Digitalna transformacija po meri malih i srednje velikih proizvodnih preduzeća!

Komentari: 0

Slovenački industrijski koncern Kolektor jedan je od vodećih globalnih dobavljača komponenata i sistema za automobilsku industriju. Na putu sopstvene automatizacije i digitalizacije afirmisao se i kao vodeći sistemski integrator i razvojni partner koji svojim rešenjima za Industriju 4.0 malim i srednje velikim proizvodnim preduzećima obezbeđuje brzu i učinkovitu transformaciju u pametne fabrike budućnosti.

Preduzeća koja su svoju digitalnu transformaciju poverila Kolektoru, efikasnost proizvodnje povećala su za više od 10%, organizacione zastoje smanjila do 25%, i takođe do deset puta smanjila radno vreme na montažnim linijama.

Kolektor je multinacionalna kompanija sa sedištem u Sloveniji, koja već dobrih 60 godina deluje kao vodeći globalni dobavljač u nišama komponenti i sistema za automobilsku industriju. Sa više od 5.000 zaposlenih i 35 preduzeća u Evropi, SAD-u i Aziji, Kolektor uspešno deluje i u oblasti elektroenergetike, građevinarstva, vodnih tehnologija i automatizacije, kao i elektroinženjeringa.

Sa više od 10.000 uspešno odrađenih projekata širom sveta u oblasti napredne industrijske robotike, automatizacije, mašinskog vida, sistemske integracije i veštačke inteligencije, Kolektorova poslovna jedinica Kolektor Digital se u poslednjih pet godina afirmisala kao jedan od vodećih regionalnih razvojnih partnera i sistemskih integratora za pametne fabrike.

Kao dobar poznavalac potreba, specifičnosti i izazova malih i srednje velikih proizvodnih preduzeća, Kolektor Digital svojim naručiocima brzo i efikasno pomaže na putu digitalne transformacije. Kao dugoročan i pouzdan partner prati ih na putu znatnog poboljšanja dodate vrednosti, konkurentnosti i fleksibilnosti, a istovremeno im obezbeđuje brojne nove prilike za razvoj inovativnih poslovnih modela ili proizvoda.

Zbog toga što se manja proizvodna preduzeća na tržištu suočavaju sa netransparentnom ponudom različitih rešenja i konsultantskih pristupa za Industriju 4.0, Kolektor Digital je razvio jedinstveni metod konsultovanja za ocenjivanje digitalne zrelosti preduzeća i pripremu digitalne strategija. On preduzećima omogućava uvođenje modularnih, stručnih i troškovno optimizovanih rešenja, koja su usklađena sa zatečenim stanjem i stvarnim stepenom digitalne zrelosti preduzeća.

Rešenja za pametne fabrike koje razvija i implementira Kolektor Digital zasnivaju se na najsavremenijim tehnologijama veštačke inteligencije, napredne industrijske robotike, mašinskog vida i ostalih vizuelnih tehnologija, simulacionim tehnologija sa izradom digitalnih blizanaca i industrijskih platformi "plug and play" IoT.

Pokrivaju čitav spektar zahteva – od osnovne kibernetičke bezbednosti i sveobuhvatnog konsultovanja za digitalnu transformaciju do osnovna četiri sloja koji pokrivaju (1) infrastrukturu IoT/OT/IT za dohvatanje i prikupljanje podataka, (2) mreže za prenos podataka, (3) platformu za skladištenje podataka i (4) rešenja za analitiku, predviđanje i optimizaciju proizvodnih procesa.

Brzi pregled nekih rešenja, odnosno sastavnih delova pametne fabrike po metodologiji Kolektor Digital pokazuje sledeće prednosti za korisnike:

• Na nivou infrastrukture IoT/OT/IT prvenstveno se radi o sistemskoj integraciji (senzori, ožičenje) i različitim rešenjima u oblasti robotizacije i automatizacije radnih mesta ili procesa koji naručiocima obezbeđuju osnov za Industriju 4.0 i obezbeđivanje najvišeg kvaliteta proizvoda proizvodnje "zero defect".

