Diskusije o digitalnim politikama na IGF Srbija u Domu omladine

Komentari: 0

Predstavnici Foruma o upravljanju internetom Ujedinjenih nacija, Evropskog parlamenta, srpskih ministarstava, regionalnih inicijativa, globalnih tehničkih organizacija, domaćeg nevladinog sektora, privrede, kao i akademske zajednice učestvovaće u diskusijama tokom predstojećeg IGF Srbija (Srpski forum o upravljanju internetom).

Događaj se održava u četvrtak, 26. maja od 10 časova u Domu omladine Beograda i onlajn, a svi zainteresovani mogu da prate prenos na Jutjubu putem sledećeg linka.

Aktuelni globalni, evropski, regionalni i nacionalni politički procesi koji oblikuju naš digitalni svet tema su prve plenarne sesije.

Šta se dešava u okviru UN, šta nam donose novi propisi Evropske unije, kako stoje stvari u našem regionu, šta je urađeno do sada u Srbiji, a šta nas čeka u narednom periodu, da li i kako možemo da utičemo na ishode ovih procesa.

To su pitanja na koja će odgovarati Chengetai Masango, koji se nalazi na čelu Sekretarijata Foruma o upravljanju internetom Ujedinjenih nacija, Milan Dobrijević, državni sekretar Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija, Tanja Miščević, zamenica generalnog sekretara u Regional Cooperation Council-u i Gwendoline Delbos-Corfield, članica Evropskog parlamenta.

Tokom narednih sesija razgovaraće se o četiri važne teme – odnosu medija, ljudskih prava i digitalne pismenosti u post-digitalnom dobu, poslovanju IT preduzetnika u turbulentnim vremenima, biće reči o novoj i smeloj temi koja razmatra ekonomsku vrednost onlajn podataka i pita o načinima kako da se sačuvaju istovremeno i podaci pojedinaca i javni interes.

Tema koja ne gubi na značaju je tema odnosa sajber-bezbednost i uticaja ljudskog faktora kojoj je posvećen jedan panel.

Veliki kineski ‘firewall’, američka ‘čista mreža’, ruski nacionalni internet, evropski ‘data cloud’… Sve više država teži nekoj vrsti digitalnog suvereniteta.

Šta, međutim, taj koncept uopšte znači i koliko je održiv? Da li države zaista mogu ostvariti da se svi podaci njihovih građana i entiteta skladište u lokalu? Koliko je moguće biti nezavistan od globalnog lanca nabavke IT servisa i komponenti?

Pitanje digitalnog suvereniteta razmatra završna plenarna sesija, a razgovor sa predstavnicima Digital Institute for Sovereignty iz Francuske, Tehničkog univerziteta u Berlinu, ICANN-a i ISOC-a moderira Vladimir Radunović, Diplo fondacija.

IGF Srbija prepoznat je od strane Foruma o upravljanju internetom Ujedinjenih nacija kao nacionalni forum čiji je cilj da bude otvoren, inkluzivan, javan i konstruktivan proces koji pomaže da se oblikuju nacionalne digitalne politike.

Realizaciju ovogodišnje konferencije omogućili su Fondacija „Registar nacionalnog internet domena Srbije“ (RNIDS), Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija, Diplo fondacija, Internet društvo Srbije i kompanija Gransi uz podršku Share fondacije, Kancelarije poverenika za zaštitu ravnopravnosti, ICANN-a (Internet korporacija za dodeljene nazive i brojeve), RIPE-a (Koordinacioni centar Foruma evropskih IP mreža), Fondacije za otvoreno društvo i kompanije Donuts Inc.

Program konferencije dostupan je na adresi igf.rs.

 

0 Komentara o ovom članku
Ostavi komentar

Ostavi komentar

Klijenti