Domaćinstva u Beču – proizvođači struje

Komentari: 0
Fotografija od: © Wien Energie/Demner, Merlicek und Bergmann

Preduzeće za energetsko snabdevanje grada Beča „WienEnergie“ proširilo je svoj poslovni model, pa potrošačima nudi novu uslugu: mogućnost da sami proizvode, čuvaju i pametno koriste struju uz pomoć uređaja „HausMaster“.

“Trend u energetskoj privredi ide u pravcu decentralizovane proizvodnje, obnovljivih izvora energije i digitalizacije, a mi koristimo raspoložive mogućnosti da ponudimo nove proizvode i usluge”, izjavio je Mihael Štrebl, predsednik upravnog odbora preduzeća „WienEnergie“.

Osnovna ponuda uređaja predviđena je za jednu porodičnu kuću. Ovaj proizvod obuhvata solarni fotonaponski sistem, bateriju, električni grejač, stanicu za punjenje i meteorološku stanicu. Sve ove komponente povezane su pomoću softvera koji mogu da koriste različiti uređaji: kompjuter, tablet, pametan telefon.

„HausMaster“ omogućava potrošaču da sam proizvodi struju pomoću fotonaponskih solarnih ćelija koje sunčevu svetlost pretvaraju u električnu energiju. Ona može da se koristi odmah ili da se čuva pomoću baterije i koristi kasnije po potrebi. U ponudi postoje dva tipa baterije. „BMZ energystoragesystem“ je većeg kapaciteta i može poslužiti i kao podrška za domaćinstvo, ukoliko dođe do nestanka struje. Baterija „Varta 3/6/9“ je manjeg kapaciteta, zauzima manje mesta, ali svakako se može koristiti za smanjenje potrošnje električne energije.

Komponenta uređaja koja koristi električnu energiju za dobijanje toplotne energije jeste električni grejač. On koristi električnu energiju za zagrevanje vode za kućnu upotrebu ili vode za grejanje. Jačina električnog grejača iznosi do 3kW. Stanica za punjenje električnog automobila može napuniti bateriju automobila sa snagom do 22kW.

Meteorološka stanica daje aktuelne informacije o globalnom zračenju, temperaturi, vetru i kišnim uslovima. Klijent može da prati svoju potrošnju i na taj način kontroliše troškove. Solarni fotonaponski sistem raspolaže prosečnom snagom od 5 kWp (kilovat-pik), što je optimalno za jednu porodičnu kuću, a postoji mogućnost instaliranja uređaja snage 10 kWp.

Kasnije će ponuda ovog proizvoda biti proširena i prilagođena za korišćenje u stanovima, jer cilj jeste izrada pametnog sveobuhvatnog rešenja za grad i selo. Osnovne prednosti uređaja jesu optimalna energetska potrošnja, smanjenje troškova struje, povećanje nezavisnosti domaćinstva u energetskom smislu, kao i lični doprinos u prelazu sa fosilne i nuklearne energije na korišćenje obnovljivih izvora energije.

0 Komentara o ovom članku
Ostavi komentar

Ostavi komentar

Klijenti