Deveta RSNOG konferencija 9. novembra u Beogradu

Komentari: 0

Godišnja konferencija Grupe mrežnih operatora Srbije – RSNOG biće održana 9. novembra 2023. godine u Muzeju nauke i tehnike u Beogradu. Konferencija će okupiti domaće i inostrane stručnjake koji će ponuditi svoja iskustva, razmišljanja i predloge kako da internet bude brži, pouzdaniji i bezbedniji.

Uvodno predavanje o upotrebi DNS sistema za podizanje nivoa bezbednosti mreža operatora održaće Andronikos Kirjaku iz kompanije Whalebone, nakon čega će biti reči o najčešćim problemima koji se javljaju u mrežama srpskih internet operatora iz perspektive SOX-a, kao najveće domaće tačke razmene internet saobraćaja.

Posle diskusije o konceptu i potrebi pokretanja nacionalnog DNS resolvera, koju će voditi Registar nacionalnog internet domena Srbije – RNIDS, predstavnik organizacije RIPE NCC predstaviće novu verziju mreže Atlas sondi za merenje globalnog internet saobraćaja.
Prepodnevni blok biće okončan sesijom tokom koje će posetioci moći da čuju interesantne priče o prilagođavanju mreža domaćih operatora velikim količinama saobraćaja, koje nastaju usled prenosa sportskih i drugih događaja uživo.

U nastavku programa biće održan okrugli sto operatora tokom koga će predstavnici Telekoma Srbija, Yettel-a i A1 govoriti o tome kako vode računa o životnoj sredini, zaposlenima i široj zajednici.

Održivo poslovanje kompanija u skladu sa ESG (Environmental, Social, Governance) principima postaje sve značajnije, a učesnici okruglog stola će obrazložiti na koji način sprovođenje ovih principa utiče na planiranje mreže, upravljanje saobraćajem, potrošnju energije, odnose sa dobavljačima i investitorima.

Predstavljanje konkretnih zelenih inicijativa domaćih operatora započeće predstavnica A1 prezentacijom projekata postavljanja solarnih panela za napajanje baznih stanica, a nastaviće se izlaganjem direktora Zelendata centra, koji će govoriti o iskustvima trogodišnje primene “immersion cooling” sistema za hlađenje opreme.

Program konferencije zaključiće Vadim Volovik iz kompanije Yandex govoreći o tome kako se primenjuje automatizacija u mreži ove velike cloud kompanije.

Na kraju konferencije biće održan tradicionalni nagradni RSNOG kviz o poznavanju internet umrežavanja, informacione bezbednosti i cyber kulture. Ove godine sponzor kviza je Pulsec, vodeća domaća kompanija u oblasti cyber bezbednosti.

Devetu RSNOG konferenciju organizuje Grupa mrežnih operatora Srbije (RSNOG – RS Network Operators' Group) pod pokroviteljstvom Registra nacionalnog internet domena Srbije i Serbian Open Exchange – SOX, a uz podršku Team Cymru, RIPE NCC, FlexOptic, Pulsec, Zelendata centra i Orion Telekoma.

Registracija za prisustvo na konferenciji je otvorena.

Konferencija je besplatna zahvaljujući pokroviteljima i sponzorima, ali je registracija posetilaca obavezna zbog ograničenog broja mesta.

Program konferencije će moći da se prati i onlajn na sajtu rsnog.rs.

0 Komentara o ovom članku
Ostavi komentar

Ostavi komentar

Klijenti