Inovacija u vazduhu – novo srednjenaponsko postrojenje sa prečišćenim vazduhom i naprednom digitalnom tehnologijom

Komentari: 0

Potreba da se hitno reaguje na klimatske promene je veća nego ikada, a napori koji se ulažu u smanjenje emisije ugljen-dioksida i ostalih gasova koji stvaraju efekat staklene bašte prevazilaze tradicionalne metode poput upotrebe obnovljivih izvora energije. Zato je kompanija Schneider Electric razvila AirSeT – nove verzije srednjenaponskih postrojenja u kojima je gas koji zamenjuje korišćeni SF6 – prečišćeni vazduh.

Gas SF6 se od 70-tih godina prošlog veka koristi zbog svojih odličnih dielektričnih karakteristika u visokonaponskoj i srednjenaponskoj opremi za izolaciju sabirnica, ali i kao medij za prekidanje električnog luka.

Ovaj gas nije toksičan, niti zapaljiv, ali oslobođen u atmosferu doprinosi efektu staklene bašte.

Iako u normalnom radu nema emisije ovog gasa, prestanak njegove upotrebe značajan je korak napred na polju održivosti. Iz tog razloga smo razvili rešenje koje koristi gas odličnih tehničkih performansi, a ne utiče na okolinu u slučaju oslobađanja – prečišćeni vazduh.

Novo Schneider Electric srednjenaponsko razvodno postrojenje SMAirSeT tipa AIS (vazduhom izolovano), koristi se inovativnom tehnologijom na bazi prečišćenog vazduha u kombinaciji sa vakuumskim prekidačima nove generacije, zadržavajući iste dimenzije radi lakše nadogradnje postojećih transformatorskih stanica.

„S obzirom na to da se elektrifikacija širi u celom svetu i da se sve više koriste obnovljivi izvori, potrebno je i više srednjenaponskih razvodnih postrojenja.

Uvođenjem nove tehnologije bez SF6 gasa, koja ovaj gas sa efektom staklene bašte zamenjuje pročišćenim vazduhom, ostvarili smo ključan korak napred u dekarbonizaciji električne mreže”, izjavio je Dragan Buača, direktor prodaje u kompaniji Schneider Electric Srbija i Crna Gora.

Nova Schneider Electric srednjenaponska postrojenja SMAirSeT su već instalirana u nekoliko transformatorskih stanica kod korisnika širom Evrope, među kojima su npr. E.ON u Švedskoj i GreenAlp u Francuskoj.

Broj lokacija na kojima se koristi stalno raste, uključujući mreže privatnih industrijskih i komercijalnih korisnika.

„Mi u Schneider Electric-u smatramo da je najbolji gas onaj koji se već nalazi u prirodi”, izjavio je Buača.

„Razvili smo razvodno postrojenje budućnosti bez SF6 gasa zato što ono omogućava ogroman napredak u održivosti, a u isto vreme obezbeđuje podršku za moćnu digitalnu tehnologiju.

Naša nova tehnologija sa prečišćenim vazduhom predstavlja idealnu alternativu i čast nam je što smo imali priliku da je predstavimo na konferenciji Cired.”
SMAirSeT rešenje ima iste funkcije kao srednjenaponsko postrojenje prethodne generacije SM6, uz novinu da nema potrebe za odlaganjem gasa na kraju radnog veka.

https://www.se.com/rs/sr/work/products/product-launch/sf6free-mv-technology/smairset

O kompaniji Schneider Electric

Svrha kompanije Schneider jeste da podstiče sve da maksimalno iskoriste našu energiju i resurse i tako doprinesu napretku i održivosti za sve.

Mi to zovemo „Life is on”.

Naša misija je da budemo vaš digitalni partner kada su u pitanju održivost i efikasnost.

Mi pokrećemo digitalnu transformaciju integracijom vodećih svetskih procesa i tehnologija u domenu energetike, uključujući povezivanje proizvoda od krajnje tačke praćenja do klaud usluga, kontrole, softvere i usluge koje pokrivaju ceo radni vek proizvoda i tako omogućavamo integrisano upravljanje za domaćinstva, zgrade, data centre, infrastrukturu i industriju.

Mi smo najlokalnija od svih svetskih kompanija.

Zalažemo se za otvorene standarde i partnerske ekosisteme sa onima koji sa žarom dele našu suštinsku svrhu i inkluzivne i osnažujuće vrednosti.

www.se.com


0 Komentara o ovom članku
Ostavi komentar

Ostavi komentar

Klijenti