Ekvator ™ - svestrani merač ™ - Renishaw pokreće jedinstven novi sistem svestranog merenja

Komentari: 0

Novi patent Ekvator ™ merni sistem smanjuje troškove kupovine, održavanja i opravki, a može se unapred programirati za više delova i za nekoliko minuta ponovo reprogramirati za promene u dizajnu. Ekvator je radikalna nova alternativa, tradicionalno posvećena baždarenju, popunjavanju praznina na tržištu koje su do sada postojale. To je više nego samo novi merni sistem, on označava početak prve linije baždarenja proizvoda RENISHAW.

Patentirani dizajn sa niskom cenom, jedinstven u izradi i načinu rada, je sposoban da velikom brzinom komparativno baždari sa kontrolom velikog broja proizvedenih jedinica. Razvijen je u saradnji sa vodećim kompanijama u više grana industrije i raznim aplikacijama.

Ekvator je zamišljen i razvijen u bliskoj saradnji sa automobilskim, vazduhoplovnim i medicinskim mernim korisnicima, zajedno sa svojim proizvodnim pogonima. Rezultat je lagan, brz i veoma obnovljiv merač kako bi operateri mogli koristiti jednostavnost po sistemu "pritisak na dugme". Ekvator se može kretati između delova u sekundi, pogodan je za fleksibilne proizvodne procese ili za prijem delova iz više mašina.

Brže i više obnovljiv

Na osnovu lako podesive i prilagodljive "paralelno kinematičke" strukture, jedinstven patentirani princip ekvatora omogućava visoku brzinu skeniranja i brze pokrete između elemenata, zadržavajući krutost koja isporučuje impresivnu point to point obnovu, što je ključno za precizno baždarenje.

Instalacija ekvatora je moguća u minuti, a operator može birati između baždarenja različitih delova u sekundi. Re-konfiguracija mernih sistema je uslužna promena dela dizajna, ili služi za merenje novih delova, sve je moguće u veoma malom vremenskom periodu koje sa konvencionalnim prilagođenim baždarenjem, koristi sveobuhvatne industrijske standarde DMIS programiranja.

Jednostavno rukovanje, lako programiranje

Ekvator sistemi su dostupni sa dva nivoa softvera, programirana verzija za inženjersku proizvodnju da stvore DMIS programe i, po nižoj ceni, a shop-floor sistem omogućava izvršenje ovog sistema, ali sprečava operatera da napravi izmene.
Oba softverska nivoa uključuje intuitivan MODUS ™. Organizator operatora front-end softvera intuitivnog modusa, zahteva malu ili nikakvu obuku, dok je na programskom sistemu sveobuhvatni MODUS ™. Ekvator programski paket omogućava inženjerima da brzo dođu do mernih rutina za bilo koji deo - jednostavno ili složeno, prizmatično ili u slobodnoj formi. MODUS Ekvator ima sposobnost za lako skeniranje programa merenja i dodirnih tačaka, koristeći Renishaw SP25 kompaktan scanning probe industrijski standard. Skeniranjem, hiljade tačaka podataka može se uzeti da definišu funkciju, što omogućava pravu formu analize bilo koje funkcije.

Koristeći dongle uređaj dobijen iz programskog sistema i kada ga priključite u shop-floor sistem, puno programiranje funkcionalnosti se aktivira na tom shop-floor sistemu, a to je idealno za inženjere da se prilagode programima, ali i za održavanje kontrole.

Termička stabilnost

Ekvator inovativna i veoma obnovljiva merna tehnologija se zasniva na tradicionalnom odnosu proizvodnih delova u odnosu na referentni master deo. Re-mastering je za brzo merenje proizvodnih delova i odmah kompenzuje bilo kakvu promenu u toplotnim uslovima u shop-floor sistemima. Ekvator može da se koristi u proizvodnji sa širokim temperaturnim varijacijama - jednostavno ponovo se resetuje sistem “dovede se na nulu”, i na taj način spreman je za obnovu u odnosu na master.

