Ključ uspeha je u visokim performansama sa minimalnim troškovima

Komentari: 0

Mitsubishi Electric je vodeći dobavljač automatizovih proizvoda i rešenja širom sveta. Kao lider koji ima vodeću poziciju, imamo široku paletu stručnosti ne samo u pakovanju već i u ostalim segmentima industrije. Mitsubishi Electric, poznat po visokom kvalitetu i raznovrsnoj ponudi za automatizaciju proizvoda, nudi čitav niz rešenja za sve vaše potrebe. Naše iskusustvo pokriva čitav niz disciplina pakovanja uključujući punjenje, etiketiranje i aplikacije pakovanja.

Naš širok asortiman proizvoda vam omogućava da odaberete pravo rešenje za vaše potrebe. Na primer, možete iskoristiti prednosti jednostavnog i lakog rukovanja naše FX serije kontrolera ili za visoke brzine i više osne kontrole odabrati iQ platforme. U svakom slučaju, Mitsubishi Electric ima rešenje za vas. 

Korak dalje su SSCNET III veoma brze mreže za kontrolu jako brzog pozicioniranja.

Primeri upotrebe:

Horizontalno i vertikalno meko pakovanje

Verovatno jedan od najčešćih tipova mašina za pakovanje, pored onih za punjenje boca, je mašina za meko pakovanje koja se koristi za pakovanje širokog spektra proizvoda, počev od čokoladica, pica, hleba pa sve do farmaceutskih i drugih neprehrambenih proizvoda.

Zahtevi za velikom preciznošću takvih mašina ne predstavljaju problem Q servo kontrolerima i MR-J3 seriji servo drajvova zajedno sa SSCNET III servo mrežom. Pored toga, Q servo controler sadrži algoritam kompenzacije faza koji obezbezđuje da ugao enkodera faze i ugao cam faze budu u potpunoj sinhronizaciji. U principu, to znači da se nož za sečenje može precizno sinhronizovai sa robom na traci, i na taj način obzebediti precizno sečenje na najvećim brzinama.
Sledeći veoma važan aspket kod mašina za meko pakovanje je kontrola napetosti mehanizma. Jednostavno koristeći opseg visoke rezolucije analogno digitalnog konvertera kod sistema serije Q, moguće je kontrolisati napetost mehanizma, koji obično dolazi u obliku potenciometra sa protivtežom na kraju. Ova kontrola se može jednostavno upravljati unutar programske logike Q CPU, konstantnim upravljanjem u realnom vremenu.
Mitsubishi Electric jednosavno nudi visoko funkcionalna rešenja, bez brige oko troškova podešavanja koja su česta za ovakav sistem.

Priprema za distribuciju

Čest je slučaj da proizvodi koji dolaze u kartonskom pakavanju zahtevaju završnu fazu finalizacije. I pored velikih brzina pakovanja, potrebno je odrediti segmente blagog ritma kako bi se sprečilo oštećivanje samog proizvoda prilikom obmotavanja istog.

Sistem Q je specijalno dizajniran da zadovolji sve potrebe širokog opsega proizvda za specifične aplikacije. Q serija je izuzetno pogodna za složene sisteme sa mnogo pokretnih delova, kao što je tipično za mašine za pakovanje. Nudi visok stepen sinhronizacije i preventivno sprečava greške u mašinskim procesima - kao što su otvaranje kutija, lepljenje, itd.

Za jednostavne paker mašine gde se završni proizvod stavlja u obične vreće, torbice ili kese, FX serija PLC-a nudi širok opseg kontrolera sa specijalnim funkcionalnim blokovima, adapterima i komunikacijom za kompletna rešenja. Da bi se sprečilo spadanje folija sa cevi za punjenje, neophodno je sinhronizovati dve ose. Sa mrežnim servo sistemom SSCNET III tehnologijom i FX3U-20SSC-H kontrolerom, dve nezavisne ose rade zajedno sa istovremenim startovanjem i zaustavljanjem brzine pozicioniranja, koristeći "mark to move" registracione tehnike.

Aplikacije za paletiziranje i de-paletiziranje su jako slične, razlika je jedino u početnoj tački i kasnije u transportnoj sekciji. Ove vrste sistema su dosta jednostavne i ne zahtevaju dodatne servo kontrole. Međutim i dalje je akcenat na performansama visoke preciznosti sa minimalnim troškovima.

Za manje aplikacije, koje ne zahtevaju motion konrolere QD75 modul obezbeđuje do 4 ose visoke preciznosti. Ostali aspekti kontrole, kao što su transportne trake, mogu biti kontrolisani inteligentnim AC drajverima serije FR-A700.

Primer horizontalnih mašina za pakovanje

Svaka mašina predstavlja poseban izazov za kontrolni sistem. Ponekad su velike količine I/O ili lokalne ili mrežne. Mala veličina kontrolera je često bitna, dok su u drugim prilikama često bitni faktori temperature, pozicioniranja ili analogne kontrole.

Za projektante mašina, idealna situacija je da postoji standardna filozofija kontrole koja se u svakom trenutku može prilagođavati individualnim potrebama. To je zapravo ono što Sistem Q pruža.

Kompaktnost

Modularni dizajn Sistema Q zahteva mnogo manje prostora u panelima, za razliku od ostalih kontrolera. Mitsubishi nudi širok spektar I/O kartica i analognih modula koji ne zauzimaju puno prostora prilikom instalacije. Za vrlo komapktne instalacije, Sistem Q nudi ucelo rešenje na jednoj ploči, CPU i napajanje podržano širokim opsegom mrežnih I/O opcija i uređaja.

Fleksibilnost

Fleksibilnost je često ključni faktor prilikom dizajniranja kontrolnog sistema kod mašina. Mnogi proizvođači mašina razvijaju osonovni koncept kontrole koji se može dodatno proširivati povećanjem performansi mašina. Sistem Q platforma je idealna za takva rešenja.

Sistem Q obuhvata širok spektar modula, 22 različita tipa temperaturnih i analognih modula, 20 različitih pozicionih modula, širok opseg komunikacionih uređaja.

Podržani su takođe osnovni i napredni PLC procesori kao serveri, PC procesori, Procesni procesori, C kontroleri, Pozicioni procesori i Redudantni procesori.

Jednostavno programiranje

Jedan od najvećih troškova su programersko i inženjersko vreme. Sistem Q dolazi sa dosta jednostavnim i intuitivnim programskim alatima. Osim toga, stavlja se veliki akcenat na višekratnu upotrebu programskog koda, uvođenjem funkcionalnih blokova i sekvencijalnih funkcijskih dijagrama. Ugrađeni alati za podešavanje podržavaju ovaj proces, stvarajući konfiguraciju specijalnih funkcijskih modula jednostavno, brzo i lako.

INEA SR d.o.o. / www.inea.rs / info@inea.rs

 

Izvor: Časopis Industrija

0 Komentara o ovom članku
Ostavi komentar

Ostavi komentar

Klijenti