Efikasno prerađivanje otpadnih voda važno za razvoj zelene ekonomije u Srbiji

Komentari: 0
Fotografija od: PKS

Iskustvo Izraela u efikasnom upravljanju, tretmanu i preradi otpadnih voda, dragoceno je za Srbiju, koju na putu evropskih integracija očekuje ogroman ivesticioni ciklus u sektoru zaštite životne sredine.

Očekuje se da će investicije u tretman otpadnih voda u narednih 20 godina dostići 20 milijardi evra, istakao je Mihailo Vesović, direktor Sektora za internacionalizaciju Privredne komore Srbije.

On je na Poslovnom forumu Srbije i Izraela posvećenom efikasnom upravljanju i tretmanu otpadnih i pijaćih voda koji su organizovale Ambasada Izraela i Privredna komore Srbije, naveo da od Izraela, kao zemlje koja prerađuje i reciklira 90 odsto vode, naše kompanije mogu mnogo da nauče u ovoj oblasti.

Srbija danas tretira samo devet odsto otpadnih voda, od toga samo tri odsto na ekološki prihvatljiv način, ukazano je na skupu..

Tretman otpadnih voda samo u gradskim i opštinskim kolektorima za prečišćavanje otpadnih voda danas nije više dovoljan, nego je potrebno da kompanije prethodno tretiraju industrijske otpadne vode.

"Automatizacija tog procesa je na visokom nivou i zahteva nova znanja i nove tehnologije, ali potrebno je i da se proširi znanje samih kompanija šta je to što je opasno u njihovim otpadnim vodama, na koji način to može da se tretira i najbrže, najefikasnije i najjeftinije da se rešava", kaže Vesović.

Očekujemo veliki priliv i podršku sredstava iz međunarodnih finansijskih institucija, iz EU kroz pretpristupne fondove i svega onog što je opredeljeno za 'zelenu agendu' za Zapadni Balkan", rekao je Vesović.

Ambasador Izraela Jahel Vilan ukazao je na iskustva te države u prečišćavanju voda, i naglasio da globalne klimatske promene podstiču da se bavimo rastućim izazovima zaštite životne sredine, a da je najveći izazov voda. Kaže da gotovo milijardu ljudi nema pristup čistoj vodi, a da je prognoza da će ovaj broj naglo rasti u narednim decenijama.

"Izrael se od svog osnivanja sve više oslanjao na morsku vodu i sagradio je prvo postrojenje za desalinizaciju u Eilatu 1970. Danas 70 odsto izraelske pijaće vode teče iz velikih obalnih postrojenja za desalinizaciju", kaže ambasador Izraela.

.Naveo je da obezbeđivanje čiste vode za Izrael nije samo ekološko pitanje, već i više od toga, jer doprinosi miru i stabilnosti na Bliskom Istoku.

"Imali smo skoro ratove u vezi vode i sada smo zaista ponosni na to što je obezbeđivanje vode sastavni deo mirovnog ugovora", naglasio je Vilan i dodao da se u Izraelu skoro 90 odsto otpadnih voda reciklira kroz postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda koje se zatim prečišćavaju i preusmeravaju u navodnjavanje.

Naglasio je da Izrael ima vodeće tehnologije i veliko iskustvo i veštine upravljanja projektima u toj oblasti.

Na forumu, kome je prisustvovao i direktor Agencije za zaštitu životne sredine Filip Radović, predstavnici Svetske banke i EBRD-a predstavili su mogućnosti finansiranja postrojenja za preradu otpadnih voda u Srbiji.

Privredna komora Srbije i Ambasada Izraela u narednom periodu će pružati punu podršku kompanijama u ovom sektoru, a jedna od aktivnosti biće i otvaranje kancelarije PKS u Izraelu sa ciljem jačanja trgovinske saradnje i povezivanja privrednika dve zemlje, najavljeno je skupu.

Izvor: PKS

0 Komentara o ovom članku
Ostavi komentar

Ostavi komentar

Klijenti