Digitalizacija usluga prioritet komora Zapadnog Balkana

Komentari: 0
Fotografija od: PKS

Snažnija promocija digitalnih servisa, unapređenje digitalnih veština i pomoć kompanijama u procesu digitalne transformacije poslovanja su prioriteti privrednih komora Zapadnog Balkana, saglasni su učesnici Digitalne akademije, koja se održava na Brezovici u organizaciji Komorskog investicionog foruma Zapadnog Balkana (KIF ZB6).

Tatjana Šterjova Duškovska, generalni sekretar KIF ZB6 istakla je da privredne komore moraju da prate promene na tržištu i razvijaju usluge i servise koji će doprineti konkuretnosti i boljoj saradnji kompanija u regionu, imajući u vidu evropsku perspektivnu regiona Zapadnog Balkana.

„Važno je da komore budu podrška kompanijama u razvoju i korišćenju digitalnih alata“, rekla je Duškovska i dodala da je trodnevna akademija, uz učešće eksperata iz regiona prilika za predstavljanje najboljih digitalnih servisa za kompanije, njihovo funkcionisanje, ali i mogućnost primene u drugim komorama.

Rukovodilac Odseka za digitalnu transformaciju u Evropskoj komisiji, Malgorcata Nikovska kaže da je fokus digitalne transformacije u EU na umrežavanju, razvoju poslovne infrastrukture i veština korišćenja digitalnih servisa kao i na finansijskoj podršci kompanijama u digitalizaciji poslovanja.

“Samo 60 odsto kompanija u EU je digitalno pismeno, a naš cilj je da u narednih deset godina većina kompanija u potpunosti koristi digitalne servise. Zato razvijamo digitalne habove gde ljudi mogu da dobiju direktnu pomoć u ovom procesu“, rekla je Nikovska.

Lina Konstantinopolu, direktor za razvoj politika Evrokomore (Eurochambres) rekla je da kompanije u EU i regionu Zapadnog Balkana sve više investiraju u razvoj digitalnih alata, ali i da se suočavaju sa nedostatkom finansijske podrške u ovoj oblasti. „ Važno je da pružimo podršku razvoju servisa koji bi ubrzali formiranje jedinstvenog regionalnog tržišta i lakši protok roba, kapitala, usluga i ljudi“, istakla je Konstantinopolu.

Zdravko Ilić, ekspert za razvoj usluga u CEFTA sekretarijatu rekao je da digitalizacija doprinosi bržem protoku informacija, kao i uštedi troškova poslovanja. CEFTA pruža podršku kompanijama kroz pojednostavljenje trgovinskih procedura, ali i razvoj servisa koji omogućavaju brzu razmenu iformacija između kompanije ali i carina, dodaje Ilić.

„Digitalna akademija“ organizovana je od 20. do 23. septembra uz podršku Evropske komisije i Evrokomore, a okupila je više od četrdeset predstavnika komora regiona i eksperata za razvoj digitalnih servisa iz Italije, Mađarske, Austrije i Hrvatske.

Centar za digitalnu transformaciju Privredne komore Srbije predstavio je projekat koji je realizovan u saradnji sa Nemačkom organizacijom za međunarodnu saradnju (GIZ) i Austrijskom privrednom komorom (WKO).

"Tokom tri godine trajanja projekta obučeno je i sertifikovano (ISO 17024 standard) 68 konsultanta iz oblasti poslovnih modela i procesa, e-trgovine i društvenih medija, kao i IT bezbednosti i GDPR-a, veštačke inteligencije kao i 6 obučenih i sertifikovanih CDT trenera za buduće generacije sertifikovanih konsultanata. Naš plan je da imamo oko 100 sertifikovanih konsultanata u naredne dve godine kako bismo dosegli 1000 kompanija koje će proći kroz proces konsaltinga CDT- a u okviru Programa podrške digitalnoj transformaciji za MMSP", rekla je Tijana Kolaković iz CDT-a.

 

Izvor: PKS0 Komentara o ovom članku
Ostavi komentar

Ostavi komentar

Klijenti