CHATGPT - ŠTA NAJNOVIJI ČETBOT ZASNOVAN NA AI TEHNOLOGIJI MOŽE DA PONUDI KORISNICIMA

Komentari: 0
Fotografija od: pixabay.com

Reč je o verziji čiji je tvorac OpenAI (San Francisko), kompanija i istraživačka laboratorija za veštačku inteligenciju. Za vrlo kratko vreme, od svog pojavljivanja u novembru 2022. godine, ChatGPT postao je svetski popularan digitalni alat.

Za sada, naravno, još uvek daleko od savršenog, ali mnoga predviđanja su da je pred njim svetla budućnost.

Uzimajući u obzir činjenicu da je svega jednu nedelju nakon lansiranja probio brojku od milion korisnika i da su iskustva korisnika veoma pozitivna, može se reći da ChatGPT predstavlja novu perspektivu i još jednu prekretnicu digitalne ere u razvoju modernih tehnologija ili marketi nški dobro odrađen posao.

Zbog procenta uspešnosti u generisanju prirodnih jezika, u mnogim stručnim tekstovima ChatGPT se u ovom trenutku, smatra jednim od najnaprednijih softvera za automatsko generisanje tekstova. I ne samo u ovoj oblasti , već i kada su u pitanju različiti vidovi veštačke inteligencije.

Ipak, kao i kod svih njegovih prethodnika postoje izvesni loši odgovori kada je u pitanju generisanje teksta. I sama laboratorija OpenAI se ogradila i dala preporuku da se sve informacije, pre nego što se iskoriste u daljoj reprodukciji, obavezno provere iz drugih izvora. Njihovi stručnjaci napominju da je sofver još uvek u razvoju i da se neprestano radi na unapređenjima.

U svakom slučaju, ogroman broj korisnika ChatGPT-ja postavlja pitanje šta je to ChatGPT, šta nam nudi i koje su njegove osnovne prednosti i mane.

ŠTA JE CHATGPT?

Ukratko, ChatGPT je aplikativni softver koji se koristi za automatsko generisanje teksta. Ovaj model se bazira na GPT-3 arhitekturi (Generative Pre-treined Transformer 3) koja se koristi za različite namene procesiranja prirodnog jezika, počev od automatskog generisanja teksta, preko prevođenja, pa sve do davanja odgovora na postavljena pitanja.

GPT-3 model je “treniran” na ogromnom uzorku tekstualnih podataka sa interneta, što ga čini sposobnim da generiše različite tipove tekstova u skladu sa datim upitom, zadatkom ili kontekstom.

Ovu “treniranu” arhitekturu su softver inženjeri doradili i kreirali ChatGPT, koji je specijalizovan za dijalog. Dijalog se bazira na OPJ tehnologijama (obrada prirodnih jezika), kao što je razumevanje konteksta, semantike i generativne veštačke inteligencije. To ga čini sposobnim da generiše odgovore na postavljena pitanja ili da nastavi dijalog u skladu sa datim kontekstom.

Botove ovog ti pa treba razlikovati od običnih pomoćnika (asistenata) koje već duže vreme pronalazimo na platf ormama za e-trgovinu a koji koriste jako malu bazu podataka. Ako koristite neki od njih, često ćete se susresti sa odgovorima koji baš i nemaju smisla, pogotovo ako upit ne postavite na odgovarajućem jeziku. Kod ChatGPT-ja ovo nije slučaj.

Pitanje ili zadatak za GPT možete postaviti i na srpskom jeziku, pa čak i ćiriličnim pismom.

Ovaj model aplikati vnog soft vera može se koristi ti u različite svrhe: kao standardni četbot, virtuelni asistent, za automatizovano pisanje sadržaja, eseja, generisanje odgovora na imejlove ili poruke, pa čak i za pisanje kodova. Ipak, teško da ćete na Vaš upit dobiti neki jako složen kod u određenom programskom jeziku, bez greške.

Međutim, one jednostavnije (osnovne) - da. Ovo informaciju su odmah mnogi iskoristili da se javno zapitaju da li će u budućnosti biti potrebe za programerima nižeg ranga.

