Casestudy | Izmenjivači toplote

Komentari: 0

Smanjena potrošnja energije s novim, optimizovanim pločama izmenjivača toplote

Aarhus, drugi po veličini grad u Danskoj, brzo je rastući grad sa stalnim porastom broja stanovnika. AffaldVarmeAarhus upravlja snabdevanjem daljinskog grejanja za grad Aarhus i usmeren je na uštedu energije. Kompanija ima cilj da smanji potrošnju energije kako bi umanjila negativan uticaj na okolinu i klimu.

Veliki projekat obnove, u saradnji sa kompanijom Sondex iz Danfossa, zamenom starih ploča novim, povećao je efikasnost izmenjivača toplote za više od 20 posto.

Lako zamenjive ploče

Inženjer održavanja iz AffaldVarmeAarhusa naglašava važnost savetovanja koje pruža Sondex: “Zadovoljstvo mi je nositi se sa izazovima sadašnje postave kompanije Sondex. Znanje i povratne informacije koje nam je pružila kompanija Sondex usmerile su nas ka novim rešenjima. Sondex je bio spreman na blisku saradnju na inovativnom dizajnu ploča koji nam je dao brojne prednosti“, komentarisao je Finn Olesen, menadžer održavanja u AffaldVarmeAarhus.

Rešenje koje uključuje uvođenje novih ploča u postojeće izmenjivače toplote je jeftino i jednostavno. Dok bi ugradnja potpuno novih izmenjivača toplote uključivala rezanje starih izmenjivača u komade i njihovo uklanjanje po jedinici, ove se ploče mogu lako zameniti novim, izrađenim u istim dimenzijama. Obnova pojedinačnih izmenjivača toplote je jednostavna i može se obaviti bez ikakvih operativnih smetnji.

“Već dugi niz godina smo za izmenjivače toplote imali ugovor o održavanju sa kompanijom AffaldVarmeAarhus, a na sastanku prošle godine sa AffaldVarmeAarhus predložili smo nadogradnju izmenjivača toplote s novim pločama, što bi omogućilo znatno veću efikasnost od obnove 6.000 ploča. U bliskoj saradnji sa kupcem, razvili smo nove ploče s manjom dubinom presovanja, tanjim materijalom i novim uzorkom riblje kosti koji je mnogo efikasniji”, objasnio je John Olsen, servisni inženjer kompanije Sondex.

Odgovara potrebama i zahtevima sutrašnjice

Trenutno su sva područja društva usmerena na uštedu energije, a temperaturni zahtevi danas su različiti od zahteva u prošlim danima kada je uspostavljena mreža za daljinsko grejanje. Da bi se povećala efikasnost, važno je da se voda za daljinsko grejanje vrati u izmenjivač toplote na najnižoj mogućoj temperaturi. Nadogradnjom stanica izmenjivača sada je moguće smanjiti povratnu temperaturu na 38°C.

Aarhus je brzorastući grad sa stalnim porastom broja stanovnika. Trenutna nadogradnja izmenjivača toplote predstavlja razvoj kapaciteta koji će omogućiti da AffaldVarmeAarhus snadbeva daljinsko grejanje i potrošnu toplu vodu sve većem broju stanovnika grada u narednim godinama bez daljnjih ulaganja u nove stanice izmenjivača toplote.

“Na nadogradnji smo postigli znatnu novčanu uštedu. Osim toga, takođe možemo dobiti 20% dodatne snage iz tekućih izmenjivača toplote. Prema tome, možemo povezati više potrošača s našom mrežom pre proširenja s novim izmenjivačima toplote,” zaključio je Finn Olesen . 

Činjenice o gradskoj toplotnoj mreži AffaldVarmeAarhus:

• Snadbeva oko 350.000 stanovnika u drugom gradu po veličini u Danskoj, sa daljinskim grejanjem i potrošnom toplom vodom

• Sastoji se od prenosne mreže dužine 140 km i više od 2.000 km duge distribucijske mreže

• Šezdeset stanica izmenjivača toplote, svaka sa dva izmenjivača toplote, povezuju dve mreže

• Svaki izmenjivač toplote sadrži 500 ploča, od kojih je svaka visoka 1800 mm i široka 750 mm, ploče su izrađene od nerđajućeg čelika debljine 0,6 mm, otpornog na kiseline

• Sistem prenosa je iz 1983. godine

• Obližnji Studstrupværk osigurava snadbevanje toplotom na temelju drvenih peleta i električnih kotlova na vetroturbine

• Dodatni izvori toplote su spaljivanje otpada, kombinovna toplotna i termoelektrana na biomasu koja koriste toplinu iz susedne morske vode.

Činjenice o Sondexu

• Sondex je vodeći svetski tržišni igrač u tehnologijama prenosa toplote i nudi najširi asortiman ploča izmenjivača toplote s priključcima promera od 25 mm do 650 mm. 

• Sondex nudi standardna rešenja i prilagođene izmenjivače toplote prilagođene za protok, pritisak i temperature u prenosnoj i distribucijskoj mreži.

• Sedište preduzeća Sondex je u Koldingu, Danska, a na globalnom nivou preduzeće ima oko 1.200 zaposlenih. Sondex je 2016. godine kupio Danfoss A / S.

0 Komentara o ovom članku
Ostavi komentar

Ostavi komentar

Klijenti