Ekološka proizvodnja podova - novi zahtevi za drvenoprerađivačku industriju

Komentari: 0
Fotografija od: unsplash.com

Ekologija i održivost teme su koje definitivno obeležavaju vreme u kome živimo. Klimatske promene sve su izraženije i podsećaju svet da se akcije moraju preduzeti što pre. Sve industrije širom sveta, što pod pritiskom međunarodnih legislatura, što iz altruističkih pobuda, prilagođavaju svoju proizvodnju i produkte tako da budu više u skladu sa ekološkim principima.

Drvenoprerađivačka industrija je, iz očiglednih razloga, jedna od industrija pod najvećim pritiskom. Mnogi stručnjaci smatraju da je pošumljavanje planete i očuvanje postojećih šuma ključ u izbegavanju neizbežnih porasta temperatura na globalnom nivou i potencijalne ekološke katastrofe.

Drvenoprerađivačka industrija je jedna od najrazvijenijih na svetu i čini važan deo života savremenog čoveka. Vrlo je teško zamisliti svet koji bi funkcionisao u potpunosti bez drvenoprerađivačke industrije u ovom trenutku. Ipak, neke od grana ove industrije, kao što je proizvodnja podova, uspele su da nađu kompromis i učine svoju proizvodnju više ekološkom.

U nastavku teksta saznajte koja unapređenja i novosti su uvedene u proizvodnji podova moderne generacije i koji sve kriterijumi utiču na to da neke vrste podova nazovemo više ekološkim od drugih.

Šta donosi nova generacija laminata i kompozitnog parketa?

Nove generacije laminata i kompozitnog parketa stigle su i na naše prostore, i mogu se naći u ponudi renomiranih distributera. Ono što odlikuje kvalitetne obloge za podove koje se danas proizvode, jeste veća okrenutost održivim načinima izrade. S obzirom na to da su ekološka rešenja postala primarna vrednost u gotovo svim granama industrije, ne treba da čudi što je i proizvodnja podova savremene generacije donosi upotrebu obnovljivih izvora energije.

Reciklaža kao jedan od osnovnih ekoloških mera u proizvodnji podova

Moderne drvnoprerađivačke kompanije, koriste takozvanu kaskadnu strategiju, odnosno krug trupaca (engl. Timber circle). Proizvodi su izrađeni od novog drveta, a potrebna energija se dobija iz već postojećeg, recikliranog drveta. Nakon što drvo prođe sve cikluse u kojima se može iznova upotrebiti, na kraju se koristi umesto fosilnog goriva.

Moderne kompanije poseduju fabrike čija je emisija ugljen-dioksida po jedinici proizovdnje smanjena čak i do deset puta, što je između ostalog deo i globalnog plana za unapređenje globalne infrastrukture u drvenoprerađivačkoj industriji.

Brendovi koji ulažu u ekološki razvoj i održivost svoje proizvodnje, naravno, posebnu pažnju posvećuju i reciklaži svojih proizvoda. Ovakvi proizvođači zajedno sa svojim partnerima, kupcima i dobavljačima, praktikuju sakupljanje starog nameštaja i drugih predmeta od drveta, koji se nakon reciklaže mogu koristiti za izradu podova, te se postojeća sirovina koristi višestruko.

Šta sve utiče na to da neki pod bude nazvan ekološki prihvatljivim?

Ekološki osvešćena proizovdnja, briga o reciklaži i smanjenju ekološkog otiska i emisije ugljen-dioksida su nesumnjivo najbitniji koraci do zdravije i prijatnije životne sredine. Ipak, neke naizgled ne tako važne karakteristike podova za životnu sredinu, mogu na duže staze imati izuzetno povoljan uticaj na nju.

Prvo i osnovno jeste svakako kvalitet podova - onda kada je pod kvalitetne izrade, postoji garancija dugotrajnosti. Jedno od osnovnih načela načina života u skladu sa ekološkim principima jeste iskoristiti određeni predmet sve dok služi svojoj svrsi.

Kvalitetni i dugotrajni podovi služiće dugo, zbog čega neće biti potrebno da se još resursa ulaže u ponovno kreiranje novih podnih obloga.

Upravo podovi savremenih generacija imaju garanciju od čak 35 godina, a takođe i niz karakteristika koje garantuju dugotrajnost - poput otpornosti na vodu i toplotu. Podovi savremenih generacija takođe su i dobri provodnici statičkog elektriciteta.

Pogodni su za podno grejanje, zbog čega imaju i veliki uticaj na smanjenje utrošene električne energije jednog domaćinstva prilikom zagrevanja prostora.

Sve ovo su mali koraci od kojih treba da počne svako pojedinačno domaćinstvo, ali kumulativno predstavlja veliki korak ka očuvanju životne sredine. Imajući u vidu sve prethodno navedeno, možemo zaključiti da se drvenoprerađivačka industrija, makar kada je u pitanju proizvodnja podova, vrlo vešto snašla u novim izazovima poslovanja i zahtevima kupaca.

Ukoliko ste u potrazi za kvalitetnim drvenim podom, a pritom vam je pitanje ekologije i očuvanje životne sredine važno, toplo vam preporučujemo da se bliže upoznate sa podovima nove generacije - podovi više nisu samo stabilni oslonac doma, već i celog ekosistema.

0 Komentara o ovom članku
Ostavi komentar

Ostavi komentar

Klijenti