ETHERLINE® GUARD Predvidite kvarove na komunikacionim kablovima

Komentari: 0

Preventivno održavanje u industriji ima za cilj da smanii vreme zastoja u periodu kada je neophodan nesmetan rad mašina.

Na koji način možemo da predvidimo vek trajanja komunikacionih kablova?

LAPP je lansirao nov artikal pod nazivom ETHERLINE® GUARD, čija je uloga nadzor rada komunikacionih eternet kablova.

Kablovi koji su fiksno montirani imaju dug vek trajanja, dok kablovi koji se koriste za visokofleksibilne aplikacije imaju svoj radni vek koji je definisan brojem radnih ciklusa. Kvarovi se obično manifestuju u smanjenom protoku i povremenim prekidima u komunikaciji.

Upravo iz ovog razloga ETHERLINE® GUARD vrši merenje trenutnih performansi kabla u procentima. Podaci su zasnovani prema informacijama dobijenih sa senzora.

Prikaz statusa u realnom vremenu omogućava da se otkrije granica habanja kabla, kao i predvidi vreme za koje je potrebno izvršiti zamenu istog.

LAPP posebno preporučuje ETHERLINE® GUARD za kablove za prenos podataka 100base Tx (do 100Mbit/s) prema standardu IEE 802.3 kao i za EtherCat, EtherNET/ IP i dvoparičnu profinet komunikaciju kao što su ETHERLINE® TORSION Cat. 5 ili ETHERLINE® PN Cat. 5 FD, koji se često koriste za visokofleksibilne aplikacije pri čemu su montirani u člankastim kablovskim nosačina ili robotskim rukama.

ETHERLINE® GUARD je pogodan za montažu na DIN šinu, stepen zaštite je IP20, minimalnih je dimenzija (49x76,5x36mm), radnog napona 24V, temperaturnog opsega -40°C do 75°C, otporan na vibracije i udarce prema DIN EN 60529.

U ponudi su dve varijante PM03T i PM02TWA.

Kako sistem funkcioniše?

Na samom uređaju se nalaze tri RJ45 priključka. Na priključak DATA GUARD povezujemo kabl koji testiramo, sa priključka DATA vodimo kabl do kontrolera.

Podaci se mogu takođe prosleđivati putem LAN priključka do kontrolera višeg nivoa (PM03T varijanta) ili putem bežične komunikacije (PM02TWA varijanta).

Obe varijante se mogu konfigurisati za klaud komunikaciju preko MQTT interfejsa. SMA antena omogućava sigurnu komunikaciju kada se uređaj nalazi unutar ormana.

Zahvaljući funkciji samoučenja, parametrizacija uređaja je brza, a povezivanje ne zahteva dodatne komunikacione kablove.

U toku rada uređaj konstatno izračunava vek trajanja kabla koji se nadgleda.

Uređaj je fabrički podešen da nakon 80 procenata radnog veka aktivira alarm.

Prag alarma je moguće naknadno podesiti.

Partner kompanije LAPP za Srbiju:
VESIMPEX d.o.o.
Patrijarha Dimitrija 24
(011) 404 9070
(063) 33 90 90
info@vesimpex.rs
www.vesimpex.rs


 

0 Komentara o ovom članku
Ostavi komentar

Ostavi komentar

Klijenti