Da li ste znali da se u Beču većina otpada ne spaljuje?

Komentari: 0
Fotografija od: Copyright: Christian Houdek / PID

Treba znati da se većina otpada ne spaljuje. Samo mali deo otpad, koji se ne reciklira, koristi se za dobijanje daljinskog grejanja i ekološke struje u spalionicama otpada.

Bečlije godišnje sakupe 350.000 tona stakla, metala, plastičnih boca i biološkog otpada, što je skoro 40% ukupnog otpada. Plastične boce služe kao sirovina za proizvodnju novih boca ili drugih plastičnih posuda. Na taj način Beč uštedi 12.700 tona nafte godišnje.

Iako je papir delimično prirodnog porekla, dodatak aditiva i štamparskih boja ga ne čini biološkim otpadom. Recikliran stari papir koristi se za proizvodnju kartona, pakpapira i novinskog papira. Bečlije sakupe 120.000 tona starog papira godišnje, a za proizvodnju recikliranog papira upotrebi se 95% manje vode i 60% manje energije nego za proizvodnju novog belog papira.

U Beču se takođe sakupi 15.000 tona metala godišnje, što je dovoljno za proizvodnju 1,6 miliona bicikala. Troškovi energije u proizvodnji konzervi su disproporcionalno visoki, dok je za topljenje starog aluminijuma potrebno svega 5% te energije.

U cilju zaštite životne sredine i informisanja građana o odvajanju i odlaganju otpada u Beču se od 23. do 24. septembra 2017. godine održava „Mistfest“.

Kao i prethodne godine za građane će biti organizovan program, moći će da posete Tehnički centar Gradske čistoćei sednu u službeni helikopter koji su mehaničari u obuci uzeli sa otpada, popravili i vratili u upotrebno stanje

 

Izvor: 

0 Komentara o ovom članku
Ostavi komentar

Ostavi komentar

Klijenti