Digitalni nomadi šansa za razvoj niškog turizma

Komentari: 0
Fotografija od: pixabay.com

Na području Niša za sada su registrovana samo četiri seoska domaćinstva koja su zanimljiva pre svega tzv. digitalnim nomadima odnosno turistima koji neko vreme borave u Srbiji, a rade onlajn.

Srbija se već duže vreme svrstava među prve četiri zemlje u Evropi i među dvadeset u svetu po privlačnosti za zaposlene u IT industriji koji uz računar mogu da rade iz bilo kog mesta.

Zbog toga Turistička organizacija Niš intenzivno radi na razvoju ruralnog turizma, kaže direktorka TON-a Dragana Božić.

Srbija je već duže među prve četiri zemlje u Evropi i dvadeseta destinacija u svetu po privlačnosti za digitalne nomade – zaposlene u IT industriji koji odluče da posao spakuju u kofer i rade u bilo kojoj zemlji.

Srpska seoska domaćinstva su često njihov izbor, ali za sada u Nišu ne postoji dovoljan broj resgitrovanih smeštaja takvog tipa. Zbog toga se radi na edukaciji vlasnika etno domaćinstava u okolini Niša.

- Ideja je da razvijemo jug Srbije i da edukujemo lokalno stanovništvo da je turizam ozbiljan biznis - kaže savetnik u turizmu Branko Krasojević.

U Srbiji preko portala E turista postoji 860 registrovanih sesokih domaćinstava, a šansu za turizam vidi i selo Sićevo, kaže direktorka Turističke organizacije Dragana Božić.

- Pre dve godine Udruženje Sićevo je pokrenulo inicijativu da oživi selo preko Dana sićevačke berbe kada je bio veliki broj posetilaca.

Digitalni nomadi žele da borave u ruralnim područjima, da tamo rade iako mogu da plate skupe hotele. Žele da uživaju u prirodi, voze biciklu i uživaju u domaćim specijalitetima - kaže direktorka TON-a.

Digitalni nomadi u Srbiju najčešće dolaze između aprila i oktobra.

Zadržavaju se u proseku dva i po meseca i troše znatno više od klasičnih turista.

Osim Srbije koju biraju zbog stabilne internet konekcije, bezbednog okruženja i niskih troškova života, IT-ijevci se često odlučuju i za Portugaliju, Španiju i Poljsku.

Izvor: eKapija

0 Komentara o ovom članku
Ostavi komentar

Ostavi komentar

Klijenti