Ilon Mask tužio OpenAI za odstupanje od neprofitne misije i kršenje osnivačkog sporazuma

Komentari: 0
Fotografija od: Pixabay.com

Ilon Mask je nedavno tužio OpenAI za odstupanje od originalne neprofitne misije i kršenje osnivačkog sporazuma, koji je navodno predviđao da će organizacija zauvek biti neprofitna, a da će svoje tehnologije veštačke inteligencije učiniti javno dostupnim.

U odgovoru na ove optužbe, OpenAI je u sudskim dokumentima izjavio da takav osnivački sporazum nikada nije postojao, nazivajući Maskove tvrdnje „zamršenim i često nelogičnim“.

Spor se dodatno komplikuje tvrdnjom OpenAI-ja da postoje dokazi koji sugerišu da je Mask podržavao transformaciju u profitno orijentisanu organizaciju, pri čemu je čak izrazio želju da sam preuzme kontrolu nad njom.

OpenAI takođe tvrdi da je Mask prestao da podržava projekat kada njegove ideje nisu usvojene, sugerišući promenljivost u njegovim stavovima i učešću, prenosi Engadget.

Ova tužba dolazi u trenutku kada Mask radi i na sopstvenoj kompaniji za veštačku inteligenciju, xAI, sa ambicioznim ciljem da „razume pravu prirodu univerzuma“.

Zanimljivo je da je samo nekoliko dana nakon što je OpenAI objavio blog post u kojem tvrdi da je Mask bio svestan i podržavao odustajanje od ideje o otvorenom kodu, Mask najavio da će xAI otvoriti izvorni kod svog Grok četbota.

 

Izvor: Nova Ekonomija

0 Komentara o ovom članku
Ostavi komentar

Ostavi komentar

Klijenti