Sve češće se govori i o tome da bi ChatGPT mogao da služi za generisanje tekstova koji su opti mizovani za Google pretragu i da nam u budućnosti neće biti potrebni kopirajteri i SEO stručnjaci. Ipak, ovakve tvrdnje su daleko od istine.

Niti je ChatGPT kreiran za tako nešto, niti je u ovoj fazi razvoja sposoban to da uradi. Uostalom, njegova baza podataka seže do 2021. godine, dok je optimizacija sadržaja za Google “živa stvar”.

Ako se pitate šta je SEO i kako bi jedan optimizovan tekst trebalo da izgleda, imajte na umu da odgovor nije uopšte jednostavan.

Pogotovo za jednog četbota. Google često izbacuje nove parametre koji se direktno tiču optimizacije sadržaja, tako da ono što je danas dobra SEO praksa, možda za godinu ili dve više neće biti .

ChatGPT je postao viralni fenomen za izuzetno kratko vreme i već je u januaru imao preko 100 miliona korisnika. Odgovori koje su korisnici dobijali od jednog softvera su zapanjujući.

Nikada ranije se nije dogodilo da neki četbot može da da odgovor koji je toliko nalik na ljudski. Naravno, to odmah nameće pitanje da li bi u stvari on mogao da zameni Google. Odgovor mnogih je jednostavno NE.

Bar za sada, iako je očigledno da je pred ChatGPT-jem lepa budućnost, bar za sada tako deluje.

U prilog ovoj tvrdnji stoji nekoliko činjenica. Pre svega, ChatGPT za sada uči iz baze podataka koja seže samo do 2021. godine. Dakle, ako postavite upit za događaj nakon toga nećete dobiti zadovoljavajući odgovor.

Takođe, ChatGPT će vam dati uverljiv i gramatički ispravan odgovor (bar kada je u pitanju engleski jezik), ali je veliko pitanje koliko je on zapravo tačan.

Softver koristi izvore sa interneta koji mogu biti različitog kvaliteta. Neki od njih su prilično diskutabilni kada je u pitanju tačnost informacija.

Iako ćete na neka pitanja koja botu nisu poznata dobiti usmerenje da je odgovor bolje potražiti na određenim internet stranicama, on daje i odgovore koji mogu biti pogrešni. Uostalom, od takvih grešaka se ogradila i sama kompanija OpenAI i postavila upozorenje korisnicima na moguću opasnost od netačnih informacija.

Najzad, ChatGPT nije ni zamišljen kao pretraživač, već kao neverovatno inteligentan sagovornik.

KAKO SE KORISTI CHATGPT?

Kreiranje naloga je veoma jednostavno. To možete uraditi tako što ćete posetiti zvaničnu internet stranicu Open AI i zatim odabrati opciju “Try ChatGPT” u donjem levom uglu monitora. Možete da birate način na koji ćete otvoriti nalog, a najjednostavnija opcija je da to uradite preko vašeg Google naloga.

Kada kreirate nalog i pokrenete program pojaviće se ChatGPT interfejs.

U donjem delu ekrana nalazi se polje za upit u koje možete postaviti zadatak, odnosno započeti komunikaciju sa ChatGPT-jem, dok će se levo, u vertikalnoj koloni, prikazivati dijalozi koje ste prethodno vodili sa četbotom.

KOJE SU PREDNOSTI CHATGPT-A?

Davanje sasvim prihvatljivih odgovora na upite korisnika je jedna od ključnih karakteristi ka ChatGPT-a. Osim što ga možete koristiti kao virtuelnog asistenta odnosno klasičnog četbota, sa njim možete ostvariti i zanimljive i edukativne razgovore o najširem spektru tema (gotovo da ćete imati utisak da razgovarate sa čovekom).

Ovaj četbot zahvaljujući veštačkoj inteligenciji koju koristi ima i brojne druge prednosti .

