ESG koncept u transportu? Da li je zelena logistika stvarno postoji?

Komentari: 0
Fotografija od: cargo-partner

Danas svaki biznis ima određene posledice po okruženje, zbog čega se više nego ikada stavlja akcenat na njegovu zaštitu. Uprkos činjenici da je kod mnogih industrija negativan uticaj neizbežan jer njihovo funkcionisanje zahteva potrošnju štetnih ili neobnovljivih resursa, bitka za održivi razvoj ne mora biti izgubljena.

Jedan od takvih sektora jeste upravo logistički, ali kao što već znamo to ne sprečava kompanije da se okruženju oduže na neki drugi način.

Za početak važna je svest o uticaju na okolinu i ne bežanje od istog, već integrisanje društvene odgovornosti u samu viziju poslovanja. Praćenje, merenje i analiza, a nakon toga i preduzimanje konkretnih akcija.

Kada je reč o ovoj temi poslednjih godina CSR (Korporativna društvena odgovornost) evoluirala je u mnogo širi ESG koncept (Okruženje, društvena odgovornost i upravljanje) po kojem briga o okruženju i zajednici počinje interno tj unutar kompanije kroz svaki postavljen cilj i kasnije sprovedenu akciju.

Fotografija od: cargo-partner

U nastavku teksta ćemo na primeru kompanije cargo-partner saznati koje sve napore jedna kompanija može da uloži kako bi se odužila zajednici u kojoj posluje:

„Održivost je u srži naših poslovnih principa. Ali održivi razvoj zahteva kontinuiran rad i zalaganje, tačnije ovde nije reč o sprintu, već o maratonu. Svesni smo posledica koje naša industrija ima po okolinu i zato, kada god je to moguće, nastojimo da pronađemo alternative prihvatljive za životnu sredinu“ - kaže Nebojša Đekić, direktor prodaje i razvoja u kompaniji cargo-partner Srbija.

Logistički centar od drveta

Jedan od najkrupnijih cargo-partnerovih poduhvata jeste u potpunosti drvena konstrukcija logističkog centra u Fišamendu u blizini bečkog aerodroma.

Za njegovu izgradnju utrošeno je 4.200 m³ drveta. Svaki kubni metar drveta koji zamenjuje druge građevinske materijale smanjuje emisiju CO₂ u proseku za 1,1 t.

Pored toga, drvene konstrukcije su masivni rezervoari ugljenika: 0,9 t CO₂ se skladišti u svakom kubnom metru drveta.

Ovakav potez kompanije rezultirao je ukupnim smanjenjem emisije ugljenika za 8.400 t.

Fotonaponski sistemi

Fotonaponska proizvodnja energije umanjuje korišćenje energije iz neobnovljivih izvora. Ova „revolucija“ takođe je otpočeta u Austriji, sa fotonaponskim sistemom koji je instaliran u sedištu kompanije 2015. godine.

Na ovaj način cargo-partner obezbeđuje održivu energiju za oko 100 domaćinstava u Austriji i već je uštedeo preko 2,1 milion kg CO₂ u tom procesu.

Isti koraci planirani su i za sve ostale zemlje cargo-partnerove globalne mreže.

Iz regiona su to Slovenija i Srbija koje do kraja 2023. planiraju postavljanje solarnih panela na krov logističkih centara, dok su njihove kolege iz Hrvatske to već uradile.

Fotografija od: tagwerk

Reciklaža polovnih cerada

Ko kaže da logističke kompanije ne mogu da postavljaju nove modne trendove? U cargo-partneru su starim kamionskim ceradama podarili nov život.

I to život modernih torbi poput torbi za rame, toaletnih torbi, torbi za grickalice i privezaka za ključeve.

Ovim potezom ne samo da se smanjuje otpad već se omogućava i radno angažovanje socijalno ugroženih pojedinaca.

cargo-partner šuma

Prva inicijativa bio je prelazak na Ecosia pretraživač za sve zaposlene širom cargo-partner mreže, koji 80% svog profita od reklama odvaja za sadnju drveća.

Druga, ali ništa manje značajna inicijativa, na leto 2021. omogućila je i klijentima kompanije da daju svoj mali doprinos cargo-partner šumi.

Naime, za svaki popunjen upitnik o zadovoljstvu i povratnoj informaciji o uslugama, kompanija je zasadila jedno drvo u saradnji sa Ecologi platformom.

Inovacije

Održivi razvoj je ništa drugo nego bolja podloga za razvoj generacija koje dolaze. A njegov imperativ su inovacije, stoga ova kompanija kontinuirano ulaže u istraživanja i razvoj novih i efikasnijih oblika transporta.

Ali i transportnih sredstava, poput aviona sa kombinovanim krilima koji povećava efikasnost korišćenja goriva za 25%.

Kada se inovacije u sektoru pojave neophodna je i njihova primena. Nedavno je cargo-partner u Bugarskoj pokrenuo saradnju sa partnerom koji će domaću distribuciju vršiti električnim vozilima.

Fotografija od: cargo-partner

Digitalizacija

Za razliku od prirodnih resursa, digitalizacija nema ograničenja.

Savremena IT rešenja i smanjena upotreba papira kroz digitalizaciju način su da stare, ekološki neprihvatljive navike u potpunosti iskorene.

Kao u ovom primeru vidimo da ekonomska i ekološka održivost često idu ruku pod ruku.

Ciljevi za budućnost

Kompanija ima cilj da do kraja 2030. godine smanji emisije ugljenika za 40%, ali se njihovi napori neće zaustaviti na tome.

Udruženim snagama do održivih rešenja

Na samom kraju, inicijativa se ne završava unutar kompanije, već se održiva rešenja i transportne alternative promovišu duž čitave mreže, čime se svi partneri, saradnici, ali i kupci podstiču na „zelenu revoluciju“.

ESG koncept podrazumeva i poštenu poslovnu praksu, transparetno upravljanje, ali i inicijative za poboljšanje društvene zajednice poput humanitarnih projekata.

Više o aktivnostima cargo-partnera možete pročitati na sledećem linku.






 

0 Komentara o ovom članku
Ostavi komentar

Ostavi komentar

Klijenti