Ispitati povećan uvoz rebrastog betonskog čelika

Komentari: 0

Privredna komora Srbije, na predlog kompanije „Metalfer steel mill“ u Sremskoj Mitrovici, uputila je inicijativu Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija za ispitivanje opravdanosti prekomernog uvoza rebrastog betonskog čelika. U periodu od 2015. do 2019. godine zabeležen je skokovit rast njegovog uvoza iz Belorusije i Turske.

Kao opšti predstavnik poslovne zajednice i zastupnik interesa svojih članica, domaćih privrednih subjekata, PKS je nadležnom ministarstvu dostavila podatke o ubrzanom povećanju uvoza ovog proizvoda i uticaju takvog trenda na domaću proizvodnju. Takođe, primetan je i kontinuiran porast potrošnje betonskog čelika u Srbiji, dok se udeo domaćeg proizvođača i velikih, značajnih investicija, zadržao na približno istom nivou.

Cena uvoznog čelika iz Belorusije i Turske značajno je niža od cene sa drugih uvoznih tržišta i domaćeg proizvođača.

U skladu sa navedenim zaključcima, kao i standardima koje propisuje Svetska trgovinska organizacija, ukoliko se utvrdi postojanje povećanja uvoza usled nepredviđenih okolnosti koje bi mogle dovesti do štete za domaću proizvodnju, Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija predložiće uvođenje odgovarajućih mera za otklanjanje štete.

PKS je pozvala domaće proizvođače, korisnike i uvoznike rebrastog betonskog čelika da učestvuju u postpuku ispitivanja u skladu sa definisanom procedurom i ministarstvu dostave dokaze i argumente, pošto je čitav proces ispitivanja transparentan.

Veliki broj država doneo je mere trgovinske zaštite od prekomernog uvoza čelika i čeličnih proizvoda, uključujući SAD i EU. S obzirom na to da u poslednjih nekoliko godina politika damping cena i protekcionističke mere postaju sve više teme međunarodnih trgovinskih sporova, neophodno je da Srbija sagleda situaciju na domaćem tržištu i preduzme odgovarajuće zaštitne mere ukoliko se pokažu opravdanim. 

 

Izvor: PKS

0 Komentara o ovom članku
Ostavi komentar

Ostavi komentar

Klijenti