Inovacije u Microsoft Teams koje olakšavaju hibridni rad

Komentari: 0

Tokom protekle godine, broj sastanaka je značajno povećan, kao i količina nestrukturisane komunikacije. Rezultati istraživanja Work Trend Index pokazuju da prosečan korisnik aplikacije Microsoft Teams pošalje 45 odsto više poruka u toku jedne nedelje nego što je to bio slučaj pre godinu dana. Kako bi pomogao u upravljanju ovim digitalnim opterećenjem, Microsoft je najavio inovacije u aplikacijama Teams i Viva sa ciljem osnaživanja i olakšavanja hibridnog rada.

Nove Fluid komponente u okviru ćaskanja osmišljene su za grupne razgovore u koje izmene mogu da se unose u realnom vremenu i dele putem Teams i Office aplikacija. Uz pomoć novih Fluid komponenti u okviru Teams sastanaka svaki dnevni red, beleške i zadaci u okviru njih će biti automatski „smešteni“ u novi tab/odeljak za beleške sa sastanka u OneNote. Takođe, korisnici mogu dodatno da unaprede diskusiju tako što će zajedno predlagati ideje, kreirati i uređivati Fluid komponente uživo na Whiteboard-u. Fluid komponente takođe mogu da se koriste u okviru Outlook-a, u imejlu ili kalendaru, za upravljanje vremenom, dnevnim redom, beleškama i zadacima u aplikacijama.

Microsoft tokom ove godine planira i izvesne promene u dizajnu Teams Rooms-a. Novi prikaz sastanka učiniće interakcije prirodnijim, a učesnici u istoj prostoriji imaće bolji osećaj povezanosti sa osobama s kojima razgovaraju na daljinu. Video galerija će biti premeštena na dno ekrana kako bi koristnici na daljinu bili „licem u lice“ sa onima u prostoriji. Kako bi se održala pažnja svih učesnika, sadržaj sastanka je okružen krucijalnim informacijama o sastanku, kao što su dnevni red, zadaci i beleške. Ćaskanje u okviru sastanka će takođe biti prikazano svima u prostoriji, kako bi mogli da vide i odgovaraju na komentare koji se dele u okviru razgovora.

Teams Rooms će imati nove video prikaze koji video galeriju prikazuju preko više displeja kada se neki drugi sadržaj ne deli. Veći virtuelni prostor znači da će se učesnici na daljinu prikazivati uvećani i realniji. Tokom leta, biće dodate neke funkcije sa desktopa na Teams Rooms kako bi se veća pažnja posvetila učesnicima na daljinu koji su aktivni na sastanku (reakcije uživo, fokus), dok će od jeseni korisnici moći i da se zakače na više video strimova. Za gledanje novih videa optimizacija za hibridne sastanke koristi naprednu tehnologiju kamera na bazi AI. Što se tiče izmena u oblasti zvuka, inteligentni Teams zvučnici koriste Microsoft tehnologiju prepoznavanja glasa kako bi identifikovali osobe koje govore u prostoriji i dodali njihovo ime u transkript sastanka. Zahvaljujući ovome, učesnici mogu da se fokusiraju na doprinos urazgovoru umesto da vode beleške, a oni koji su propustili sastanak mogu da vide transkript istog nakon sastanka.

Kako bi osnažili korisnike na daljinu da iniciraju i podstiču sesije, kreirano je potpuno novo iskustvo Whiteboard-a koje se fokusira na hibridni rad, gde svi korisnici mogu vizuelno da sarađuju preko istog digitalnog platna. Nove funkcije, dostupne od ovog leta, omogućiće svima da postojeći sadržaj stave na Whiteboard i učestvuju u njegovom kreiranju, a novi šabloni će pomoći grupama da počnu brže da stvaraju ideje, bolje prate kreatore i još mnogo toga.

Biće i korisnih novih funkcija za PowerPoint Live u cilju stvaranja zajedničkog prostora za saradnju i doprinos svih prisutnih. Prevođenje slajdova omogućiće korisnicima da vide prezentaciju na jeziku koji odaberu, dok će uz nov način označavanja korisnici moći da označe PowerPoint (tokom prezentacije) ili da koriste laserski pokazivač da bi pažnju skrenuli na ključne tačke.

Sve ove nove karakteristike će biti dostupne za Teams desktop i mobilne aplikacije (za iOS, a uskoro i za Android).

Microsoft Viva štedi vreme i dobrobit stavlja na prvo mesto

Vreme korisnika Teams-a provedeno na sastancima na nedeljnom nivou se više nego udvostručilo od početka pandemije. Sastanci koji se ređaju jedan za drugim povećavaju stres i otežavaju angažovanost i koncentraciju. Za samo par minuta dnevno, uz pomoć aplikacije Headspace, meditacija može da pomogne da se stres umanji i koncentracija poboljša.

Microsoft će tokom ovog meseca uvesti Headspace - odabran niz vođenih meditacija i vežbi samosvesti u Viva Insights aplikaciji u okviru Teams-a kako bi pomogao korisnicima da dan započnu fokusirani i opuste um pre neke velike prezentacije. Novi fokus režim u Viva Insights u sklopu Teams-a (koji će biti uveden tokom ove godine) obuhvata Fokus muziku za Headspace i koristi merače vremena kako bi korisnici napredovali u važnim zadacima u redovnim intervalima sa isplaniranim pauzama.

Viva Insights će ponuditi mogućnost da se konfiguriše vreme tišine da bi se utišala obaveštenja preko Outlook-a i Teams-a na mobilnim uređajima van radnog vremena, kao i da bi se stekao personalizovan uvid u to koliko uspešno će se korisnik odmoriti od posla. Podešavanje vremena tišine će takođe biti dostupno za Teams i Outlook Mobile korisnike, uz kontrolu IT administratora preko Microsoft Endpoint Manager-a u cilju uvođenja politike utišavanja obaveštenja posle radnog vremena na nivou cele organizacije.

0 Komentara o ovom članku
Ostavi komentar

Ostavi komentar

Klijenti