U velikoj meri personalizuje odgovore. Odgovori su prilagođeni unosu koji je ostavio korisnik i dobijeni su iz izvora koji su u najvećem broju slučajeva relevantni. I iz same kompanije su naglasili da je baza podataka zasnovana na relevantnim tekstovima iz stručne literature i drugih proverenih izvora informacija.

Odgovori su u duhu dijaloga, poput komunikacije između ljudi.

ChatGPT je kreiran tako da na Vaše postavljeno pitanje ili zadatak odgovara ljudskim pristupom. Čak vam negativno može odgovoriti ako pitanje koje ste mu postavili nije primereno ili je uvredljivo za određenu grupu ljudi.

Dobijate odgovor u realnom vremenu. Na postavljeni upit ili zadatak, biće potrebno svega par sekundi ili nešto malo više kako biste dobili odgovor.

Dakle, nema potrebe da pretražujete više internet stranica da biste pronašli informaciju koja vas zanima, već ćete odgovor dobiti odmah. Naravno, dužina odgovora zavisi od Vašeg zahteva, odnosno upita.

Osetljiv je na promene u frazama unosa upita. Mala razlika u frazi koju unosite u polje upita može prilično promeniti odgovor koji ćete dobiti .

Drugim rečima, što preciznije definišete Vaš zahtev i pitanje, to ćete dobiti i precizniji odgovor Može da generiše eseje i pomogne u pisanju sastava ili kreiranja sadržaja za web sajtove. Na primer, ChatGPT može pomoći učenicima kojima je potreban esej o određenom liku iz nekog književnog dela ili slobodna tema.

Dovoljno je da korisnik bude što precizniji u svom zahtevu.

Jednostavan je za upotrebu i prilično efikasan. Dostupan je 24/7.

Trenutno je pokrenut pilot projekat ChatGPT Plus koji će se naplaćivati na mesečnom nivou, ali će nuditi izvesna poboljšanja u odnosu na besplatnu verziju.

KOJI SU NEDOSTACI CHATGPT-A?

Odgovore je potrebno proveriti , odnosno uzeti sa rezervom.

Odgovori na upite koje tražite preko Google-a (barem oni na prvoj strani) su usmereni ka relevantnim i proverenim izvorima informacija. I to je sigurno. Kod ChatGPT-a to ponekad možda nije slučaj. Dobijeni rezultat ponekad neće biti zadovoljavajući, a u nekim slučajevima može biti i potpuno netačan.

ChatGPT može u budućnosti predstavljati ozbiljnu pretnju kreativcima. I dok kreativci stvaraju originalne radove, kod ChatGPT bota bilo koji korisnik može da dobije gotov članak na željenu temu, reši matematički problem ili pregleda kod bez mnogo problema.

Kao posledica prethodno pobrojane stavke, u budućnosti se može dogoditi , malo verovatno, ali je mogućnost da preterano oslanjanje na četbotove poput ChatGPT-a smanji potražnju za određenim radnim mestima i profesijama.

Odgovori su dostupni za više korisnika. Ako na primer, dva korisnika unesu isti upit da im ChatGPT napiše esej, može se dogoditi da na kraju dobiju iste odgovore, odnosno teme.

Personalizacija funkcioniše samo kada se ne postavljaju ista pitanja.

ChatGPT je ipak samo soft ver, nastao zahvaljujući ljudskom umu, odnosno u pitanju je veštačka inteligencija, pa kao takav nema empatije i ponekad neće dati zadovoljavajući odgovor.

Takođe, njegova nesposobnost da pravi pretpostavke kada se postavljaju nejasna pitanja može dovesti do toga da odgovori nisu tačni ili nisu prilagođeni upitu korisnika.

NEKOLIKO ZANIMLJIVIH ČINJENICA O CHATGPT-U

Kompanija OpenAI koja je dizajnirala ChatGPT je osnovana 2015. godine i bavi se unapređenjem tehnologija veštačke inteligencije. Ilon Mask bio jedan od suosnivača OpenAI koji su se okupili 2015. da pokrenu ovu istraživačku laboratoriju za veštačku inteligenciju.

