Japanski Nidec kupuje zemljište vredno skoro milijardu dinara za gradnju fabrike u Novom Sadu

Komentari: 0
Fotografija od: pixabay.com

Investicija japanskog giganta Nidec Corporation u Novi Sad sada je gotovo izvesna, a Skupština tog grada odlučivala je o prodaji zemljišta na Severu 4, pored hale CTP. Zemljište od 21,2 ha prodaje se za 993,7 miliona dinara.

Osim toga, iz Fakulteta tehničkih nauka najavljuju i saradnju sa ovom kompanijom.

- Reč je o dvema parcelama od 212.000 m2, za izgradnju objekata za radne aktivnosti iz oblasti sekundarnih i tercijarnih delatnosti.

Vlada Republike Srbije je zaključkom utvrdila sa je to projekat od značaja, te je utvrđena cena za parcele 993.669.292,60 din, za koliko će Novi Sad biti bogatiji ako se realizuje investicija japanskog giganta - naveo je gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević.

Japanska kompanija Nidec, proizvođač električnih motora, već je otvorila firmu u Srbiji, a u planu je da investiraju skoro 2 mlrd USD.

U novoj fabrici, po svemu sudeći posao će naći i visokokvalifikovani kadar, a Fakultet tehničkih nauka pozvao je studente na predavanje Jun Sekija, predsednika kompanije Nidec koje će se održati onlajn 8. aprila.

- Naš fakultet je prioritetna institucija gde će gospodin Seki, koji uživa veliko poštovanje u poslovnom svetu na globalnom nivou, predstaviti rad i planove ove kompanije na tržištu koje otvara u našem gradu.

Dodaju i da će fakultet istog dana sa ovom kompanijom potpisati Sporazum o poslovno-tehničkoj saradnji, a sa Kyoto University of Advanced Science Memorandum o razumevanju, čime će se ostvariti tesna saradnja sa japanskim predstavnicima privrede i obrazovanja.

- Dolazak ovog giganta u Novi Sad najavljivan je kao "revolucija u reindustrijalizaciji", a kompanija bi, prema ranijim najavama, trebalo da uloži oko 1,9 milijardi dolara u izgradnju fabrike.

Osim fabrike, Nidec u Novom Sadu gradi i centar za istraživanje i razvoj i zapošljavaće veliki broj naših inženjera - navode sa FTN.

Korporacija Nidec je japanski proizvođač električnih motora i ima najveći udeo na globalnom tržištu za male vretenaste motore koji napajaju hard-disk pogone.

Od 2017. godine kompanija ima 296 podružnica koje se nalaze, sem u Japanu, i širom Azije, Evrope i Amerike.

Izvor: eKapija

0 Komentara o ovom članku
Ostavi komentar

Ostavi komentar

Klijenti