Praćenje baždarenih CMM

Master delovi ne moraju da budu skupi custom delovi kao što su tradicionalni merači; uzmite proizvodni deo i izmerite na koordinatnoj mernoj mašini (CMM) da se uspostavi funkcija varijacije od CAD ili za crtanje nominala. Rezultati iz bilo kog CMM-a, koji radi sa bilo kojim CMM programiranim softverom, mogu biti podešeni da se koriste direktno u okviru softvera ekvatora.

Efektivno, kalibrisana apsolutna tačnost CMM (često se nalazi u udaljenim rashlađenim prostorijama kako bi se osigurala tačnost) može da se "produžava" u shop-floor sistemu i da obezbedi kalibrisanu praćenost u Ekvator merenju. Sa kalibracije, fajl učitan u ekvator programu merenja i napravljen u ekvator sistemu, može biti vraćen na CAD ili crtanje nominala. Ovo omogućava pravu kontrolu procesa sa SPC paketom.

Ekvator kontroler

Ekvator kontroler, uključen u kupovnu cenu svakog Ekvator sistema, je moćan i pouzdan kontrolni sistem koji omogućava sigurno i robustno okruženje za pokretanje ekvator mernog sistemskog softvera. Slično je i sa kontrolnim sistemima mašinskih alata, sa dodatnom sposobnošću da vodi Ekvator-specifične Windows aplikacije. Dizajn Ekvatora, sadrži sve potrebne elektronske ploče i softvere u jednom paketu. Korisnik može da osmisli i sprovede DMIS merenje programa, promeni postavke merenja i prenos podataka ili samog programa.

Dodatni računar nije potreban prilikom rada Ekvatora, zato smanjuje troškove za kupca i eliminiše mogućnost nekompatibilnosti ili nepredvidive performanse koje proizilaze iz široke varijacije PC arhitekture.

Low-cost učvršćivanje

U odnosu na namenska baždarenja, Ekvator u znatnoj meri smanjuje troškove učvršćivanja. Korišćenjem učvršćivanja, pozicioniraju se delovi u opsegu od 1 mm, gde je izmeren master a koji nema značajan uticaj na sistem ponavljanja, kao i uspostavljanje dela na orijentaciju i datum na samom delu. Potreba za skupim preciznim alatima je time eliminisana.

Integrisana olovka za upis

Dalja svestranost je ponuđena od strane integrisane olovke za upis, što Evator čini specifičnim, a to je uključeno u kupovnu cenu jednog Ekvator sistema, omogućavajući na taj način automatsku in-ciklus promenu SM25 Stilus modula. SM25 parni modul za industrijski standard SP25 CMM sonde, omogućavaju Ekvator korisnicima da zamene olovku bez ponovnog merenja svaki put. Do šest Stilus kombinacija može da se učita u upisni red u bilo kom trenutku. To se može koristiti jednim složenim delom ili sa višestrukim delovima različitih geometrija.

Opcije za automatizaciju

Ekvator može da se integriše u automatizovane ćelije, koristeći opcioni I / O interfejs i može se povezati sa robotom, ili outputting rezultatima merenja na SPC paket. Neki SPC paketi nude mogućnost povezivanja na određena moderna sredstva mašina i kontrolno ažuriranje offset vrednosti, sa pravom automatskom kontrolom procesa.

Svestrani merač ™

Ekvator je jedinstven u svom dizajnu i načinu rada, a već je promenio mišljenje stotinama inženjera proizvodnje, što ga čini novim merilom izbora. Zajedno sa svojom raznovrsnošću i obnovljivim merenjem, Ekvator je veoma spreman da promeni svet baždarenja.

Za više informacija posetite www.renishaw.com/gauging

 

Ovlašceni distributer za proizvode Renishaw u Sloveniji, Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Srbiji, Crnoj Gori i Makedoniji:

RLS d.o.o., Poslovna cona Žeje pri Komendi, Pod vrbami 2, SI-1218 Komenda, SlovenijaT +386 1 527 2100 F +386 1 527 2129 E mail@rls.si - www.rls.si

 

Izvor: Časopis Industrija

0 Komentara o ovom članku
Ostavi komentar

Ostavi komentar

Klijenti