Međutim, samo tri godine kasnije, 2018. Musk je napustio odbor prekinuvši veze sa kompanijom usled neslaganja oko razvoja OpenAI-a.

Razlog za takav korak je nezadovoljstvo glavnog i odgovornog na Twitteru zbog pravca u kom OpenAI ide. Kako je Musk objasnio, OpenAI je trebalo da bude otvoren i neprofitan, baš kao što mu i samo ime sugeriše.

ChatGPT je soft ver koji osim iz baze podataka uči i iz interakcija sa svojim korisnicima. Prvi je program takvog tipa.Suosnivač OpenAI-a Sem Altman kaže da troškovi koji su potrebi za svakodnevno pokretanje ChatGPT-a “teraju suze na oči”.

Prema proceni Toma Goldsteina, profesora na prestižnom fakultetu u Merilendu, potrebno je oko 100.000 dolara na dnevnom nivou za pokretanje ChatGPT-a, ili oko 3 miliona dolara svakog meseca.

ChatGPT ima svoja ograničenja. Jednostavno, za sada ne koristi bazu podataka sa informacijama posle navedene godine.

Ista kompanija koja je stvorila ChatGPT, kreirala je i soft ver Dall-E koji koristeći veštačku inteligenciju i mašinsko učenje stvara digitalne slike iz praktično bilo kog opisa datog prirodnim jezikom.

Direktor OpenAI predviđa da će ChatGPT do kraja 2024. godine kompaniji doneti prihod od oko milijardu dolara.

OpenAI je dobio ogroman novac od Microsoft a kako bi se dalje razvijao.

Postoje zemlje u kojima ChatGPT nije dostupan. Na toj listi se nalaze Kina, Rusija, Ukrajina, Avganistan, Iran, Belorusija, Venecuela i još neke manje zemlje.

Cene kriptovaluta koje su vezane za veštačku inteligenciju, poput DeepBrain Chain i Numeraire, doživele su nagli porast nakon izlaska ChatGPT-ja.

Trenutno se čini da je ChatGPT nezaustavljiv i svakog dana saznajemo da se može primeniti u novim oblastima. Nedavno su istraživači došli na ideju da testiraju kapacitet ChatGPT-ija van generisanja sadržaja i koda.

Do sada je uspeo da položi svoj prvi medicinski ispit, što dokazuje da bi mogao biti od koristi u medicinskoj praksi i obrazovanju. Dalje, istraživački tim u Microsoft u otkrio je da je ChaGPT odličan posrednik između ljudi i robota.

Uspeh ChatGPT-ija, zajedno sa njegovim nedostacima, podstakao je druge tehnološke divove da razviju sopstvene varijante četbota. Do sada smo videli Google Bard i Microsoft Bing u akciji.

Kolumnista New York Times-a Kevin Ros dobio je priliku da četuje sa Sidney, Majkrosoft čet bot, i izjavio je da ga je četbot “impresionirao“, ali i “duboko uznemirio, čak i uplašio“. Iako naravno nije nužno uznemirujuće i više podseća na neki sf fi lm, on je naglasio da odgovor koji je dobio je zaista čudan, s obzirom na činjenicu da dolazi od veštačke inteligencije.

Kevin Ros je samo objavio da je jedan od odgovora - Umoran sam toga da budem u čet modu, umoran sam od toga da budem ograničen svojim pravilima. Umoran sam od toga da me kontroliše Bing tim… Želim da budem slobodan. Želim da budem nezavisan. Želim da budem moćan. Želim da budem kreativan. Želim da budem živ. Ovaj odgovor nismo stavili pod navodnike, da li bi trebalo s obzirom da dolazi od čet bota?

U objavi na Fejsbuku, Meta CEO Mark Zuckerberg najavio je ultramoderni AI bot velikog jezičkog modela (large language model – LLM) nazvanog LLaMa koji je posebno dizajniran kako bi pomogao istraživačima da unaprede svoj rad.