• Sinapro.IIoT je industrijska platforma IoT u oblaku i sistem za upravljanje proizvodnjom (MES), koji svojim modularnim dizajnom omogućava potpuno izvođenje svih funkcija pametne fabrike: automatsko prikupljanje podataka u realnom vremenu, centralizaciju, kontrolu svih poslovnih informacija, i potpunu sledljivost proizvoda i radnih naloga.

• Qlector Leap je platforma visokih performansi koja prati, optimizuje i u potpunosti usmerava proizvodne i poslovne procese pomoću naprednih algoritama veštačke inteligencije. Proizvođačima pouzdano pomaže u smanjivanju zaliha i otklanjaju kašnjenja i organizacionih zastoja, a konačni je rezultat poboljšana ukupna efikasnost proizvodnje (OEE) za više od 10%.

• REWO je platforma za digitalizaciju znanja i pripremu vizuelnih radnih uputstava kojima se znanje među zaposlenima, u poređenju sa tradicionalnim metodama dokumentarisanja prenosi 12 puta brže. REWO efikasno, i za korisnike lako rešava sve probleme koje imaju preduzeća u očuvanju i prenošenju znanja, kada se iskusni, duže zaposleni penzionišu, kada se zaposleni suočavaju sa povećanom kompleksnošću posla i kada preduzeće manjak kadra rešava zapošljavanjem radne snage iz drugih zemalja.

• AVaaS oz. Automated Vision as a Service je usluga zakupa programske opreme koja na osnovu mašinskog vida i ostalih najsavremenijih vizuelnih tehnologija preduzećima omogućava automatsku ekstrakciju informacija iz slikovnih podataka za različite svrhe kao što su kontrola opreme i procesa, praćenje kretanja ljudi i tok materijala.

• KoCo (Kolektor Colaborative) koja će u završnoj fazi razvoja tržištu da obezbedi kadrovsku agenciju za najam robota, trenutno nudi mogućnost implementacije kolaborativnog robotskog radnika koji je sposoban detaljno da upozna svoje okruženje, manipuliše proizvodima ili ležištima, aktiviše različite mašine na svom radnom mestu, menja alate i mobilno prelazi među pojedinim radnim mestima ili stanicama.

Kod klijenata koji su svoju automatizaciju i digitalnu transformaciju poverili Kolektoru, rezultati se pokažu u drastičnom poboljšanju ključnih pokazatelja uspešnosti, kao što su:

 podizanje efikasnosti proizvodnje za više od 10%,

 smanjenje organizacionih zastoja do 25%,

 do 10 puta kraća proizvodna vremena na montažnim linijama,

 ušteda vremena koordinatorima i planerima proizvodnje za najmanje jedan dan nedeljno (do 20%),

 optimizacija slabih komada i smanjenje škarta do 25%,

 smanjenje troškova vezanih za ostvarivanje garancija na proizvode do 20%,

 podizanje iskorišćenosti dugotrajne materijalne imovine do 5%,

 do 50% brže učenje i uvođenje novo zaposlenih (takođe i radnika iz inostranstva),

 smanjenje troškova zaposlenih (robotizacije radnih mesta) do 30%.

Postizanje navedenih rezultata u preduzećima veoma je zavisno od tehnološke zrelosti, vitkih (lean) procesa i strateške podrške rukovodstva. U svakom slučaju se preduzeća, koja su sa Kolektorom krenula na put digitalne transformacije, trenutno u veoma turbulentnim vremenima daleko brže prilagođavaju svim potrebnim promenama.

U naručioce Kolektor Digital spadaju kompanije kao što su Bosch, Continental, Stihl, Goodyear, Danfoss, Henkel, Odelo, Hella, Novartis, British Telekom i brojni drugi, koji se upravo zbog uspešne digitalizacije svog poslovanja u nesigurnim ekonomskim prilikama najčešće iskazuju kao primeri dobrih praksi na koje se ugledaju i drugi.

Za besplatan savet i prezentaciju Kolektor Digital rešenja za pametne fabrike, pišite nam na salesdigital@kolektor.com.

0 Komentara o ovom članku
Ostavi komentar

Ostavi komentar

Klijenti