbije.

Ukupna vrednost ovih mera je 161 milijarda dinara (oko 1,3 milijardi evra). Ovo je bio najverovatnije i najveći zahtev i predlog svih privrednih subjekata sa teritorije Republike Srbije. Na ovaj način, država na sebe preuzima poreze i doprinose na zarade i time ohrabrujemo privredne subjekte, ohrabrujemo naša preduzeća da plaćaju neto zarade svojim zaposlenima i da zadrže punu zaposlenost“ rekao je ministar Siniša Mali.

Na taj način država daje mogućnost preduzećima da pomenute obaveze koje država svojim merama odlaže, isplate u 24 jednake mesečne rate, i to počev od januara 2021. godine.

Druga mera koju je saopštio ministar Mali je direktna pomoć svim preduzetnicima, paušalcima, mikro, malim i srednjim preduzećima u iznosu od tri minimalne zarade. Svakom zaposlenom u tim preduzećima država Srbija će uplatiti nešto više od 90.000 dinara u naredna tri meseca.

Ministar Mali je rekao da će uplate od nešto više od 90.000 dinara biti direktno na račun zaposlenih, kao podrška trenutnoj krizi, kako bi je lakše i uspešnije prebrodili.

Osim ove mere, Vlada Republike Srbije predlaže i podršku u iznosu od 50% minimalne zarade za one zaposlene u velikim preduzećima koji su dobili rešenje o prekidu rada. Razlog zašto 50% je zato što po Zakonu o radu, član 116 i 117, kada se dobije u velikim preduzećima rešenje o prestanku rada, poslodavac ima obavezu isplate 60% proseka bruto zarade u proteklih 12 meseci. Ova pomoć od 50% minimalne zarade, svakako će značiti velikim preduzećima da se trenutna kriza prebrodi, istakao je Mali.

„U grupi, mikro, malih, srednjih preduzeća i preduzetnika, imate preko 900.000 ljudi. Treća mera koja je isto tako važna je mera podrška likvidnosti. Država će za ovu meru izdvojiti 2,2 milijarde evra. 200 miliona evra kroz fond za razvoj, subvencionisani krediti sa 1% kamate za preduzetnike, mikro, mala, srednja preduzeća, poljoprivredna gazdinstva i zadruge. Pomažemo onima koji su najviše pogođeni, njima želimo da pomognemo kroz fond za razvoj, a idemo i sa garantnom šemom koju dogovaramo sa poslovnim bankama u vrednosti od 2 milijarde evra. Krediti iza kojih stoji država, krediti u kojima banke nemaju veliki rizik, a to je važno zato što će pomenuta grupa privrednika taj novac i dobiti, za obrtna sredstva, za likvidnost, da bi što brže i lakše prevazišli probleme u poslovanju sa kojim se suočavaju“

Četvrti element paketa mera koji je predstavio Ministar Mali bile su mere pomoći svakom punoletnom građaninu. Za to će se iz budžeta izdvojiti oko 70 milijardi dinara i svakom punoletnom građaninu Srbije uplatiće se u dinarskoj protivvrednosti iznos od 100 evra.

Ministar Mali je napomenuo da se ovaj program mera neće primenjivati na preduzeća koja su od datuma početka vanrednog stanja, od polovine marta, smanjila svoj broj zaposlenih za više od 10 posto.

On je rakao da je Vlada Srbije više puta apelovala na privrednike da ne otpuštaju zaposlene i da će država pomoći paketom mera koje su u pripremi,a koje su danas iznete.
Izneo je i način na koji će Republika Srbija finansirati ove mere.

Dovoljne rezerve u budžetu, premeštanjem pojedinih apropijacija obezbediće se jedan deo novca, drugi deo novca obezbediće se na tržištu kapitala, kako na domaćem, tako i na međunarodnom. On je još istakao da je važno da će Vlada Republike Srbije u narednih deset dana usvojiti uredbu, pravni okvir koji će omogućiti sprovođenje svih iznetih mera.