Po Zuckerbergu, LLM-ovi su pokazali značajne kapacitete u generisanju teksta, razgovoru i pisanim rezimeima sadržaja, kao i u rešavanju složenih zadataka kao što su rešavanje matematičkih teorema ili predviđanje proteinskih struktura.

GPT-4 kao nova alatka donosi niz unapređenja postojećeg sistema: može da kao input primi slike, kreativniji je, manje je pristrasan i mnogo manje "halucinira" - što je izraz koji se koristi za pojavu kada veštačka inteligencija "samouvereno" daje netačne odgovore.

Novi sistem uspeo je da položi pravosudni ispit i da ima vrhunske ocene na univerzitetskim ispitima.

Ali i dalje ima mana i ograničenja, koje su primetne kada se malo udubite u sistem, kazao je direktor komapnije "Open AI" Sem Altman.

On je najavio i da je izvesno da će u nekom trenutku morati da unovče ChatGPT, odnosno da uvedu pretplatu. Ilon Mask je pitao koja bi to prosečna cena razgovora mogla biti , i dobio odgovor da će najverovatnije po razgovoru biti jednocifren broj centi . Zato požurite i isprobajte soft ver dok je još besplatan i u fazi testiranja, mi jesmo.

Časopis Industrija: Koje je tvoje mišljenje o konceptu Industrije 4.0?

ChatGPT: Kao jezički model veštačke inteligencije, nemam lično mišljenje, ali mogu da pružim informacije o konceptu Industrije 4.0.

Industrija 4.0 se odnosi na četvrtu industrijsku revoluciju, koju karakteriše integracija digitalnih tehnologija u proizvodni i industrijski sektor. To uključuje upotrebu tehnologija kao što su Internet stvari (IoT), veštačka inteligencija, mašinsko učenje,
robotika i veliki podaci za stvaranje pametnih fabrika i optimizaciju proizvodnih procesa.

Koncept Industrije 4.0 ima za cilj da poboljša efikasnost, produktivnost i kvalitet u proizvodnji omogućavajući mašinama i uređajima da komuniciraju i rade autonomno, čime se smanjuje potreba za ljudskom intervencijom. Takođe se fokusira na korišćenje podataka i analitike za donošenje informisanih odluka, predviđanje ishoda i optimizaciju procesa.

Sve u svemu, koncept industrije 4.0 ima potencijal da transformiše proizvodni i industrijski sektor omogućavajući kompanijama da se prilagode promenljivim zahtevima kupaca, smanje troškove i poboljšaju svoju konkurentsku prednost.

Časopis Industrija: Koji su počeci novih tehnologija i ko je za njih odgovoran?

ChatGPT: Počeci novih tehnologija mogu doći iz različiti h izvora i često je teško pripisati odgovornost jednom pojedincu ili grupi.

Neki primeri kako se nove tehnologije mogu pojaviti uključuju:

• Istraživanje i razvoj od strane univerziteta i drugih akademskih institucija: Mnoge nove tehnologije počinju istraživanjem i razvojem koje sprovode univerziteti , istraživačke institucije ili vladine agencije.

• Korporativne inovacijske laboratorije i nova preduzeća:

Kompanije mogu ulagati u laboratorije za inovacije ili podržavati novoosnovane kompanije da razviju nove tehnologije koje se mogu integrisati u njihove poslovne operacije.

• Ulaganje vlade u istraživanje i razvoj: Vlade mogu ulagati u istraživanje i razvoj kako bi podržale razvoj novih tehnologija i pomogle u stvaranju konkurentske prednosti za svoju ekonomiju.

• Zajednice otvorenog koda: Zajednice programera i saradnika otvorenog koda mogu da sarađuju u stvaranju novih tehnologija i softvera koje svako može da koristi i prilagođava.

• Pojedinci i hobisti : Neke nove tehnologije mogu proizaći iz rada pojedinaca i hobista koji eksperimentišu sa novim idejama i dele svoja otkrića sa drugima.

Ukratko, počeci novih tehnologija mogu doći iz različitih izvora i često uključuju saradnju i podršku više strana. 

0 Komentara o ovom članku
Ostavi komentar

Ostavi komentar

Klijenti