Iz Portugala na tržišta EU, Amerike i Afrike

Komentari: 0
Fotografija od: PKS

Poslovanje u Portugalu za kompanije iz Srbije značilo bi pristup jedinstvenom tržištu EU od 500 miliona potrošača, ali i tržištima američkog i afričkog kontinenta.

Portugalska privreda, usmerena na izvoz i investicije, otvorena je za partnerstva i investicione projekte sa srpskim kompanijama, a velike mogućnosti za zajedničke poslove i ulaganja nose IT, ekologija i obnovljivi izvori energije, prehrambena industrija i turizam, istaknuto je na vebinaru „Portugal – Srbija poslovne mogućnosti“.

Mihailo Vesović, direktor sektora za internacionalizaciju Privredne komore Srbije, u uvodnom obraćanju, ukazao je na važnost da privrednici dve zemlje upoznaju poslovne mogućnosti, da se povežu i unaprede poslovne veze i ekonomsku saradnju.

Kako je istakao, poslovna zajednica Srbije veoma je zainteresovana za mogućnosti poslovanja na portugalskom tržištu, ali i otvorena za investicije iz Portugala.

Vesović je predstavio aktivnosti PKS usmerene na internacionalizaciju poslovanja domaće privrede i jačanje regionalne saradnje kroz zajedničku privrednu komoru Zapadnog Balkana Komorski investicioni forum.

Marija Viržinija Mendes da Silva Pina ambasadorka Portugala u Srbiji najavila je da je u maju planirana poseta portugalske privredne delegacije i da će to biti odlična prilika da se privrednici upoznaju i unaprede saradnju koja je ispod realnih mogućnosti. Ambasadorka je istakla važnu ulogu privrednih komora dve zemlje na unapređenju ekonomskih odnosa.

Rita Arauho izvršna direktorka Agencije za promociju investicija i trgovine Portugala rekla je da su srpski privrednici dobrodošli u Portugal i da je mnogo prostora za zajedničke poslovne aranžmane.

„Današnji skup je prvi korak da više saznamo jedni o drugima i impresionirana sam interesovanjem vaših kompanija“, naglasila je Arauho.

Marko Fernandez iz Centra za bilateralnu saradnju Privredne komore Srbije istakao je da se od 2015. godine trgovinska razmena sa Portugalom udvostručila što govori o volji da se razvija saradnja.

Posebno je istakao mogućnost saradnje u sektoru građevine gde srpske i portugalske kompanije mogu da nastupaju u konzorcijumima ili kao podizvođači na afričkom tržištu.

Predstavnici Portugala na vebinaru su istakli kao prednosti poslovanja u toj zemlji pristup tržištima EU, SAD i afričkog kontinenta, velika ulaganja renomiranih svetskih kompanija u IT, ekologiju, obnovljive izvore, dobru poslovnu i političku klimu, odličnu infrastrukturu, razvijen sektor malih i srednjih preduzeća.

Izvor: PKS


0 Komentara o ovom članku
Ostavi komentar

Ostavi komentar

Klijenti