Za kraj svog izlaganja ministar Mali je rekao da Vlada Republike Srbije ostaje dosledna onome što je govorila svih ovih dana, a to je, da u javnom sektoru neće biti smanjenja plata, neće biti otpuštanja. Vlada će se truditi i da poštuje sve obaveze koje ima prema privrednim subjektima, a to je i jedan od zahteva privrednika, da se ispoštuju obaveze države iz već postojećih ugovora. Država pomno prati kako kriza utiče na određene privredne grane, rekao je Mali, ne odbacuje se mogućnost da se dodatno sektorski reaguje i da se pomogne.

On je na samom kraju govorio i o korporativnim obveznicama, kao posebnom načinu finansiranja na koja velika preduzeća moguju da računaju i na taj način im se otvara još jedan vid pomoći da dođu do kapitala za nove investicije.

Predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež je u svom izlaganju rekao da ovaj paket odgovara skoro 90% predloga od iznetih predloga svih poslovnih asocijacija i da ovaj paket čuva privredu i radna mesta, likvidnost, zato što se ne može pomoći ubacivanjem novca na tržište, kada tržište trenutno ne postoji. Tek kada se tržišta konsoliduju, treba sagledati sledeće mere.

On je naveo da je PKS partner svim kompanijama, naročito u doba krize i da svi njihovi servisi rade stalno, kako bi odgovorili na sve nedoumice i na sva pitanja na koje privrednici imaju.

Novinari su postavljali pitanja ministru finansija, a jedno od pitanja je bilo: Kako će novac za tri minimalne plate biti uplaćen kompanijama, kao i kako će uplatiti novac svakom punoletnom građaninu? Ministar finansija je odgovorio da će država za uplatu novca ići preko poreskih prijava, kada su u pitanju preduzetnici, mikro, mala i srednja preduzeća. „Preko poreske prijave ćemo omogućiti privrednim subjektima da prijave zaposlene, da prijave neophodnost plaćanja tog novca. Posebno hoću da napomenem, ovo nije pomoć za poslodavce, ovo je pomoć za zaposlene. Dakle taj novac ide na račun ljudi koji rade u tim preduzećima, a ne na račun preduzeća. Što se tiče isplate građanima, u narednih desetak dana imaćemo proceduru kako će se to uraditi, a isplata će biti nakon okončanja vanrednog stanja“ odgovorio je Mali. 

„Po pitanju uplate minimalca sačekaće se da prođe dva meseca, polovinom maja ćemo uplatiti prvu minimalnu zaradu, dakle jednu trećinu, a onda u svakom sledećem mesecu uplatićemo i ostale minimalne zarade. Zašto za dva meseca...pa želimo da izbegnemo svaku zloupotrebu“ dodao je on. 

Pitanje gospodinu Čadežu je bilo vezano za podatke o gubicima privrede. „Što se tiče posledica, jako je teško sada sagledati i govoriti o tome. U komunikaciji smo sa kompanijama, koje nam prijavljuju kada obustave rad ili smanje broj smena. To su trenutno kompanije uglavnom iz metalskog sektora, tekstila...industrije koja trenutno nema potražnje ili pošto su izvozne kompanije, imaju veliki problem sa plasiranjem robe.“ rekao je Čadež. 

Upitani da li će biti potrebno još mera, Ministar finansija je odgovorio, da misli da će verovatno biti potrebe za tim i da je država Srbija spremna i na eventualne dodatne mere, ali da je trenutno bitno pratiti dešavanje na domaćem i međunarodnom tržištu i na osnovu toga donositi buduće odluke. 

Govornici su zaključili da misle da je Vlada jako dobro sagledala sve probleme privrednika, uzela u obzir sve zahteve i ovim merama pokrila najveće probleme koje privrednike muče u vanrednom stanju i sadašnjoj krizi. 

O Autoru

Tekst priredio: Jovičić Stevan

0 Komentara o ovom članku
Ostavi komentar

Ostavi komentar

Klijenti